Sabor: U srijedu izjašnjavanje o amandmanima na paket poreznih zakona
Bernardić: Vladina porezna reforma je prodavanje magle i SDP je neće podržati
Vasilić: Pred jedinicama lokalne samouprave vrlo stresno razdoblje
Gordana Buljan Flander dobitnica Nagrade za životno djelo za promicanje dječjih prava
Dugine obitelji traže da se omogući udomiteljstvo istospolnim parovima
Vlada suglasna s HDZ-ovim prijedlogom sniženog PDV-a na elektronske publikacije i mahunarke
Za uzgoj goveda, koza, ovaca i peradi 24 milijuna kuna

Buntovni, tankoćutni i autoironični Huligani


  Roklicerove večeri           Sandra Pocrnić Mlakar           02.11.2018.         1972 pogleda
Buntovni, tankoćutni i autoironični Huligani

Izgovori su kao preslikani iz svakodnevnih razgovora u dnevnim sobama i kuhinjama - televizija se pali zbog djece, čokolada se kupuje zbog djece, u braku smo samo zbog djece, rastali smo se zbog djece… I kad se nabroji što sve činimo „zbog djece“, kao što je to učinio Žarko Jovanovski u svojoj pjesmi, ne preostaje nam drugo nego složiti se s pjesnikovom osvješćujućom poantom - „… blago njima!“

Žarko Jovanovski započeo je gostovanje Huligana na Roklicerovim večerima svojom poučno-ironičnom pjesmom u kojoj je „sve zbog djece“, a nastavio oPASno-sPASonosnom igrom riječi u čijem je fokusu PAS. Jovanovski i njegov dramatičan, energizirajući nastup dobro su iz ranijih gostovanja poznati virovitičkoj publici, pa čak i onoj kojoj je promakao dokumentarni film „Neuspješan skroz“ o ovom svestranom umjetniku, rockeru, pjesniku i stripašu. „Neuspješan skroz“ Ljiljane Šišmanović prošle je godine prikazan u programu Dokumentarnog rock filma Zagreb., a zatim i na HRT-u.

Siniša Matasović sasvim je drukčijeg temperamenta, tema i nastupa. Dok je Jovanovski autoritativan i temperamentan, Matasović je hladan i ležeran. Ne naglašava poantu, već brzo završava pjesmu traži od publike da sama pronikne u značenje izgovorenih riječi. Matasovićevi haiku stihovi često su duhoviti poput Žaretovih poanti, ali kratki i rezolutni. Muško-ženski odnosi, neuzvraćeni osjećaji i nježnosti među najčešćim su Matasovićevim motivima.

Jovanovski i Matasović započeli su predstavljanje dvojezične zbirke Hrvatski pjesnički huligani na Roklicerovim umjetničkim večerima, a nastavili su ga Zvonimir Grozdić, Jovo Mraović koji je čitao pjesme svog sina Sime Mraovića te Vlasta Golub koja je interpretirala pjesme Darije Lisenko i Igor Golub, koji je preuzeo ulogu Roberta Roklicera. Stihovi Jovanovskog, Matasovića, Grozdića, Mraovića, Lisenko i Roklicera uvršteni su, naime, u pjesničku antologiju zbog nekonvencionalnog pristupa, kršenja tabua i ironije, kako je to u predgovoru napisao urednik Jurij Lisenko Naslov knjige svojevrsna je posveta Simi Mraoviću i knjizi Ukrajinski književni huligani: izbor iz suvremene ukrajinske proze, koju je Mraović objavio u Hrvatskoj 2002. godine. Iako sa zajedničkim nazivnikom „nekonvencionalni“, stihovi u antologiji Hrvatski pjesnički huligani demonstriraju različite pjesničke stilove, osjećaje i načine razmišljanja.

Darija Lisenko je socijalno angažirana u pjesmama u kojima se bavi temama beskućnika, OIB-a i matičnog broja, dok je Zvonimir Grozdić duhovit, kao u pjesmi u kojoj je knjiga „uvijek isti dar“ i gotovo romantičan u pjesmi o olujama koje nose ženska imena. Simo Mraović je nujan i rezigniran s utjehom poput „sutra je novi dan“, dok su Roklicerovi stihovi demonstracija britkosti uma i pjesničke tankoćutnosti, kao u samokritičnoj pjesmi koja počinje buntovnički „Jebeš komunjare…“

Nastup Hrvatskih pjesničkih huligana na Roklicerovim večerima pozdravili su Igor Golub svojim pričom Šetajući gradom s s pjesničkim huliganima i Zlatko Erjavec novom humoreskom Huligani dolaze u grad, obojica inspirirana njihovim posjetom.

Roklicerove umjetničke večeri u kafiću Cug na Željezničkom kolodvoru nastavljaju se programom domaćih cugera i gostiju.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Roklicerove večeriOve mrežne stranice koriste kolačiće kako bismo vam pružili bolje korisničko iskustvo. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje. Nastavkom pregleda web stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda kliknite na: