Banner
DHMZ: Oblačno uz povremenu kišu
Danas besplatan ulaz u Muzejsko-memorijalni centar Dražen Petrović
Večernji list: Stočari po utovljenoj svinji gube 600, a junetu i 2500 kn
Petero članova Znanstvenog savjeta ogradilo se od istupa Gordana Lauca
Centar i GLAS: Zakon o obnovi je neprovediv, a njegove izmjene još jedna obmana
Marić (SDP): Želi se potezom pera bolnice oteti županijama
MORH poručio Milanoviću da poštuje zakone koje je donijela njegova Vlada

  Kultura

Čestitamo Svjetski dan kazališta!

        27.03.2003.         1325 pogleda
Čestitamo Svjetski dan kazališta!
"Kazalište je jedan od velikih ljudskih izuma, tako velik kao izum kotača, ili ovladavanje vatrom", piše u poruci koju je povodom 27. ožujka, Svjetskog dana kazališta, uputio njemački dramatičar, pripovjedač, filmski redatelj, autor radio-drama i prevoditelj Tankred Dorst.
"Dvije tisuće godina kazalište je održavalo svijet i raspravljalo o položaju čovjeka. Tragedija, a često i komedija prikazivale su život kao usud (...)
Kazalište je nečista umjetnost, u tom je njegova životna snaga. Bez zadrške služi se svima što mu se nađe na putu. Stalno iznevjerava vlastita načela. Naravno da koketira s modom pojedinog doba, uzima slike iz drugih medija, ponekad govori lagano, ponekad brzo, ponekad muca, zanijemi, pretjerano je i banalno, izbjegava i uništava priče, a ona ih ipak nekako ispripovijeda. Vjerujem da će se kazalište uvijek iznova ispunjavati životom, sve dok ljudi budu osjećali potrebu jedan drugome pokazati i prikazati kakvi su, kakvi nisu i kakvi bi trebali biti (...)", piše u poruci Tankreda Dorsta.
Hrvatsku poruku potpisao je doajen hrvatskog glumišta Josip Bobi Marotti. Nedavno ju je pročitao i u Virovitici, na obilježavanju Svjetskog dana kazališta za djecu i mlade.
"Na današnji dan, Dan kazališta - poželimo da naši hramovi ostatnu bogati igrom - da tom igrom i dalje obogaćujemo našu vjernu publiku - oplemenjujemo čovjeka i gajimo RIJEČ. Igrom se otvaraju svjetski horizonti. IGRA JE VJEČNA!", poručio je kazališnim djelatnicima Josip Bobi Marotti.
Kazalište Virovitica obilježit će Svjetski dan kazališta predstavom "Krčmarica Mirandolina" Carla Goldonija, koju je na virovitičku scenu postavio Dubravko Torjanac.
Predstava počinje u 19,30 sati, a ulaz je BESPLATAN.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Kultura