Primorac: U 2023. zaplijenjeno 70 tona duhana i 1100 kilograma droge
Uskoro bi moglo početi punjenje dijela Trakošćanskog jezera
Počeli radovi na gradnji vukovarske obilaznice
Šesnaest hrvatskih LGBTIQ+ organizacija ogradilo se od objave Zagreb Pridea
Bjelovarsko kazalište dobiva profesionalnu predstavu Čaruga
U veljači izdano 3,8 posto manje građevinskih dozvola nego lani
Dječja bolnica u Klaićevoj dobila novi MR uređaj, vrijedan gotovo dva milijuna eura

  Komentar

Cijena ULAZA – zna se, ali pošto IZLAZ?

  Davor Suhan/MojaRijeka           23.09.2011.         2486 pogleda
Cijena ULAZA – zna se, ali pošto IZLAZ?

Uvijek sam mislio da je drug Edvard Kardelj bio kompliciran čovjek. Ovaj dojam stekao sam još kao aktivni omladinac čitajući njegovu raspravu o pravcima razvoja političkog sistema socijalističkog samoupravljanja. Stariji se sigurno sjećaju tog poznatog dokumenta koji je bio sažet na nekih dvjestotinjak stranica školskog udžbenika. Riječ je u biti o radnom materijalu koji je trebao poslužiti kao osnova za diskusiju o daljnjem razvoju tadašnjeg jugoslavenskog socijalističkog sustava - glavnoj temi dnevnog reda 30. sjednice CK SKJ, održane u srpnju 1977., dva mjeseca prije nego što smo napucali SSSR u finalu europskog prvenstva u košarci.

Moja osnovna zamjerka je bila ta da se sve moglo reći sa upola kraćim tekstom, a ne cijelu raspravu razvesti na toliko stranica da bi se shvatilo kako funkcionira Socijalistička Federativna Republika Jugoslavija, kamo idemo i čemu stremimo.  

Danas, 34 godine kasnije - dva tjedna nakon što smo ispali u prvom krugu europskog prvenstva u košarci -  kada ispred mene stoji popis obavezne literature o političkom sistema Europske unije, koji je potrebno proučiti prije odgovora na povijesno referendumsko pitanje o ulasku Hrvatske u kapitalističku  zajednicu europskih država, shvaćam da sam bio potpuno u krivu. Kardeljeva školska knjižica je bila obična slikovnica u odnosu na ovaj podeblji svezak političkog evanđelja koji nam stiže iz Brisela.  

U ono vrijeme nitko, barem pred mene nije postavljao pitanje slažem li se ja sa time ili ne. Bilo je jasno da se slažem, trebalo je samo naučiti par lekcija za ocjenu. Ali sada se od mene očekuje da donesem ozbiljnu političku odluku, i to na temelju opsežne dokumentacije koja premašuje i nekoliko tisuća stranica.

To je naime obavezna lektira koju bih trebao pročitati ako želim izaći na predstojeći referendum kao odgovorni građanin, čovjek, drug i domoljub kakav i priliči liku i djelu politički svjesnog i pravilno usmjerenog hrvatskog glasača koji odlučuje o europskoj budućnosti svoje zemlje. Upravo kao takav, odgovorno tvrdim da je za jednu tako važnu zadaću potrebno znati apsolutno sve što je napisano, opisano i objašnjeno u literaturi pod slijedećim naslovima:

-  Ugovor o pristupanju EU
-  Lisabonski ugovor
-  Ugovor o Europskoj uniji
-  Ugovor o osnivanju Europske zajednice

Na prvi pogled ovaj spisak mi nije budio previše razloga za brigu, ali kada sam krenuo u akciju svladavanja gradiva uvidio sam da je sve to nemoguće za savladati u roku manjem od četiri mjeseca koliko mi stoji na raspolaganju da shvatim najprije što je to opće Europska unija, kakva pravila u njoj vladaju i pod kakvim uvjetima mi ulazimo u tu zajednicu. Samo Lisabonski ugovor sadrži cca 650 stranica koje vode na slijedećih 3000 sa raznim zakonskim aktima i pod-aktima. Ni Sedam sekretara SKOJA zajedno ne bi uspjeli pročitati, koliko toga ima.

Osim toga, radi se o četiri krucijalna pravna dokumenta, sa veoma kompliciranom pravnom strukturom, što i profesionalnim pravnim ekspertima veoma otežava razumijevanje. To znači da ću na referendum izaći potpuno nespreman, i jedino rješenje u takvoj situaciji biti će to da mi netko šapne ispravan odgovor.

Moram priznati da mi se takav način rješavanja ovog problema nimalo ne sviđa. Sve bi bilo dobro da sam ja izolirani slučaju, ali isti problem imati će i svi koji izađu na referendum, što znači da o europskoj sudbini Hrvatske na kraju odlučuju sami neznalice.

Dakle, čemu onda referendum?  Zar samo zato da bi aktualna politička vlast mogla svu odgovornost za ovaj čin prebaciti na leđa naroda. Znate ono - narod je odlučio, mi smo samo potpisali odluku.

No dobro. Narod će odlučiti. Poslušat će one kojima vjeruje da znaju. Ali tko su oni? Da li postoji ijedan čovjek u Hrvatskoj koji će temeljito proučiti sav navedeni materijal?

Ja u tako nešto iskreno sumnjam, i bojim se da ćemo na kraju svi odlučiti na osnovu sažetaka, a to je isto kao da sklapate ugovor sa telekomunikacijskim operaterima na temelju informacija koje ste dobili na akcijskom štandu na Korzu, gdje sve izgleda kristalno jasno. Tek kada vam stigne prvi račun shvatite što ste potpisali i počne vam se mutiti, a mrak na oči padne vam tek onda kada dobijete službeni odgovor na zahtjev o raskidu ugovora.  

Ovdje je situacija slična, samo što je rizik puno veći.

 Zato mene u ovom trenutku više zanimaju uvjeti IZLASKA nego uvjeti ULASKA u EU. U tom smislu predlažem da Vlada RH, sada kada je završila pregovore sa Europskom unijom, započne ozbiljne pregovore sa vlastitim narodom kako bi saznali odgovor i na ovo pitanje - po meni ključno.

Obzirom da je pregovore vodio HDZ, cijena ulaza u EU otprilike mi je poznata (manje-više sve po kunu) i tu se više nema što popraviti, ali veoma bi me zanimala cijena izlaza.

Za moju osobnu referendumsku odluku to je veoma bitna informacija, stoga bih volio da mi netko od hrvatskih pregovarača odgovori na slijedeće pitanje:

Ako poslije svih pregovora, dogovora i ugovora, Hrvatska ulazi u Europsku uniju na temelju rezultata referenduma, može li na isti način jednako lako (referendumskom odlukom) izaći iz te Unije, ili bi za takav čin bilo potrebno proći novi pregovarački ciklus od nekih desetak i više godina, uz posebno plaćanje računa?

U slučaju da je za izlazak iz Unije dovoljan samo referendum, onda mi se avantura ulaska i ne čini tako velikim rizikom; štoviše, zašto ne isprobati, pa ako ide-ide, a ako ne ide - doviđenja. U suprotnom, oprez!

Povijesno iskustvo daje mi za pravo da tako razmišljam.

 Teorija i praksa socijalističkog samoupravljanja, u Socijalističkoj Federativnoj Republici Jugoslaviji - u koju smo, kako je pisalo u pristupnom ugovoru, ušli dobrovoljno i mogli izaći dobrovoljno -  završila je Domovinskim ratom. Hoće li i praksa kapitalističkog upravljanja, u kapitalističkoj uniji europskih država, završiti na isti način ako jednoga dana odlučimo dići sidro? 

Europska unija nije humanistički savez Nesvrstanih... Sa okrutnim kapitalom nema zafrkancije.

Kolumna Priroda društva s portala MojaRijeka

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

stole123
26.9.2011. 22:08
tajno pitanje procijenio si eu . totalno točno bez ijedne zamjarke potoisujem u cijelosti da ne dodajem puno toga koje si preskočio
tajno pitanje
25.9.2011. 23:15
Zaboravih dvije, mozda jako bitne rijeci...
.....3000 kn POREZA GODISNJE ......
tajno pitanje
25.9.2011. 23:08
Ono sto sam do sada shvatio o eu...
-Platit ce nam da rastavimo (unistimo, ne zatvorimo) jedni od tri secerane (zasto ne bas nasu??)
-unistiti ce nam cijeli drvnu industriju, dakle i tvin (pogledajte primjer madjarske, ne morate dalje od barcs-a).
-zemlju (poljoprivrednu) ce nam pokupovati stranci za sicu. Na toj zemlji ce pod robovlasničkim uvjetima raditi naravno jeftina radna snaga iz albanije, rumunjske ....
Dakle, mi cemo zivjeti od kruznih tokova i praznih ind. zona!??
Nisam fatalist, ali to je obrazac koji sam vidio kod nasih susjeda, posebno madjara. Upravo sam neki dan saznao da peteroclana obitelj u kojoj naravno niko ne radi nagodinu za svoju kucicu staru cca 50-ak godina sa tri sobe kuhinjom i kupaonicom, mora samo gradu barcsu platiti nesto manje od 3000 kn u suprotnom - ovrha.
Raspitajte se malo kod susjeda kako im je u eu!!
stole123
25.9.2011. 21:44
indepedente ja smatram da nas je puno više običnih građana kojima će biti puno lošije u eu. nego političara kojima će biti normalno bolje i zato sam protiv ulaska u eu.
independente
25.9.2011. 19:20
reagirao sam isključivo na dio teksta koji govori o ratu kao posljedici nezadovoljstva EU-om.
Što se tiče same EU osobno smatram, nakon puta kojeg je hrvatska do sada prešla k tom cilju, da je to neminovno ali i potrebno. uvažavam argumente koji govore protiv pristupa jer ima dosta "kvaka" koje nas, obične građane, očekuju u toj zajednici "blagostanja".
( da se samo malo vratim na ono ratno: bez obzira na kosovsko-srpski prijepor, na bosanski lonac, mislim da se ne treba bojati za fronte u našoj okolici. dokle god je kod arapa, korejanaca i afrikanaca toliko otvorenih sukoba, moćnici iz sad-a i rusije neće ovdje tražit kavgu. a već su se i pozicionirali kod nas i susjeda, što se tiče strateških kontrolnih punktova istioka prema zapadu i zapada prema istoku pa nema prijeke potrebe. )
stole123
25.9.2011. 16:04
tomo u pravu si sve je dogovoreno bez obzira na referendum.
independente tko hoće da iziđe iz eu. može pod uvjetom da vrati sav novac koji je ta zemlja dobila iz predpristupnih fondova i koji su naši političari oprali u većini slučajeva pa čak i naši kružni tokovi pa i ona dva semafora prema suhopolju pa semafor u m. gupca na tim poslovima se oprala većina novca iz eu. fondova koji ćemo mi morati vratiti sa kamatama ako jednog dana odlučimo napustiti eu. ali do sada nitko još nije rekao narodu da će dobiti i porez od 5 posto za eu. a poznato nam je da je slovenija prve godine platila poreza za 50 posto više negoli je dobila iz predpristupnih fondova a to znači da nam se ne isplati ulaz ali jedino se isplati političarima jer u eu. parlamentu treba da dobije posao oko dvadesetak političara iz vladajuće i oporbenih stranaka i zato naši političari su svi za eu. osim toga plaća će im tamo biti oko 7 tisuća eura pa to nije malo a tomino mišljenje mi je potvrdio jedan visoko rangirani hdzeovac rekavši . narod je ovca namjenjena za šišanje i narod se neće ptati uopšte znači da bez obzira na referendum mi ulazimo jer to oni potpisuju bez pitanja naroda . ja sam tako pitao zašto nije bio referendum prije pregovora zašto trošiti novac na pregovore ako narod nije zato .tada mi je dat odgovor koji sam napisao znači jedino moliti boga da se održe prije izbori nego referendum i onda na izborima paziti kome dati glas .ja ovaj put podržavam hsp.hdssb,laburiste i tako dalje i ako sam član hdzea od 1991 g. žalosno ali sam na tako razmišljanje prisiljen jer se nesluša narod kako je sanader obećao već se ispunjavaju ideje političara koji vjeruj mi ni sebi nemisle dobro a kamoli narodu
independente
24.9.2011. 19:08
"......Teorija i praksa socijalističkog samoupravljanja, u Socijalističkoj Federativnoj Republici Jugoslaviji - u koju smo, kako je pisalo u pristupnom ugovoru, ušli dobrovoljno i mogli izaći dobrovoljno - završila je Domovinskim ratom. Hoće li i praksa kapitalističkog upravljanja, u kapitalističkoj uniji europskih država, završiti na isti način ako jednoga dana odlučimo dići sidro? ......."
odgovor autoru: hrvatski poučak govori da rat nije najgore što nas je moglo zadesiti !!! ( u gospodarsko-egzistencijalnom smislu )
Tomo
24.9.2011. 17:54
Ja sam jednu stvar shvatio. Da je sve u politici već unaprijed određene. Vjerujete mi sve je dogovoreno kad čmo uči u EU bez obzira na referendum itd ... kao i za sve ostalo
zigi7darko
23.9.2011. 22:12
Bilo bi dobro živjeti prema svojoj savjesti, ne zamarati se i ne shvaćati preozbiljno ove više nego prolazne zemaljske činjenice, čija relevantnost je više nego upitna! Lijepi pozdrav!


Još iz kategorije Komentar