Primorac: U 2023. zaplijenjeno 70 tona duhana i 1100 kilograma droge
Uskoro bi moglo početi punjenje dijela Trakošćanskog jezera
Počeli radovi na gradnji vukovarske obilaznice
Šesnaest hrvatskih LGBTIQ+ organizacija ogradilo se od objave Zagreb Pridea
Bjelovarsko kazalište dobiva profesionalnu predstavu Čaruga
U veljači izdano 3,8 posto manje građevinskih dozvola nego lani
Dječja bolnica u Klaićevoj dobila novi MR uređaj, vrijedan gotovo dva milijuna eura

  Aktualnosti

Četiri županije pripremaju prijedlog decentralizacije i preustroja Hrvatske

        13.03.2015.         2688 pogleda
Četiri županije pripremaju prijedlog decentralizacije i preustroja Hrvatske

U Puli su o decentralizaciji i teritorijalnom preustroju Hrvatske razgovarali čelnici Istarske, Međimurske, Varaždinske i Primorsko-goranske županije. Ustvrdivši kako te četiri županije imaju brojne sličnosti, domaćin susreta istarski župan Valter Flego izrazio je zadovoljstvo što u pitanju decentralizacije "Istra nije sama, već ima potporu kolega ovih županija s kojima će prema Vladi nastupiti s konkretnim prijedlogom".

"Hrvatska je iznimno centralizirana država, a osim Zagreba upravo su ove četiri županije po uspješnosti i BDP-u najefikasnije županije i kao takve motor razvoja," rekao je Flego i najavio da će te županije Vladi predložiti konkretan prijenos ovlasti koje su spremne preuzeti od države, te "ponuditi državi ruku u efikasnijem obavljanju poslova".

Da je decentralizacija nužna složio se i župan Varaždinske županije Predrag Štromar, koji je naglasio da se ona mora odvijati postupno i sustavno, da odluku treba donijeti konsenzusom, te da je potrebno osnovati tim koji će napraviti analizu kako će teritorijalni preustroj izgledati za nekoliko godina.

"Potrebno je teritorijalno preustrojiti naše općine, gradove i županije, potrebno je promijeniti način financiranja, ali sve to treba napraviti sustavno, a ne u roku od šest mjeseci," kazao je Štromar. Međimurski župan Matija Posavec ocijenio je kako se povezivanjem županija jača i država, te da je suradnja četiriju županija moguća u gospodarstvu, obrazovanju i turizmu.

Župani su rekli kako još nema Vladinog konkretnog službenog prijedloga teritorijalnog preustroja te je cilj sastanka dogovor o pripremama kvalitetnog dokumenta koji bi se uputio Vladi. U pripremi takvog dokumenta bi prema riječima varaždinskog župana Predraga Štromara, uz županije, gradovi i općine trebale sudjelovati i nevladine organizacije.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

mirovnjak2
15.3.2015. 16:14
Gledam neki dan G-đu Maletić, EU parlamentarku i "navodnu" stručakinju za EU- fondove u središnjici svoje stranke (znači da govori u ime svoje stranke) drži konferenciju za medije i tvrdi da jedinice lokalne samouprave koje na svom čelu imaju pravomoćno osuđene čelnike, neće moći iz EU fondova povući ni eura, pa se pitam, ako ta g-đa ne laže u ime dnevno političke dobiti za svoje stranačke kolege: Kada će ovi naši pravomoćno osuđeni podnositi ostavke da bi se stekli uvjeti za povlačenje sredstava ili će javno poručiti svojoj stranačkoj kolegici da laže?
freeman
14.3.2015. 12:00
trebaju zvati našeg župana, da kao istinski autoritet među njima i stručnjak da svoje mišljenje o tome
atma
14.3.2015. 9:35
Daleko ste vi od konsenzusa ... jako daleko.
Franjo Knežević
14.3.2015. 8:48
točan dodatak mojoj opaski od svih sukomentatora
siniša prpić
13.3.2015. 21:57
Slična kao i danas.
siniša prpić
13.3.2015. 21:47
Po meni, svi dosadašnji komentari drže vodu.
Uz jedana mali dodatak......, i prije Domovinskog rata, situacija po pitanju razvijenosti krajeva Istre, Primorja, Gorskog kotara, Varaždina i Međimurja, u odnosu na ostale krajeve Hrvatske, bila je vrlo slična.
UooH
13.3.2015. 21:28
I jos vaznije da tamo nije bilo rata.
mirovnjak2
13.3.2015. 21:28
Još im dodaj grad Zagreb, pa konstatacija.
TAMO NIKAD NIJE BIO NA VLASTI HDZ IZUZEV JEDAN KUPLJENI MANDAT U ZAGREBU I PRVI U VARAŽDINU i odgovor je jasan.
Tamo vladaju ljudi kojima je zajednički interes na prvom mjestu
Usporedi ove sa našom, Vukovarskom, Brodskom, Gospićkom, Karlovačkom i sve je još jasnije u ovima jadnima nitko drugi nije ni vladao do li HDZ sa svojim sadašnjim partnerima
Franjo Knežević
13.3.2015. 20:53
zajedničko za ove četri župaije je da tamo nije na vlasti HDZ


Još iz kategorije Aktualnosti