Banner
Reformist Čačić: Sramotno dovoditi u vezu zločinačku NDH s Domovinskim ratom
SABA: Raos izjednačio ustašku NDH s današnjom suverenom i demokratskom Hrvatskom
Oboljeli od rijetke bolesti srca i dalje čekaju dostupnost lijeka u Hrvatskoj
Plenković: Svi dijelimo vrijednosti jednakosti i poštivanja manjina
Milošević: Raosova izjava o NDH je sramotna
Milošević: Raosova izjava o NDH je sramotna
Jutarnji list: Postroženi uvjeti za gotovinske kredite

  Likovna umjetnost

Četrdeset godina umjetničkog rada Bernarde Idžojtić

        08.03.2003.         800 pogleda
Četrdeset godina umjetničkog rada Bernarde Idžojtić

VIROVITICA, 8. ožujka - U Velikoj izložbenoj dvorani Gradskog muzeja otvorena je izložba slika kojom Bernarda Idžojtić, članica LIK-a Nikola Trick obilježava 40 godina umjetničkog rada.
"Formalno i sadržajno potpuno u duhu neobuzdanog ovostoljetnog likovnog temperamenta i postmodernističkog nastrojenja, Bernarda Idžojtić predstavlja se kao neumorni tragač koji se odlučno nosi i s najskrivenijim potrebama svoje slikarske duše", zapisao je 1997. godine povjesničar umjetnosti prof. Josip Mikolčić o ovoj umjetnici.
Bernarda Idžojtić (rođ. Grčić) rođena je 1946. godine u Virovitici. Slikati počinje već u osnovnoj školi kao veoma aktivna članica likovne sekcije koju tada stručno vodi virovitički akademski slikar Nikola Trick i nastavnica likovnog odgoja Ljiljana Đeri. Iz toga vremena izložena je i prva Bernardina slika, koju je naslikala 1957. godine kao desetogodišnjakinja (na fotografiji).
Učenje je nastavila u gimnaziji kod profesora, akademskih slikara Vladimira Pavokovića i Hansa Seitza. Diplomirala je 1967. na zagrebačkoj Pedagoškoj akademiji likovne umjetnosti u klasi profesora akademskog slikara Mladena Veže. Kao nastavnica likovnog odgoja predavala je na osnovnim školama u Budakovcu, Špišić Bukovici i OŠ "Vladimir Nazor" u Virovitici. Od 1995. godine je u mirovini.
Do sada je priredila 19 samostalnih izložaba, sudjelovala je na pedesetak skupnih izložbi, deset puta sudjelovala je na likovnim kolonijama, a na brojim dobrotvornim izložbama poklonila je četrdesetak svojih djela.
Jedan je od osnivača Likovnog kluba "Nikola Trick".
Na izložbi je prikazala presjek svog cjelokupnog slikarskog rada.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Likovna umjetnost