Primorac: U 2023. zaplijenjeno 70 tona duhana i 1100 kilograma droge
Uskoro bi moglo početi punjenje dijela Trakošćanskog jezera
Počeli radovi na gradnji vukovarske obilaznice
Šesnaest hrvatskih LGBTIQ+ organizacija ogradilo se od objave Zagreb Pridea
Bjelovarsko kazalište dobiva profesionalnu predstavu Čaruga
U veljači izdano 3,8 posto manje građevinskih dozvola nego lani
Dječja bolnica u Klaićevoj dobila novi MR uređaj, vrijedan gotovo dva milijuna eura

  Dossier Palm

Četiri godine kasnije: Dan kada je Ivica Kirin javno optužio mrtvog Sinišu Palma

  Iva Anzulović           06.06.2023.         10345 pogleda
Četiri godine kasnije: Dan kada je Ivica Kirin javno optužio mrtvog Sinišu Palma

Nedugo nakon pronalaska Siniše Palma uz obalu rijeke Drave tog ponedjeljka 3.lipnja, gradonačelnik Virovitice Ivica Kirin javnosti se oglasio sa viješću o nestanku novca iz gradske blagajne. Obitelj o priopćenju i o nestanku novca nije, u tom trenutku, znala ništa. Saznali su tu vijest tek sutradan, tijekom posljednjeg ispraćaja na virovitičkom Gradskom groblju kada im je prijateljica šapnula kako je u svim medijima objavljeno da je Sinišu Ivica Kirin optužio za nestanak novca iz gradske blagajne.

 

SPORA POLICIJA IZA BRZOG GRADONAČELNIKA

Članovi obitelji doznaju kako je u Sinišinom automobilu pronađen rokovnik i oproštajno pismo koje je bilo u rukama policije. Majci Jadranki, policijski službenici na kratko su dali uvid u kopiju oproštajnog pisma za koje je izjavila policijskim službenicima kako nije sigurna je li pisano rukopisom njenog sina. Sa sadržajem pisma nije upoznata ni danas. Suočena sa javnom optužbom Ivice Kirina, obitelj je očekivala dolazak policije te zatvorila Sinišinu sobu. "Odmah smo sve zatvorili jer znamo kako su sve Sinišine stvari dokaz u istrazi. Nitko nije ulazio u njegovu sobu i očekivali smo kako će svakoga trenutka policija pozvoniti na vrata te uzeti sve iz njegove sobe.", rekli su tada članovi obitelji. Nitko od policijskih službenika nije došao slijedeća dva mjeseca.

S druge strane, već dan nakon posljednjeg ispraćaja svog donedavnog kolege, Ivica Kirin javnim priopćenjem optužuje Sinišu kako je i - kockar.

“Zbog velikog broja upita medija te interesa javnosti, osjećamo se dužni u ovom trenutku podijeliti sve nama dostupne informacije, a koje mogu rasvijetliti cijeli slučaj koji istražuju nadležne institucije. Nužno je reći da je gradonačelnik Ivica Kirin odmah po saznanju za nevjerojatnu krađu i pronevjeru novca iz proračuna Grada Virovitice, već u petak, 31. svibnja slučaj prijavio PU virovitičko-podravskoj te donio odluku da se odgovorna osoba udalji iz službe.

Istoj su odmah oduzete i ovlasti pristupa računima, kako se Gradu Virovitici ne bi nanosila daljnja financijska šteta. Postupak je pokrenut zbog šokantnog saznanja da je proračunu Grada Virovitice tijekom više godina nanesena milijunska šteta, zbog čega se trebalo djelovati bez odgode, što je i učinjeno.

Odgovorna osoba u petak je uredno došla na posao, a u razmaku od nekoliko sati ista je, bez javljanja suradnicima otišla s radnog mjesta te joj se nakon toga gubi svaki trag. Iako su je kolege i poslovni suradnici pokušavali kontaktirati, na telefonske pozive i poruke više nije odgovarala. Slučaj su preuzela nadležna tijela. U međuvremenu, otkrilo se da je odgovorna osoba bila ovisnik o kockanju, zbog čega imamo razloga vjerovati da je pronevjereni novac iz gradskog proračuna iskorišten upravo u tu svrhu”

Netom položen u obiteljsku grobnicu, Siniša je optužen kako je i lopov i kockar. Niti jedan dokaz objema javnim optužbama u prilog, Ivica Kirin nije u četiri godine objavio, čak niti nakon objavljenog službenog izvješća revizije za 2018.godinu kako je "netko" svakoga dana, od ponedjeljka do nedjelje, sa računa Grada na bankomatu podizao gotovinu u iznosu tisuću eura. U izvješću Državne revizije, tako, stoji kako je ”s redovnog žiro računa Grada, tijekom 2018. preneseno na račun sportskog kluba 2,75 milijun kuna, a putem bankomata podignuto 2,880.000 kuna, što ukupno iznosi 5.630.000 kuna, a navedeno nije evidentirano u poslovnim knjigama ni iskazano u financijskim izvještajima, jer su podaci brisani iz izvadaka na temelju kojih je Grad evidentirao poslovne promjene u poslovnim knjigama”. Pojednostavljeno - Grad Virovitica godinama je vodio duplo knjigovodstvo koje je, svih tih godina, potpisivala revizorica Vesna Grbac.

