Banner
DHMZ: Oblačno uz povremenu kišu
Danas besplatan ulaz u Muzejsko-memorijalni centar Dražen Petrović
Večernji list: Stočari po utovljenoj svinji gube 600, a junetu i 2500 kn
Petero članova Znanstvenog savjeta ogradilo se od istupa Gordana Lauca
Centar i GLAS: Zakon o obnovi je neprovediv, a njegove izmjene još jedna obmana
Marić (SDP): Želi se potezom pera bolnice oteti županijama
MORH poručio Milanoviću da poštuje zakone koje je donijela njegova Vlada

  Roklicerove večeri

Buntovni, tankoćutni i autoironični Huligani

  Sandra Pocrnić Mlakar           02.11.2018.         2798 pogleda
Buntovni, tankoćutni i autoironični Huligani

Izgovori su kao preslikani iz svakodnevnih razgovora u dnevnim sobama i kuhinjama - televizija se pali zbog djece, čokolada se kupuje zbog djece, u braku smo samo zbog djece, rastali smo se zbog djece… I kad se nabroji što sve činimo „zbog djece“, kao što je to učinio Žarko Jovanovski u svojoj pjesmi, ne preostaje nam drugo nego složiti se s pjesnikovom osvješćujućom poantom - „… blago njima!“

Žarko Jovanovski započeo je gostovanje Huligana na Roklicerovim večerima svojom poučno-ironičnom pjesmom u kojoj je „sve zbog djece“, a nastavio oPASno-sPASonosnom igrom riječi u čijem je fokusu PAS. Jovanovski i njegov dramatičan, energizirajući nastup dobro su iz ranijih gostovanja poznati virovitičkoj publici, pa čak i onoj kojoj je promakao dokumentarni film „Neuspješan skroz“ o ovom svestranom umjetniku, rockeru, pjesniku i stripašu. „Neuspješan skroz“ Ljiljane Šišmanović prošle je godine prikazan u programu Dokumentarnog rock filma Zagreb., a zatim i na HRT-u.

Siniša Matasović sasvim je drukčijeg temperamenta, tema i nastupa. Dok je Jovanovski autoritativan i temperamentan, Matasović je hladan i ležeran. Ne naglašava poantu, već brzo završava pjesmu traži od publike da sama pronikne u značenje izgovorenih riječi. Matasovićevi haiku stihovi često su duhoviti poput Žaretovih poanti, ali kratki i rezolutni. Muško-ženski odnosi, neuzvraćeni osjećaji i nježnosti među najčešćim su Matasovićevim motivima.

Jovanovski i Matasović započeli su predstavljanje dvojezične zbirke Hrvatski pjesnički huligani na Roklicerovim umjetničkim večerima, a nastavili su ga Zvonimir Grozdić, Jovo Mraović koji je čitao pjesme svog sina Sime Mraovića te Vlasta Golub koja je interpretirala pjesme Darije Lisenko i Igor Golub, koji je preuzeo ulogu Roberta Roklicera. Stihovi Jovanovskog, Matasovića, Grozdića, Mraovića, Lisenko i Roklicera uvršteni su, naime, u pjesničku antologiju zbog nekonvencionalnog pristupa, kršenja tabua i ironije, kako je to u predgovoru napisao urednik Jurij Lisenko Naslov knjige svojevrsna je posveta Simi Mraoviću i knjizi Ukrajinski književni huligani: izbor iz suvremene ukrajinske proze, koju je Mraović objavio u Hrvatskoj 2002. godine. Iako sa zajedničkim nazivnikom „nekonvencionalni“, stihovi u antologiji Hrvatski pjesnički huligani demonstriraju različite pjesničke stilove, osjećaje i načine razmišljanja.

Darija Lisenko je socijalno angažirana u pjesmama u kojima se bavi temama beskućnika, OIB-a i matičnog broja, dok je Zvonimir Grozdić duhovit, kao u pjesmi u kojoj je knjiga „uvijek isti dar“ i gotovo romantičan u pjesmi o olujama koje nose ženska imena. Simo Mraović je nujan i rezigniran s utjehom poput „sutra je novi dan“, dok su Roklicerovi stihovi demonstracija britkosti uma i pjesničke tankoćutnosti, kao u samokritičnoj pjesmi koja počinje buntovnički „Jebeš komunjare…“

Nastup Hrvatskih pjesničkih huligana na Roklicerovim večerima pozdravili su Igor Golub svojim pričom Šetajući gradom s s pjesničkim huliganima i Zlatko Erjavec novom humoreskom Huligani dolaze u grad, obojica inspirirana njihovim posjetom.

Roklicerove umjetničke večeri u kafiću Cug na Željezničkom kolodvoru nastavljaju se programom domaćih cugera i gostiju.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Roklicerove večeri