Banner
Na Bujštini obilježena 77. godišnjica bitke kod Kućibrega
Hrvatski inovatori osvojili zlatne, srebrne i brončane medalje u Njemačkoj
DP: Covid potvrde za ulazak u Sabor zadiru u ljudske i političke slobode
Arhiv HRT-a do 1990: Kulturno dobro vrijedno milijarde kuna izlazi iz bunkera
Umrla Jelena Brajša, dugogodišnja ravnateljica Caritasa
Božo Petrov pozitivan na koronavirus
Večernji list: Probijen zadnji tunel na pristupnim cestama Pelješkom mostu

  Slatina

Četvero đaka u školi: Nogomet igramo ako smo svi na nastavi

  Dragutin Šantoši/Večernji list           17.09.2010.         1832 pogleda
Četvero đaka u školi: Nogomet igramo ako smo svi na nastavi

Umjesto uobičajene dječje graje, koju ne mogu umiriti ni školska zvona, u područnoj osnovnoj školi u Novom Senkovcu zatekli smo tišinu i muk. Ispred lijepo uređene školske zgrade u središtu sela stoji parkiran osobni automobil kojim je velečasni Ivica Rasumović došao u školu kako bi održao "blok" sat iz vjeronauka, a u školskoj učionici pronalazimo samo četiri đaka.

Odlaze zbog posla

Desetogodišnjaci David Srednoselec i Ivan Jakopović polaze 4. razred, a do njih u istoj klupi sjede devetogodišnjakinje Ana Šantalab i Martina Šantala, učenice 3. razreda.

Školska učionica, u kojoj se prije tridesetak godina guralo pedesetak učenika, danas služi kao učionica, praktikum i sportska dvorana za četvero učenika, jer u Novom Senkovcu, slatinskom prigradskom naselju, više nema đaka - prvaka. Od 107 kućanstava gotovo polovica nema nijedno dijete.

- Mladi bračni parovi odlaze zbog posla, novi se ne doseljavaju, a stari polako umiru. Lani je u selu umrlih bilo dvostruko više nego novorođenčadi. Škola je opremljena svime što treba imati, ali što to vrijedi kada nema djece - kaže vlč. Rasumović. O redovitoj nastavi i predavanjima za četvero učenika puno radno vrijeme brine se učiteljica Ana Slačanac koja za našeg posjeta nije imala nastavu. O praznim stolicama mališani ne razmišljaju, ali ne skrivaju razočaranje što učenika nema više.

Jeftinije rješenje, ali...

- Lijepo je učiti, ali za odmora nogomet možemo zaigrati samo ako smo svi u školi - kaže David Srednoselec.

- Bilo bi bolje da nas je više, pa nas učiteljica ne bi mogla ispitivati svaki dan. Ovako, moramo više učiti i uvijek biti spremni za učiteljičina pitanja - žali se Ivan Jakopović.

- Od svih predmeta najdraži mi je tjelesni. Kad je kišovito i hladno, samo malo odmaknemo klupe i u razredu imamo sportsku dvoranu - pokazuje Ana Šantalab.

- S Anom idem u školu, s njom sjedim u klupi, a kad se posvadimo, moramo se brzo pomiriti jer u školi nemam drugu prijateljicu - smije se Martina Šantalab.

Učenike od 5. do 8. razreda svaki dan iz Novog Senkovca u slatinsku Osnovnu školu Josipa Kozarca prevozi školski autobus. U upravi škole tvrde da bi prijevoz četvero senkovačkih osnovaca bilo jeftinije rješenje, ali Ministarstvo školstva odredilo je da područna škola u Novom Senkovcu, u novoj školskoj godini, radi sa četiri polaznika.

Prijavite derutne škole

Pozivamo vas da nas upozorite ako i vaša djeca nastavu pohađaju u lošim uvjetima.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

ivan2
18.9.2010. 16:29
Ovo svakako treba proslijediti političarima jer su oni svojim "radom" to napravili , Ovo nije ekonomski opravdano i neće skoro biti , ova djeca svakako žive život koji nije primjeren djeci . NJihovo snalaženje u novim sredinama nosi sa sobom određene rizike. Djeca za ovo nisu krivi i istima treba pomoći . O svojim postupcima koji imaju politikanske namjere a ovo su takve netko treba odgovarati!


Još iz kategorije Slatina