Primorac: U 2023. zaplijenjeno 70 tona duhana i 1100 kilograma droge
Uskoro bi moglo početi punjenje dijela Trakošćanskog jezera
Počeli radovi na gradnji vukovarske obilaznice
Šesnaest hrvatskih LGBTIQ+ organizacija ogradilo se od objave Zagreb Pridea
Bjelovarsko kazalište dobiva profesionalnu predstavu Čaruga
U veljači izdano 3,8 posto manje građevinskih dozvola nego lani
Dječja bolnica u Klaićevoj dobila novi MR uređaj, vrijedan gotovo dva milijuna eura

  To

Ciljno usmjeravan razvoj lokalne zajednice s naglaskom na poduzetništvo ( 1/5 )

  Franjo Halusek           20.09.2012.         2783 pogleda
Ciljno usmjeravan razvoj lokalne zajednice s naglaskom na poduzetništvo ( 1/5 )

Želimo biti što jasniji: Nema izlaska iz stanja bez investicija i razvoja. Ali pritom ne mislimo na bilo kakve investicije i bilo koji redoslijed  realizacije. Tako npr. ne mislimo da  državne investicije u škole, fasade, bolnice i javne ustanove imaju prioritet. Pravi put su one investicije i razvoj koji će pokrenuti gospodarstvo, odnosno poduzetnici i poduzetništvo. Iako se radi o izuzetno važnom području djelovanja o kome bi se moralo kontinuirano voditi računa, u praksi to nije slučaj.

Vjerujemo da više nikoga ne impresioniraju  pusta obećanja, prognoze bez pokrića i riječi u stilu: mi radimo, mi vjerujemo, mi se nadamo, mi mislimo,... već konačno, ako uistinu želimo pokrenuti promjene stanja, onda moramo gospodarstvo staviti u središte interesa i aktivnosti na svim nivoima, uključivši i nivo lokalne zajednice.  Poduzetnike je nužno stalno otkrivati, poticati i pomagati u namjeri da investiraju i stvaraju tržišno usmjerene proizvode i usluge, odnosno da realiziraju svoje poslovne planove i to na njima najprihvatljiviji način. Najbolje  je poduzetnike što manje opterećivati, i stimulirati na prepoznatljiv način, i tako poticati na investicije i razvoj. Kod nas to očigledno ne znamo ili nećemo raditi.  Za razvoj poduzetništva presudnu ulogu ima  pozitivno okruženje.

U zadnje vrijeme kod nas je prepoznat Ludbreg kao poželjna destinacija za investitore. Ranije je bio i Varaždin, ali se očigledno nešto promijenilo. A što mi ostali činimo u tom smislu? Tamo gdje postoji pozitivno okruženje u punom smislu, gdje se poduzetnici potiču na razvoj, tamo se i mogu očekivati  mnogobrojne inicijative, planovi i programi. A kako je to u konkretnoj sredini? To najbolje znaju sami građani koji u njoj žive.

Bez bojazni da pogriješimo mogli bi reći nedovoljno dobro; moglo bi, a i moralo biti puno bolje. S obzirom na propušteno vrijeme, i vrlo kratko vrijeme do ulaska u EU, odnosno i postojanja veće mogućnosti povlačenja sredstava za konkretne razvojne programe, nužno je osmišljavati i pripremati projekte i programe koji će se uklapati u, ne bilo kakav, nego  ciljno osmišljen i usmjeren razvoj, a koji bi se na duži rok morao definirati u viziji razvoja-scenariju budućih očekivanja općine, grada, odnosno sredine u kojoj se živi i radi. Vjerojatno nema sredine gdje  ne  postoje neka parcijalna rješenja, koja su u nekim segmentima dobra i  zaslužuju svaku pohvalu, ali ona nikako ne mogu zamijeniti željenu  viziju razvoja koja bi trebala biti slika budućih očekivanja posebno u području poduzetništva.

S tim u svezi, poželjno bi bilo osmisliti viziju budućnosti primjerenu željama i potrebama lokalne zajednice

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije To