Plenković: Grbin kapitulirao, Milanović krši Ustav, Most politička sitnež
Udruga osoba s amputacijom poziva na uvođenje novog standarda proteza i kolica
Bulj: Koruptivnoj hobotnici i Plenkovićevoj vladi uskoro će doći kraj
HZJZ: Pojava hripavca u EU zemljama ne može se dovoditi u vezu s našom situacijom
Možemo: Zabranit ćemo prodaju dugova i uvesti zastaru za dugove do 3 prosječne plaće
WHO: Virus hepatitisa dnevno ubije 3500 ljudi
Zemlja ruši globalne toplinske rekorde deseti mjesec zaredom

  Gospodarstvo

Četiri predizborne mantre kojima vlast skriva nesposobnost

  Miodrag Šajatović/Lider           11.05.2013.         1705 pogleda
Četiri predizborne mantre kojima vlast skriva nesposobnost

Nije lako pronaći argumente koji bi opravdali to što se recesija nastavlja već petu godinu zaredom, a svi su izgledi da bi minusi mogli sastaviti punih sedam godina, kako to i priliči broju ‘mršavih godina’. Bez namjere da se napravi potpun popis dosjetki kojima vladajući nastoje ublažiti kritike, evo samo nekih primjera.
Prva vrsta objašnjenja svodi se na izliku o naslijeđenom stanju. Tako potpredsjednik Vlade Branko Grčić objašnjava: ‘Zatekli smo teško stanje u gospodarstvu.’ Nekadašnjemu prvom potpredsjedniku Radimiru Čačiću svašta se može zamjeriti, ali uz onaj poznati žalac upućen Slavku Liniću (‘Najveći je red na groblju’) šteta je što se nije na vrijeme utvrdilo početno stanje. To jest ‘clean start’. Istina, Vlada je dobila takvo izvješće, ali prekasno. Nakon godinu dana. I sve je bilo mlako i previše povijesno.

Htjeli su ispasti frajeri... Kad je Kukuriku koalicija došla na vlast, premijer Milanović i njegovi ministri, procjenjujući, po običaju pogrešno, svoje sposobnosti, stalno su poručivali da se neće pozivati na stanje koje su zatekli. Htjeli su ispasti frajeri. Biti drugačiji od svih koji dolaze na vlast i ne pozivati se na propuste prethodnika (premda su i obični majstori tu pragmatični pa će svaki koji vam dođe nešto popraviti na početku izreći onu poznatu: ‘Pa koji vam je idiot to radio?’).
Sad kad se pokazalo da baš nisu čudotvorci, vladajući se ipak sve češće pozivaju na grijehe svojih prethodnika. Grijesi HDZ-ovih vladavina doista su kolosalni, ali trebalo ih je podastrijeti odmah, na početku. A ne sada, sa zakašnjenjem.
Druga vrsta relativiziranja stvarnosti svodi se na poruku: ‘Ne možemo ništa dok se EU ne oporavi.’ Pa se prikazuju grafikoni koji pokazuju da kretanje hrvatskog BDP-a samo što se nije poklopilo s onim u razvijenim zemljama EU. Ispada da je velika stvar bude li Hrvatska ubuduće rasla jednako kao Njemačka. A desetljećima je bilo normalno da neka razvijena ekonomija raste prema stopi od jedan posto, a manje razvijene zemlje poput Hrvatske bar tri-četiri postotna boda više. Ovako razlika se samo povećava, a ne smanjuje.
Osim toga, zar poreznici plaćaju ministre da bi ovi tvrdili kako se ništa ne može iznutra napraviti? Čak i populist Lesar shvaća da vanjskotrgovinsku priliku, ako u Europi nema rasta, a ima ga u Rusiji, Indiji, Kini i sličnim zemljama, treba tražiti na tržištima koja rastu, a ne na onima koja stagniraju.

