Index.hr: Ministar Medved prijetio novinaru Mazzoccu
Pupovac: Srbi su korišteni kao motivacija za potpis
Predsjednica: Sastanak sa Željkom Markić nije bio tajan
Grabar-Kitarović: poljoprivreda mora postati sredstvo blagostanja, a ne siromašenja
Započela sadnja novih stabala u Gradskom parku
Završeno 50. orahavoačko proljeće
Stotinjak planinara na 13. virovitičkim planianrskim susretima

Brojne udruge potvrdile svoje temeljne stavove i zauzele se za provedbu Zakona o zaštiti životinja


  Aktualnosti           Prijatelji životinja           13.03.2018.         728 pogleda
Brojne udruge potvrdile svoje temeljne stavove i zauzele se za provedbu Zakona o zaštiti životinja

U prostorijama udruge Prijatelji životinja u Zagrebu, održan je 14. sastanak Mreže za zaštitu životinja na kojemu se skupilo 20 udruga za zaštitu životinja iz raznih krajeva Hrvatske. Teme sastanka bile su provedba Zakona o zaštiti životinja i iskorištavanje dobrih alata od strane jedinica lokalne samouprave kako bi se zaustavili patnja životinja i neodgovornost građana.

Na sastanku su potvrđena i tri temeljna načela Mreže za zaštitu životinja, osnovane 2008. godine s ciljem međusobne suradnje i razmjene iskustava udruga koji rade na zaštiti životinja u Hrvatskoj: kontrola razmnožavanja životinja kroz trajnu sterilizaciju, udomljavanje pasa i mačaka umjesto kupnje životinja i promocija no kill skloništa vođenih na neprofitnim osnovama.

Na sastanku je bilo govora o nužnosti formiranja i rada koordinacijskih radnih skupina, propisanih novim Zakonom o zaštiti životinja, koje osniva svaka županija s ciljem suradnje i donošenja strategije za smanjenje broja napuštenih životinja. Uz predstavnike regionalnih i lokalnih zajednica, u rad tih skupina moraju biti uključeni i predstavnici udruga za zaštitu životinja, policije, veterinarske komore te skloništa za napuštene i izgubljene životinje.

Naglašeno je da je iznimno bitno provesti potpunu kontrolu mikročipiranja svih pasa, da svaki pas u Hrvatskoj mora biti označen mikročipom te da su mnogi gradovi i općine već krenuli u sustavnu kontrolu, ali da će pravi rezultati biti vidljivi samo uz propisivanje trajne sterilizacije kao obaveznog načina kontrole razmnožavanja pasa i mačaka.

Trajna sterilizacija može spasiti mnogobrojne životinje od patnje i smrti, a gradove i općine od izdvajanja novaca zbog neodgovornosti građana. To je jedina alternativa svakodnevnim vijestima o odbačenim štencima i mačićima koji često nisu ni u prilici da završe u nekom skloništu.

Fokus cijelog sastanka bio je na propisivanju obavezne trajne sterilizacije od strane lokalnih zajednica. Sve udruge bile su vrlo jasne i glasne u stavu da je to nužan i učinkovit način rješavanja uzroka problema, odnosno sprječavanja ispaštanja životinja i ljudi zbog neodgovornosti građana.

Zaključeno je da je trajna sterilizacija jedni human i iskušan način kontrole razmnožavanja te da će zajedno apelirati na gradove koji još nisu donijeli takvu odluku da slijede dobar primjer gradova koji su ju donijeli ili koji su u postupku donošenja takve hvalevrijedne odluke.

Na sastanku je sudjelovao dr. vet. med. Mislav Kučenjak, viši veterinarski inspektor pri Upravi za veterinarstvo i sigurnost hrane Ministarstva poljoprivrede, kako bi prisutnima održao prezentaciju o nadležnosti veterinarske inspekcije prema novom Zakonu o zaštiti životinja i odgovorio na brojna pitanja vezana za provedbu Zakona.

Za vrijeme sastanka više puta istaknuto je da je važna dobra komunikacija i suradnja između lokalnih i regionalnih zajednica, veterinarske inspekcije, komunalnih redara i udruga za zaštitu životinja te da novi Zakon o zaštiti životinja pruža mogućnosti lokalnim zajednicama da se napravi dugoočekivana provedba. Sastanak Mreže završio je u vrlo pozitivnom tonu, a novi je najavljen za lipanj.

Više informacija o novom Zakonu o zaštiti životinja i njegovoj provedbi može se naći na www.prijatelji-zivotinja.hr/zakon2017.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije AktualnostiOve mrežne stranice koriste kolačiće kako bismo vam pružili bolje korisničko iskustvo. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje. Nastavkom pregleda web stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda kliknite na: