Banner
Izložba posvećena Milku Kelemenu u Etnografskom muzeju
DHMZ: Pretežno oblačno s kišom, lokalno obilnom
Plenković o zelenim putovnicama: Mislim da bi sve moglo biti gotovo do ljeta
U utorak i srijedu zatvoren željeznički prijelaz u Ulici Svetog Jurja u Podgorju
Milanović: Zlata Đurđević je moja kandidatkinja za Vrhovni sud
UIO: Žene u Hrvatskoj još uvijek ostaju bez posla zbog trudnoće
Jutarnji list: Beroš zarađuje kao vještak, ali ne stigne na sud

  Dom zdravlja VPŽ

Četrdeset godina Fizikalne terapije u Slatini

  vj           08.12.2018.         2776 pogleda
Četrdeset godina Fizikalne terapije u Slatini

U ljeto 1978. osnovana je jedinica Fizikalne terapije pri tadašnjem Domu zdravlja Slatina. Prva stručna zaposlenica, viša fizioterapeutkinja, Štefica Bursik zaposlena je krajem iste godina i danas još radi. Prije nje na tom mjestu radila je vm. sestra Drena Trifunović, ali bez adekvatne stručne naobrazbe. Slijedećih godina u tim su došle (prethodno doškolovane) više fizioterapeutkinje Elizabeta (Jasna) Prpić, Jadranka Grbac (u mirovini od prošle godine) i Jelena Radošević (radila je do 1991).

Liječnika fizijatara koji su pregledavali pacijente i propisivali terapije u Slatini nije bilo do Mare dr. Dobrić koja 1986. završava specijalizaciju iz fizikalne medicine i rehabilitacije i reumatologije. Ona radi do odlasku u mirovinu 2014. godine. Prije nje posao su specijalističke obrade u Slatini obavljali vanjski fizijatri Blaženka dr. Pavlović iz Virovitice, Ivan dr. Šreter iz Lipika (mučki ubijen od četnika 1991. na Bučju) i Ivan dr. Bačić iz Daruvara. U Slatini je otvaranjem nove zgrade Doma zdravlja od 1982. do 1988. pacijentima nuđena i hidroterepija u bazenu dimenzija 8 x 4 m. Danas uz spomenute Šteficu i Jasnu u timu rade i mlade snage Ivan Santner i Romina Medved, te pripravnici Ana-Marija Zuanović i Domagoj Ivanković. Dobrohotni duh ovog tima je i med. sestra Milka Dolgoš koja je radi u ambulanti na prijemu pacijenata od 1989.

Svaki dan ovi vrijedni terapeuti „obrade“ do 110 pacijenata s minimalno 4 fizikalne procedure po osobi. Dok me nije načela „godina proizvodnje“ nisam ni slutio koliko ovih 6 stručnjaka ublažavaju tegobe svojih pacijenata ne samo stručnim terapijom, već napose ljudskim i suosjećajnim stavom. Uz obilje šale i humora lakše se podnose „struje“ u leđima, nogama, rukama, vratu, a na med. korektivnoj gimnastici uvijek je „kino“. Uz sve blagodati tehnike broj pacijenata svake godine se povećava i sve su mlađi, uzrok je nedovoljno kretanje i sjedilački stil života – tvrde naši fizioterapeuti.

Novi specijalist fizikalne medicina Ivica dr. Fotez došao je na čelo slatinske Fizikalne terapije koncem 2015. godine. Odmah je poduzeo mjere da se tehnički i stručni uvjeti u „njegovom resoru“ (koji od 2003. pripada Domu zdravlja VPŽ) poboljšaju. Virovitičko-podravska županija i grad Slatina ulažu oko milijun kuna za obnovu proširenog bazena u Slatini u kojem će se hidroterapija ponovo koristiti od kraja ove godine. Također se predviđa i formiranje mobilnog tima koji će pružati usluge ove djelatnosti pacijentima u njihovim domovima.

Za nadati je da će ovaj liječnik o čijem su radu upućeni samo pozitivni komentari na www.Najdoktor.com i njegov tim uspjeti održati pokretljivost građana Slatine na zadovoljavajućoj razini dok nas ne zamjene kiborzi i roboti. Šala mala – iskrene čestitke jubilarcima i što više zdravlja pacijentima.

 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Dom zdravlja VPŽVirovitica.net koristi kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na portalu Virovitica.net kliknite ovdje.