Plenković: Grbin kapitulirao, Milanović krši Ustav, Most politička sitnež
Udruga osoba s amputacijom poziva na uvođenje novog standarda proteza i kolica
Bulj: Koruptivnoj hobotnici i Plenkovićevoj vladi uskoro će doći kraj
HZJZ: Pojava hripavca u EU zemljama ne može se dovoditi u vezu s našom situacijom
Možemo: Zabranit ćemo prodaju dugova i uvesti zastaru za dugove do 3 prosječne plaće
WHO: Virus hepatitisa dnevno ubije 3500 ljudi
Zemlja ruši globalne toplinske rekorde deseti mjesec zaredom

  Dossier Palm

Četiri godine kasnije: Dani tuge, zabrinutosti i straha zbog smrti Siniše Palma

  Iva Anzulović           22.06.2023.         5119 pogleda
Četiri godine kasnije: Dani tuge, zabrinutosti i straha zbog smrti Siniše Palma

Kada je 3.lipnja uz obalu rijeke Drave pronađeno tijelo Siniše Palma, Virovitica je postala grad tuge, zabrinutosti, brojnih pitanja, hipoteza i nagađanja. Novinari su jedva dolazili do službenih informacija tih dana jer su sve institucije zašutjele. Najveća pomoć bilo je lokalno stanovništvo i lovci koji su novinarima otkrili lokaciju pronalaska tijela dok je policijska Uprava načelnika Siniše Kneževića krila (i) taj podatak neopravdano. U jednome su gotovo svi Virovitičani bili, kako prije četiri godine tako i danas, istomišljenici - Siniša Palm je ubijen. Nakon što je tadašnja pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo, branitelje i socijalnu skrb virovitičko-podravske županije Melita Sirovica potvrdila za naš portal kako je mrtvozornica Ivana Kepka učinila propust, javnost je svojim tezama o ubojstvu dobila potvrdu. Nikome nije bilo jasno zašto nad tijelom Siniše Palma nije izvršena obdukcija kako bi se ustanovio uzrok smrti, tim više što je pronađen kako visi na grani visokoj nekoliko metara od tla. Kako je, po kišnom vremenu, uopće Siniša dospio sa starim autom preko blata do obale Drave i kako se popeo na granu visoku nekoliko metara? U vrijeme velike uznemirenosti stanovnika grada kojim i danas stoluje, gradonačelnik Ivica Kirin nije stao pred novinare niti jednom. Tek redovna sjednica gradskog vijeća 18.lipnja bila je prva prilika novinarima iz cijele Hrvatske da postave brojna pitanja oko potpuno neistražene smrti donedavnog pročelnika gradske Uprave kojeg je gradonačelnik, mrtvog, optužio kako je lopov i kockar. Prije te redovne sjednice nije sazvana nikakva izvanredna sjednica gradskog vijeća, nikakva tiskovna konferencija, nikakvo obraćanje javnosti. Ništa. Potpuni muk, punih petnaest dana.

 

SUZE ZA SIMPU

Mjesec lipanj prije četiri godine, Virovitičani dan-danas pamte. Tada su dani prolazili jako, jako sporo. Ljudi su žalovali i prepričavali detalje o Sinišinoj smrti te brojnim čudnim okolnostima njegovog nestanka dok je, s druge strane, stajao gradonačelnik koji, tim istim građanima, nije pričao ama baš ništa. Jedini izvor informacija bili su novinari kojima su, tih dana, sve institucije zatvorile vrata i davale informacije "na kapaljku", ako uopće. Privatnim poznanstvima, novinari uspijevaju doznati kako je državni odvjetnik Darko Žegarac iz Bjelovara bio pozvan na mjesto uviđaja u Prodorinu no ubrzo je primio poziv i rečeno mu je kako "ne treba dolaziti jer je posrijedi samoubojstvo". Atmosfera u gradu bila je jako loša; znajući točno o čijem je sinu riječ, dijeleći tugu i uspomene sa članovima obitelji Palm, Virovitičani su tih dana u lipnju bili vidno tužni, uplašeni i zabrinuti. Pokojnog Simpu, kako mu je bio nadimak, svi naši sugovornici prije četiri godine opisivali su jednako kako ga pamte i danas; kao dobrog, poštenog i pristojnog dečka koji je svakome bio od pomoći živeći nerazmetljivo i skromno s majkom. U gradu koji je zajednica, što Virovitica jest, unatrag četiri godine nismo uspjeli pronaći nekoga tko bi o Siniši Palmu rekao išta loše. Kada bi Sinišu majka ili netko od članova obitelji pitao išta o njegovom poslu u gradskoj Upravi, odgovarao bi im "kako je bolje za njih da ne znaju ništa a njegova glava zna mnogo".