Ivan Krstitelj u Banskim dvorima Treća lakonska uzrečica glasi: ‘Sve zemlje koje su ulazile u EU znatno su rasle nakon ulaska u članstvo.’ Pri čemu se ignorira da je to bilo u vrijeme kad je svjetski rast bio maksimalan. Logika koja ignorira sve druge utjecaje osim članstva gotovo graniči s religioznim vjerovanjem. Ne vjerujem da ministri nisu svjesni promijenjenih okolnosti, ali razumljivo je da se prave Englezi jer i nemaju drugih argumenata osim toliko tankih.
Četvrta predizborna mantra svodi se na milijarde investicija koje samo što nisu došle. Bilo bi čudno da se nakon što su investicije postale svetinja kojoj su posvećeni svi napori vladajuće garniture baš ništa ne ostvari. Ali nedostaju multiplikatori koji bi pokazali kako će utjecati te investicije. Nedavno su Liderovu redakciju pohodili kolege s albanske televizije. Pitali su za naša iskustva i što bismo savjetovali zemljama koje tek kreću prema EU. Odgovor je bio: ‘Nemojte ići linijom manjeg otpora! Napravite ozbiljnu studiju pozitivnih i negativnih utjecaja, izračunajte što će se dogoditi i koliko ćete biti u plusu, a koliko u minusu.’ Hrvatska je jedina zemlja od svih koje su do sada ulazile u EU koja nije imala takvu analizu i sad se svi čude ko pile glisti. Jednako tako nema procjena što će biti s investicijama čija se struktura većinom svodi na uzimanje najvećih komparativnih prednosti hrvatskog prostora i položaja.
I na kraju, isprika zbog usporedbe, ali iz Banskih dvora sve se češće čuju riječi prema kojima je poznat Ivan Krstitelj. Pa se svako malo iz usta članova Vlade čuje kako rade u interesu ‘onih koji će doći nakon nas’. Premijer Milanović, istina, poručuje da ‘mandat traje četiri godine’, no veliko je pitanje hoće li ova vlast koja leluja imati kredit da dočeka termin redovitih izbora.

Kolumna Ekonomalije Miodraga Šajtovića, Lider

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

fitilj
17.5.2013. 9:27
Od kad je počeo lov na birače kokošari s Markovog trga i Banskih dvora sve učestalije osobno dolaze u "lovišta" pa tako gotovo svakodnevno možemo vidjeti da ovaj, ili onaj saborski zastupnik, ili Zokijev ministrant boravi u našoj sredini.

No za razliku od Siniše Prpića koji se vozi u 17 godina starom autu, plaćajući pri tomu gorivo i amortizaciju svog metuzalema iz vlastitog džepa, saborski i banskodvorski emisari se daju šoferirati državnim limuzinama i naravno uz masne dnevnice dernekuju o državnom trošku!

Pri tome nam se bez srama i stida cerekaju u lice, lažu i obmanjuju kako su zabrinuti za našu sudbinu, koju naravno ne dijele s nama, ali koja će nam se poromijeniti ako izaberemo njih, koji su drugačiji, a ne kao što svi znamo samo drugi kraj istog govneta! Naravno nakon što smo na parlamentarnim izborima dobili www.dnevno.hr/humor/karikature/86935-vlada-ludaka.html
www.dnevno.hr/vijesti/hrvatska/86681-nesposobni-milanovicev-prijatelj-unistit-ce-croatia-airlines.html


fitilj
14.5.2013. 10:50
@kišni kada bi sve vratili na nivo 90-tih i kada bi po posjedovnom stanju iz te godine svi morali podastrijeti račune nebi nam bilo dosta 5 Remetinaca, Lepoglavi i Starih Gradiški, a broj zatvorski čuvara i policije bi se utrostručio.

Čak i kada bi se se napravila inventura političke "stečevine" u zadnjih par godina svi bi hrvatski zatvori postali pretjesni za prihvat učesnika hrvatske plačke stoljeća i političke oligarhije i njihovih pomagača, izvršitelja, vodonoša i svih ostalih mangupa koji su oamstili brke služeći mitu, kriminalu i korupciji, a ne narodu i vladavini prava na čiju su se provedbu i poštivanje zakleli!
kišni
14.5.2013. 6:42
sve vratiti na 90-tu godinu neka svi podastru račune odakle im vse što imaju one koji su krali oduzeti im svu imovinu, svakom dati 20 godina zatvora sa prisilnim radom, tvornice dati u radničko dioničarstvo, onu pljačku svjetskih razmjera kojoj tepaju kao o pretvorbi, oduzeti sve ukradeno imamo 2 800 tajnih računa u inozemstvu(pokradeni novci iz Hrvatske) sve uložiti u gospodarstvo, vratiti INU pod Hrvatsko okrilje, prodao ju Sanader za 10 miliona eura koje je stavio u svoj džep, mogu ovako cijeli dan ali neću, jer ionako nitko ne želi slušati svi bi samo mukte debrecinki, klegera od vina, pečene volove, ništ ne delati, postali smo nacija dno od dna. novce
bać joza
11.5.2013. 20:52
Vrlo, vrlo odmjeren tekst neopterećen politikanstvom kakvog najčešće susrećemo u tekstovima objavljenima od naših lokalnih kolumnista.


Još iz kategorije Gospodarstvo