Banner
U Hrvatskoj 10 slučajeva majmunskih boginja, očekuje se dolazak cjepiva
Hrvatska po stanovniku godišnje baca oko 71 kilogram hrane
Djeci iz Ukrajine darovani bicikli, romobili, role i oprema
Na Makarskom primorju više od 55.000 gostiju
U Međimurju otvoren vidikovac na Mađerkinom bregu s pogledom na četiri države
Njemački predsjednik: Putin vodi rat protiv europskog jedinstva
Neslužbeno: gorivo će pojeftiniti

  Viroexpo

Četiri stvari po kojima ćemo pamtiti 24. Viroexpo + fotogalerija i mala sajamska kronika

  Goran Gazdek           19.03.2019.         4684 pogleda
Četiri stvari po kojima ćemo pamtiti 24. Viroexpo + fotogalerija i mala sajamska kronika

Ovogodišnji Viroexpo bit će zapamćen po četiri stvari, ali prije toga samo nekoliko osnovnih podataka: predstavilo se 625 izlagača iz 29 zemalja. Zemlja partner je bila Republika Slovenija, Županija partner Splitsko-dalmatinska, Grad partner Zagreb, a nova zemlja sudionica Španjolska. Otvorio ga je ministar poljoprivrede i šumarstva Tomislav Tolušić. Obišlo ga 31.170 posjetitelja iz cijele Hrvatske, a naišli smo i na one iz Slovenije, BiH i Mađarske.

Prva i najvažnija, da je sajam konačno dobio stalni prostor, mjesto gdje će ugledna gospodarska priredba napokon biti svoj na svome, što znatno olakšava organizaciju, podiže standard izlaganja i sigurniju komunikaciju posjetitelja. Od 1996. šest je puta mijenjao lokaciju (kavana hotela Slavonija, Dom HV-a, Sportska dvorana Tehničke škole, Flora, Virovitičanka i Visoka škola) mučeći se s popratnom infrastrukturom. Unatoč tome izrastao je u respektabilnu manifestaciju s kontinuiranim rastom.  Nova multifunkcionalna hala površine 6200 četvornih metara zatvorenog i 3000 četvornih metara zatvorenog prostora građena novcem Ministarstva poljoprivrede, Virovitičko-podravske županije i Grada Virovitice. Prvi je to završeni projekt realiziran iz Razvojnog sporazuma za Slavoniju, Baranju i Srijem ukupne vrijednosti 16,5 milijuna kuna.

Druga stvar je termin održavanja. Bilo je itekakve logike biti prvi na godišnjoj listi u kalendaru sajmova s terminom zadnjeg vikenda u siječnju. Izlagači su ga jednostavno morali zamijetiti, nije se uspio izgubiti među stotinama drugih lokalnih sajmova. Nakon poduže stanke uzrokovane božićno-novogodišnjim blagdanima i skijanjem, poduzetnici su se zaželjeli izlaganja, prezentacije i prodaje, a kako je proračunska godina tek počela u stavkama za putovanja na sajmove bilo je novaca pa slobodno možemo zaključati da je termin održavanja svakako bio jedan od glavnih razloga uspješnog razvoja Viroexpa. No, zimski uvjeti često praćeni obilnim snijegom otežavali su organizaciju i povećavali troškove pa se od 2015. održavao u veljači, a ovogodišnji u ožujku. I bio je to pun pogodak, Sad kad je Viroexpo posto brend u hrvatskim okvirima može lakše birati i termine.

Treća je da prvi put nakon niza godina sajam nije obišao nitko iz državnog vrha ne računajući potpredsjednika Vlade i ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića koji je odavde, znači domaćin. Špekulacije o tome zašto ih nismo vidjeli u Virovitici su za neku drugu rubriku pa se njime ovdje nećemo baviti. Nije da smo ih željni i da nam nedostaju, čak nam je i bolje kad zaštitari ne moraju gurati ljude da bi svita prolazila, ali opet znakovita je bila ta odsutnost jer ih domaći vladari iznimno vole i ponosno naglašavaju njihovu nazočnost.

I četvrta je politički nekorektna, ljudski nekulturna i poslovno promašena reakcija direktora sajma Bojana Mijoka kojom je saborskim zastupnicama, čelnicima parlamentarne stranke i na kraju krajeva građanima – posjetiteljima sajma s plaćenom ulaznicom zabrani govoriti za medije, a izvjestitelju da postavlja pitanja. Na Viroexpu je do sada bilo i političkih izjava dužnosnika svih stranaka pa i konferencija za novinare, sajamski prostor je javno mjesto na kojemu građani mogu slobodno govoriti pa je ovo nezabilježeni slučaj u povijesti hrvatskog sajmovanja, a zadire i u slobodu medija i svojevrsni je pritisak na novianre. Nećemo se ovdje baviti razlozima takvog postupka – Bojan Mijok je također tema za druge novinske rubrike.

MALA SAJAMSKA KRONIKA

Svega i svačega
Teško je pobrojati što smo sve vidjeli, čuli, osjetili, probali, naučili i tržili. Bilo je tu za svakako po nešto kao na svakom uspješnom općem sajmu – od ozbiljnih poslovnih kontakata i sastanaka, stručnih predavanja, kulture i zabave do bogate ponude proizvoda i usluga tvrtki, obrtnika, zadruga, udruga i OPG-A. Ipak, izdvajamo automobil KIA PROCEED 1.6 CRDi 2019 GT-Line ISG, vrijedan 211,990 kuna prvi puta na ovaj način predstavljen hrvatskoj javnosti. Na vanjskom dijelu pažnju je privlačio traktor Fendt 724 Profi Plus, vrijedan milijun i 730 tisuća kuna. (fotogalerija)

Slovenija, zemlja partner
Predstavila se scenskim programom “Pozdrav iz Slovenije” . Prisutne je pozdravio opunomoćeni ministar i ekonomski savjetnik u Veleposlanstvu Slovenije u Hrvatskoj Bernard Šrajner. Na štandu su predstavljeni gospodarski potencijali i turistička ponuda, prikazivani promotivni filmovi i na degustaciju nuđeni slovenski specijaliteti, na harmonici nas je tradicionalnom glazbm zabavljao Boštjan Konečnik.

Najuređeniji izložbeni prostor
Titula najuređenijeg izložbenog prostora dodijeljena je tvrtki Prima namještaj. Na drugom mjestu je prostor tvrtke Destilerija Harmund, a na trećem KEKS klub za ekspedicionizam i sport. U ocjenjivačkom sudu bile su, hm, sve dame -Jasna Abramović iz Virovitičko-podravske županije, Katarina Đuđrđević iz Turističke zajednice Grada Virovitice i Suzana Kolesarić iz HGK Županijske komore Virovitica.

Medeni doručak
Ministarstvo poljoprivrede, Hrvatska poljoprivredna agencija i Hrvatski pčelarski savez organizirali su Medni doručak s ciljem promocije domaćeg meda, daleko kvalitetnijeg od onog iz uvoza, označenog zaštićenim znakom Hrvatske poljoprivredne agencije “Med hrvatskih pčelinjaka”. Manifestacija je prije svega namijenjen djeci svih uzrasta kako bi od malih nogu učila med zdrava i korisna namirnica.

Lovci i ribiči nahranili posjetitelje
Približno četiri tisuće besplatnih porcija lovačkog paprikaša i čobanca podijelili su u subotu članovi 27 lovačkih udruga s područja Virovitičko-podravske županije, a u nedjelju posjetitelji su imali prilike probati riblji paprikaš i šarana na rašljama ribičkih udruga. (fotogalerija)

Traunreut: Pivom do 2600 kuna za Pučku kuhinju
I ove se godine predstavio se njemački prijateljski grad Trauenreut. U humanitarnoj akciji za Pučku kuhinju Crvenog križa tradicionalno su posjetiteljima nudili pivo, lager iz tamošnje pivovare Steiner. Bačvu je udarcem maljem otvorio gradonačelnik Ivica Kirin. Prikupljeno je 2. 262,65 kuna, a zamjenica gradonačelnika Traunreuta Gerti Winkels donirala je dodatnih dvije tisuće kuna. Novac će biti potrošen za uskršnji blagdanski obrok.

Najbolja vina
Udruga vinogradara i voćara “Sveti Vinko” iz Virovitice organizirala izložbu vina i dodjelu priznanja. Ocijenjeno je 122 uzoraka vina. Zlatna vina su: Frankovka (Hrvoje Miler), Graševina (Zdenko Janči, Franjo Fašaić, Podrum Vineda (2 uzorka), Mirko Zdeličan, Marija Kufner, Petar Perica, Mario Kesak, Franjo Horak, Zoran Raptavi (2 uzorka), Željko Cenger, Josip Blažević, OPG Kaladić, Ivan Horak, Mladen Vranek, Alen Ban, Niko Gomerčić, Hrvoje Jugović, Franjo Šušenj, Boljevčan-Jegdić), Kerner (Boris Bobonj), Mješavina bijelih sorata (Marija Kožar, Jasminka Kovač, Zlatko Patačko, Renata Pavlović), Pinot sivi (Marija Kufner), Rizling rajski (Petar Perica, Zlatko Barčan), Sauvignon (Mladen Dijaković), Vino maline (Marijo Sesvečan), Vino višnje (Željko Sudarić, Zoran Bačar, Sanja Gomerčić Gvojić, Ivan Teskera, Goran Iličić).

Humanitarna licitacija
Još jedna sajamska atrakcija: tvrtka Agro Bema poklonila je međuredni dvoredni kultivator za kukuruz, marke Vogel&noot, vrijedan 12.500 kuna; OPG Luke Lovrekovića iz Detkovca kupio ga je na aukciji za 7.500 kuna, a novac će biti doniran u humanitarne svrhe. I svi zadovoljni.

Nagrađeni posjetitelji
Tradicionalno na kraju sajma nagrađeni su posjetitelji: Veronika Marijanović iz Zagreba osvojila inox sudoper Zenith, tvrtke CM iz Italije, jednog od najvećih europskih proizvođača, vrijedan 962 kune; Renata Vida iz Virovitice dobila je paket slastica Sandrinih kolača vrijedan 350 kuna, a Ana Drimal iz Virovitice med Pčelarstva Balint.

Zaključak
I da rezimiramo! Ovogodišnji sajam nadmašio je prethodne u organizacijskom, tehničkom i programskom smislu što je normalan razvojni put svake ozbiljne manifestacije. Onako na prvu, sve je klapalo gotovo savršeno, od organizacije prometa i parkirališta do snalaženja u kriznim situacijama poput one kada je ženski WC bio zatvoren zbog začepljenog odvoda. Jedina zamjerka većine izlagača je preglasna glazba iz razglasa i buka tamburaša koja onemogućava komunikaciju, problem koji se ponavlja iz godine u godinu. Kad budu obrađeni podaci iz ankete koju tradicionalnu na kraju sajma provodi HGK-Županijska komora Virovitica saznat ćemo što sudionici misle, što pohvaljuju, što zamjeraju i kako su prošli.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

Pametni
19.3.2019. 7:47
Hm , zanimljiva ova informacija , nije bilo državnog vrha u Virovitici da obiđe sajam , osim domaći političara...to je vrlo znakovito.


Još iz kategorije Viroexpo