 

SLUŽBENA ZAŠTITA PROPUSTA MRTVOZORNICE KEPKA

U Virovitici, kao zajednici u kojoj svatko svakoga zna, iščekivale su se tih dana informacije o uzroku Sinišine smrti i tražila su se pojašnjenja na koji način u jednom složenom sustavu, što svaka gradska uprava jest, jedan čovjek može neopaženo pokrasti gradsku blagajnu za iznos četvrtine gradskog proračuna. Činjenica kako je Siniša pokopan bez da je nad njegovim tijelom izvršena obdukcija, samo je dodatno u ljudima hranila sumnju u službenu verziju kako je izvršio samoubojstvo.

<<< Policija majci Jadranki "Nema potrebe za obdukcijom jer je visio četiri dana"

<<< Prema "Pravilniku o načinu pregleda umrlih..." samoubojstvo je nasilna smrt pa se obdukcija mora provesti? Javnost traži ekshumaciju!

<<< Nakon izostanka obdukcije u slučaju Palm mrtvozorstvo pod povećalom javnosti: razrješena predsjednica Povjerenstva, mrtvozornicama povećane naknade

Tu je sumnju tih dana povećala Melita Sirovica, u to vrijeme pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo, branitelje i socijalnu skrb virovitičko-podravske županije svojom izjavom za naš portal kako do propusta jest došlo.

"Ivana Kepke me zvala trećeg dana, nakon što je upoznala i sve okolnosti tog suicida i shvatila kako je pogriješila u svom protokolu mrtvozorničkog uviđaja. Ovo nam je prvi takav slučaj ikada i tražimo načina za njegovo ispravljanje kao i detektiranje svih okolnosti koje su do istoga dovele kako bi trajno promijenili praksu na bolje.", otvoreno je tada priznala Sirovica za naš portal te najavila "kako će razgovarati sa svojim nadređenim i vidjeti u kojem će smjeru djelovati ali dobar je put onaj prema nadležnom Državnom odvjetništvu u Bjelovaru kojem mogu poslati svoja saznanja te pozvati na otvorenost za suradnju u zajedničkom pronalasku rješenja."

Melita Sirovica

Već dva sata nakon što smo napustili ured Melite Sirovice u lipnju prije četiri godine, javila nam se mailom ograđujući se od svega što je u razgovoru za naš portal izjavila, prijeteći čak i tužbom. U rješavanju štete nastale "pogreškom u protokolu" tada uplakane mrtvozornice Ivane Kepka, Upravni odjel za zdravstvo, branitelje i socijalnu skrb virovitičko-podravske županije učinio je, čak, dvije stvari. Prvo je za predstojeću sjednicu Povjerenstva za nadzor rada mrtvozornika, kojim je predsjedala Tanja Bota sa odjela patologije Opće bolnice Virovitica, kao točku dnevnog reda stavila propust Ivane Kepka. Drugi čin ka "pozivu na otvorenost za suradnju u zajedničkom pronalasku rješenja" Upravnog odjela za zdravstvo, branitelje i socijalnu skrb virovitičko-podravske županije bio je da su, uoči same sjednice, istu točku maknuli sa dnevnog reda.

S druge strane, Policijska uprava virovitičko-podravska pod načelnikom Sinišom Kneževićem odbila je novinarima dati podatak o mjestu pronalaska tijela, opravdavajući to razlogom "ugroze istrage" iako taj podatak nije tajan ni po kojem zakonu. Bez ikakve suradnje nadležnih tijela tih dana, novinari ovog portala uspijevaju tek neslužbenim kanalima i međusobnom suradnjom doći do informacija o mjestu pronalaska tijela te kako na uviđaju nije bio nazočan istražni sudac već samo policijski službenici, djelatnici HGSS-a, mrtvozornica i djelatnici Flora VTC.

Županijsko državno odvjetništvo oglasilo se tek u četvrtak 13. lipnja 2019.godine na upit redakcije Jutarnjeg lista zašto nije zatražena obdukcija tijela Siniše Palma. “O pronalasku mrtvog tijela muške osobe PU virovitičko-podravske PP Virovitica izvijestila je dežurnog državnog odvjetnika Županijskog državnog odvjetništva u Bjelovaru, koji je naložio policijskom istražitelju provođenje očevida, a sukladno odredbama Zakona o kaznenom postupku. Kako nakon provedenog očevida i pregleda od strane mrtvozornika nije utvrđeno postojanje osnova sumnje na počinjenje kaznenog djela, nije naloženo provođenje obdukcije. O navedenom događaju PU virovitičko-podravska provest će izvide kako bi se utvrdile sve okolnosti, o čemu će izvješće biti dostavljeno ovom Državnom odvjetništvu”, odgovorila je tada Sandra Knok-Čanić, glasnogovornica bjelovarskoga Državnog odvjetništva. Tužiteljstvo je izvijestilo da do tog četvrtka 13.lipnja nije zaprimilo kaznenu prijavu koju je protiv Palma podnio gradonačelnik Virovitice, a iz priopćenja proizlazi da je podnesena PU virovitičko-podravskoj.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Dossier Palm