Primorac: U 2023. zaplijenjeno 70 tona duhana i 1100 kilograma droge
Uskoro bi moglo početi punjenje dijela Trakošćanskog jezera
Počeli radovi na gradnji vukovarske obilaznice
Šesnaest hrvatskih LGBTIQ+ organizacija ogradilo se od objave Zagreb Pridea
Bjelovarsko kazalište dobiva profesionalnu predstavu Čaruga
U veljači izdano 3,8 posto manje građevinskih dozvola nego lani
Dječja bolnica u Klaićevoj dobila novi MR uređaj, vrijedan gotovo dva milijuna eura

  Poljoprivreda

Cijene energenata najveći su problem duhancima

  Zdenka Rupčić/Glas Slavonije           27.01.2023.         2149 pogleda
Cijene energenata najveći su problem duhancima

Rast cijena svih inputa, a posebice cijena energenata najvažniji su problemi koji prijete opstanku proizvodnje duhana. Rečeno je to između ostalog na sastanku predstavnika Odbora za duhan Hrvatske poljoprivredne komore (HPK) održanog s ministricom poljoprivrede Marijom Vučković i njezinim suradnicima - doznaje Glas Slavonije.

"Ono što je najvažnije istaknuti jest da smo jednim dijelom zadovoljni određenim odgovorima koje smo na sastanku s ministricom Vučković dobili i vidljivo je da idemo u dobrom smjeru. Dogovorili smo idući sastanak vezano za cijene energenata, koje su najveći problem u proizvodnji duhana. Prema obećanju iz Ministarstva poljoprivrede, uskoro će se održati međuresorni sastanak s Ministarstvom gospodarstva i HEP-om na kojemu ćemo razgovarati o povećanju svih inputa u proizvodnji duhana, pri čemu nas najviše brine ogroman rast cijena svih energenata koji ruše konkurentnost ove proizvodnje, izjavio je nakon sastanka Mario Glavaš, predsjednik Odbora za duhan Hrvatske poljoprivredne komore.

U HPK-u ističu kako je na dnevnom redu bilo i pitanje de minimis potpora, odnosno kako postoji velik strah proizvođača duhana da bi u okviru Strateškog plana RH vezano za novu Zajedničku poljoprivrednu politiku (ZPP) EU, koja je stupila na snagu od 1. siječnja ove godine, moglo doći do umanjenja potpora, što se, naglašeno je, nikako ne smije dopustiti zbog važnosti proizvodnje duhana za Hrvatsku.

Državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Tugomir Majdak ističe kako je na sastanku sagledana ukupna situacija u sektoru proizvodnje duhana jer se radi o specifičnoj proizvodnji koja se odvija na oko 3500 hektara.

Majdak je naglasio kako se na sastanku razgovaralo i o povećanju cijena svih inputa u cjelokupnoj poljoprivrednoj proizvodnji, kao i u ovom sektoru te kako odgovoriti ovim izazovima, a vezano za sve mjere potpore koje Ministarstvo poljoprivrede provodi i osmišljava u okviru svojih mogućnosti i nadležnosti.

"Možemo reći kako će se nastaviti s potporama u okviru osjetljivih sektora, ali također osmišljavamo i određene oblike drugih dopuštenih sektorskih potpora kako bismo ovaj sektor podržali i održali konkurentnosti te da se nastavi s održivom i uspješnom proizvodnjom duhana. Također ćemo održati nekoliko međuresornih sastanaka s Ministarstvom gospodarstva i s HEP-om, na kojima će biti prisutni kako proizvođači duhana, predstavnici Odbora za duhan HPK-a, ali i otkupljivači, na kojima ćemo razgovarati i pokušati naći rješenja oko golemog rasta cijena energenata, što je, kako smo vidjeli, ključno za opstanak proizvodnje duhana", izjavio je Majdak.

Nastaviti s potporama za osjetljive sektore

"Proizvodnja duhana je od iznimne važnosti za Republiku Hrvatsku jer se radi o vrlo specifičnom sektoru proizvodnje, u sjevernom dijelu Hrvatske, gdje imamo oko 450 do 500 proizvođača duhana. Proizvodnja duhana odvija se na iznimno pjeskovitom tlu koje nije pogodno za neke druge proizvodnje, a s obzirom na sve te uvjete Ministarstvo poljoprivrede želi zadržati uspješnost ovog tradicijskog sektora. Zato ćemo nastaviti s mjerama potpore vezano za osjetljive sektore u koje se ubraja i proizvodnja duhana, izjavio je državni tajnik Ministarstva poljoprivrede Tugomir Majdak.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Poljoprivreda