Darko Žegarac

Javno mnijenje danas je takvo da nitko ne vjeruje kako se Siniša ubio sam te kako ima ikakve veze sa kockanjem ili nestankom novca iz gradske blagajne. Tom javnom mnijenju u prilog dao je podršku i sam gradonačelnik Kirin svojim brzopletim lažima ali i izvješće o obavljenoj financijskoj reviziji Grada Virovitice za 2018. godinu. Grad Virovitica, što je iznimno rijetko kad su u pitanju nalazi Državne revizije, dobio je čak dva nepovoljna mišljenja: ono o financijskom izvještaju kao i ono o usklađenosti poslovanja. Dakle, gradski proračun je trošen na način da apsolutno ništa nije kako treba biti a sva revizorska izvješća gradske Uprave potpisivala je svih godina Vesna Grbac.

 

PRVI ODGOVORI PRVOG ČOVJEKA GRADA

Prva izjava Kirina novinarima tog 18.lipnja po završetku aktualnog sata redovne sjednice gradskog vijeća bila je slijedeća;"Ja vas moram izvjestit' prije svega da ja nisam najmjerodavnija osoba s obzirom da sam ja podnositelj kaznene prijave i s obzirom da kad sam podnosio kaznenu prijavu zbog tajnosti izvida koji se provode ne mogu govorit' o detaljima i činjenicama koje znam a i ona saznanja koja ja imam, vas kao novinare i javnost ne bi zadovoljilo a bojim se da bi ugrozilo istragu. S druge strane, postavlja se puno pitanja u javnosti koja su upućena na krivu osobu, počevši od ovih obdukcija i svih onih, ne znam, insinuacija koje su se pojavile. Ja nisam osoba koja može davat' odgovore ja sam danas ovdje rekao da, što se tiče same obdukcije ja smatram kao gradonačelnik, s obzirom na ovu atmosferu koja je stvorena u gradu Virovitici i strah naših građana, da bi bilo najbolje da se to obavi jer jedino obdukciju može zatražit' mrtvozornik ili članovi obitelji. Ona je za mene pravna stvar (.....nerazumljivo....) općinsko državno odvjetništvo (....nerazumljivo....) to mogu konkretno kao gradonačelnik. Što se tiče samog slučaja o kojemu sad govorimo, moram vam reć' da smo mi svi bili još u šoku a šok je bio, ne samo zbog saznanja da su nestali novci sa gradskog računa, odnosno da su nestajali godinama, još veći šok se desio kad smo u ponedjeljak saznali da se osoba koja se sumnjičila za te radnje, dakle, izvršila je suicid i to je nešto što, s obzirom da nam je bio blizak suradnik i da je tu radio u gradu s nama, bio je veliki šok za nas koji radimo i mene kao gradonačelnika.Kada govorimo o odgovornosti koju ste me već nekoliko puta pitali, moram vam reć', što se tiče same subjektivne odgovornosti naravno da sam odgovoran, ja sam gradonačelnik i nalogodavac i bio sam šef, ovoga, gospodinu Siniši Palmu, ali kad govorimo o objektivnoj odgovornosti, niti sam znao, niti sam imao bilo kakve radnje koje bi dovele do tog događaja niti sam imao indicije saznanja da je čovjek u problemu, odnosno da je u opasnosti gradski proračun. Do dana dojave iz banke, iz poslovne banke, ja nisam znao da imamo problem i kada sam ga saznao, tada je počela ta moja objektivna odgovornost za sve one radnje koje sam poduzeo, koje sad poduzimam i koje ću poduzet' da se sanira šteta, da se sustav tako uspostavi da se to više nikada ne može ponovit'." Unatoč statutu Grada Virovitice u kojem jasno stoji koje su obveze i odgovornosti gradonačelnika, Ivica Kirin prilagodio ih je svom viđenju.

Kirin prvi put pred novinarima

Ni na jednostavno pitanje o tome da li je službeno računalo Siniše Palma koristio prije ili nakon istrage policije, Kirin nije htio odgovoriti. Na dan kada je održano prva sjednica Gradskog vijeća bez pročelnika Ureda za financije i gospodarstvo, u njegovoj obiteljskoj kući njegova je soba petnaesti dan bila zatvorena a obitelj je i dalje očekivala i čekala dolazak policije i zapljenu stvari zbog, navodne, istrage.

Nakon toliko mnogo nezakonitosti u protokolu uviđaja i istrage koja nikada nije napravljena, smrt Siniše Palma postala je preteškim bremenom za obitelj Palm i stanovnike Virovitice da ga i dalje nose. Upravo iz tog smo razloga prošle godine razvili suradnju sa djelatnicima ureda općeg kriminaliteta pri Ravnateljstvu policije u Zagrebu kojeg vodi Antonio Gerovac a s ciljem pokretanja nove istrage.

 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Dossier Palm