Primorac: U 2023. zaplijenjeno 70 tona duhana i 1100 kilograma droge
Uskoro bi moglo početi punjenje dijela Trakošćanskog jezera
Počeli radovi na gradnji vukovarske obilaznice
Šesnaest hrvatskih LGBTIQ+ organizacija ogradilo se od objave Zagreb Pridea
Bjelovarsko kazalište dobiva profesionalnu predstavu Čaruga
U veljači izdano 3,8 posto manje građevinskih dozvola nego lani
Dječja bolnica u Klaićevoj dobila novi MR uređaj, vrijedan gotovo dva milijuna eura

  Dossier Čavlović

Čavlović Smiljanec otkrila detalje o pogodovanju OLT-u u nagodbi?

  Ivanka Toma/Večernji list           16.12.2014.         1562 pogleda
Čavlović Smiljanec otkrila detalje o pogodovanju OLT-u u nagodbi?

Bivša šefica Porezne uprave Nada Čavlović Smiljanec prije tri tjedna bila je na razgovoru u USKOK-u i, kako neslužbeno doznajemo, nadopunila svoj iskaz otkrivši tužiteljima nove detalje o tome kako je Porezna uprava pomagala Osječkoj ljevaonici željeza (OLT) da izbjegne i prolongira financijske obaveze prema državi. Navodno je riječ o informacijama koje joj proljetos, kada je protiv nje otvorena istraga, nisu bile poznate - piše Večernji list.

Je li Čavlović Smiljanec tužitelje upozorila na imena osoba koje su pogodovale osječkom tajkunu Željku Bilošu, suvlasniku OLT-a, nismo doznali, no naši izvori tvrde da je bivša šefica Porezne uprave upozorila na više nelogičnosti koje su se zbivale u procesu predstečajne nagodbe koja je u OLT-u zaključena nakon njezina odlaska s funkcije.

Stopirana ovrha

Nada Čavlović Smiljanec, podsjetimo, od 23. travnja pod istragom je USKOK-a zbog optužbe za kazneno djelo trgovine utjecajem. Riječ je o nastavku postupka protiv bivše šefice Porezne ispostave u Osijeku Ružice Kovačević i još nekoliko zaposlenica jer su u ljeto 2012. godine stopirale ovrhu nad OLT-om zbog poreznog duga. Rješenje za ovrhu bilo je napisano, ali namjerno nije bilo dostavljeno Fini na ovrhu. Država je time, izračunao je USKOK, oštećena za najmanje 11,8 milijuna kuna. Tužitelji su najprije otvorili istragu protiv Ružice Kovačević i njezinih zaposlenica kojima je Kovačević usmeno naložila da ne pošalju ovrhu na provedbu. No, uslijedio je postupak i protiv Čavlović Smiljanec. Nju se tereti da je kao glavna šefica takve upute dala šefici ispostave Porezne uprave u Osijeku. Još u travnju, kada je ta priča medijski bila aktualna, Čavlović Smiljanec tvrdila je da nema veze s OLT-om te da Biloša nikada u životu nije vidjela. Premda je s Čavlović Smiljanec (koja je bliska premijeru Zoranu Milanoviću) bio u žestokom sukobu, i tadašnji ministar financija Slavko Linić stao je na njezinu stranu. Linić je optuživao Čavlović Smiljanec da mu s Milanovićem pakira u slučaju predstečajne nagodbe Spačve, no tvrdio je da za nepravilnosti u slučaju OLT-a bivša šefica Porezne uprave nije odgovorna. Prema informacijama koje su objavili mediji, u istom smislu Linić je dao iskaz i USKOK-u.

Sada je, čini se, zanimljiviji nastavak priče s OLT-om. Naime, porezni dug koji nije bio poslan na ovrhu omogućio je Biloševoj tvrtki nesmetano poslovanje preko računa sve do otvaranja predstečajne nagodbe u kojoj je Ministarstvo financija – Porezna uprava bila najveći vjerovnik.

31 milijun kuna duga

Tijekom predstečajne nagodbe, u kojoj je OLT dugovao ukupno više od 31 milijun kuna, dva se puta donosilo rješenje o obustavi postupka i otvaranju stečaja, i to zbog proteka rokova za nagodbu. Na takve se odluke žalio OLT, no žalbe je podnosila i Porezna uprava, a jedna od žalbi navodno je bila bez znanja Čavlović Smiljanec.

Predstečajna nagodba dovršena je u drugoj polovici godine, a u njoj bi, kako neslužbeno doznajemo, moglo biti sporno to što je Porezna uprava pristala da predmet nagodbe bude i dug od 2,6 milijuna kuna koji datira još iz 2006. godine iz poreza i doprinosa na plaće. Riječ je o prioritetnim tražbinama koje bi morale biti izuzete iz

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

Nano-59
17.12.2014. 11:31
žalosno ali istinito za sve ove inkrimen aktivnosti ona prima saborsku plaću, bogu za plakat


Još iz kategorije Dossier Čavlović