Banner
Na Bujštini obilježena 77. godišnjica bitke kod Kućibrega
Hrvatski inovatori osvojili zlatne, srebrne i brončane medalje u Njemačkoj
DP: Covid potvrde za ulazak u Sabor zadiru u ljudske i političke slobode
Arhiv HRT-a do 1990: Kulturno dobro vrijedno milijarde kuna izlazi iz bunkera
Umrla Jelena Brajša, dugogodišnja ravnateljica Caritasa
Božo Petrov pozitivan na koronavirus
Večernji list: Probijen zadnji tunel na pristupnim cestama Pelješkom mostu

  Gospodarstvo

Čak 123 poduzetničke zone za koje je država dala novac još su ledina

  Jutarnji.hr           12.02.2013.         1577 pogleda
Čak 123 poduzetničke zone za koje je država dala novac još su ledina

Premda su proteklih godina dobile znatne poticaje za osnivanje i razvoj poduzetničkih zona, čak 70 jedinica lokalne samouprave još nije opravdalo taj novac - piše Jutarnji list. Stoga im je Ministarstvo poduzetništva i obrta uputilo zahtjev za povrat sredstava u državni proračun: ako to ne učine, Vlada će se od njih naplatiti aktiviranjem zadužnice ili nekog drugog instrumenta osiguranja, što bi mnoge od njih moglo odvesti čak i u bankrot.

- Nije nam cilj da gradovi i općine završe u bankrotu, nego da se uvede reda u sustav potpora i poduzetničkih zona. To je novac poreznih obveznika i postoji odgovornost za njegovo trošenje - kaže naš sugovornik iz Ministarstva poduzetništva i obrta.

U Hrvatskoj je do kraja prošle godine sufinancirana gradnja 346 poduzetničkih zona, kojima je dodijeljeno više od 687,9 milijuna kuna. Od tog broja, aktivno je 196 poduzetničkih zona, 27 ih je u postupku aktivacije, a čak 123 zone su neaktivne, što znači da su, unatoč potpori države, i dalje obične ledine. Ministarstvo je stoga zatražilo da im gradovi i općine opravdaju korištenje dodijeljenog novca.

Znatan dio gradova i općina to je uspio učiniti, no do 19. siječnja neopravdano je bilo još gotovo 14,3 milijuna kuna. Kako bi uvela reda u sustav poduzetničkih zona, država kreće s usvajanjem Zakona o unapređenju poduzetničke aktivnosti. Dosad, naime, pitanje poslovnih zona nije bilo zakonski regulirano, pa je tu, opći je dojam, bilo previše stihije i improvizacija. Prijedlog Zakona o unapređenju poduzentičke aktivnosti u javnoj bi se raspravi mogao naći već krajem sljedećeg tjedna, a pred Vladom tijekom ožujka.

Novim bi se zakonom podrobnije uredilo funkcioniranje poduzetničkih zona. Umjesto da se državna zemlja daruje, išlo bi se na davanje zemljišta u koncesiju na razdoblje do 99 godina. Jedna od novina je i da bi država osnovala četiri ili pet većih poduzetničkih zona, koje bi se vodile kao strateške investicije.

 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

kišni
13.2.2013. 6:29
zašto su nam trebale nove poduzetničke zone kada smo imali već gotove objekte sa infrastrukturom(Virovitičanka, ukus itd.), ali onda ne bi netko mogao postati don corleone. jer SVAKA ŽUPANIJA IMA SVOJU FIMI MEDIU, MA KAKO SE ONA ZVALA. Pametnom dosta a b..... i p......


Još iz kategorije Gospodarstvo