Banner
Izložba posvećena Milku Kelemenu u Etnografskom muzeju
DHMZ: Pretežno oblačno s kišom, lokalno obilnom
Plenković o zelenim putovnicama: Mislim da bi sve moglo biti gotovo do ljeta
U utorak i srijedu zatvoren željeznički prijelaz u Ulici Svetog Jurja u Podgorju
Milanović: Zlata Đurđević je moja kandidatkinja za Vrhovni sud
UIO: Žene u Hrvatskoj još uvijek ostaju bez posla zbog trudnoće
Jutarnji list: Beroš zarađuje kao vještak, ali ne stigne na sud

  Aktualnosti

Branko Žigman: Jedini sam lokal uredio zakonito i prema zahtjevima konzervatora, dok su drugi ugrađivali plastičnu stolariju, dograđivali ulaze i stepenice

  Ivan Žada           21.03.2018.         3453 pogleda
Branko Žigman: Jedini sam lokal uredio zakonito i prema zahtjevima konzervatora, dok su drugi ugrađivali plastičnu stolariju, dograđivali ulaze i stepenice

Nakon što je „Udruga zabrinutih građana“ zbog devastacije virovitičke zaštićene kulturne baštine pisala Ministarstvu kulture, Konzervatorskom odjelu u Požegi,  upozorivši na devastaciju zgrade starog hotela Slavonija u Virovitici, a konzervatorski odjel odgovorio medijima i Gradu Virovitici, digla se (ne)očekivano velika prašina.

Naime, udruga koje nema u registru udruga pa stoga možemo kazati da je prijava zapravo bila anonimna, proziva gradsku građevinsku inspekciju zbog zataškavanja, kako navode, neviđene devastacije spomenika kulture i kulturne baštine kako grada Virovitice tako i Republike Hrvatske.

U anonimki navode: „Pod pokroviteljstvom građevinske inspekcije vrši se na ovakvu neviđenu devastaciju spomenika kulture nitko od nadležnih u Gradu Virovitici nije poduzeo ništa. Radi se o lokalu u starom hotelu" Slavonija" u Virovitici (Trg kralja Tomislava 6 i Ulica lvana Gundulića 1) vlasništvo gospodina Branka Žigmana. Gospodin Žigman je vlasnik lokala na uglu i taj dio zgrade je zaštićeni spomenik kulture. Vlasnik lokala Žigman uništio je prednju fasadu spomenika kulture i sagradio veliku drvenu statičnu i nepomičnu terasu veličine pedeset četvornih metara. Terasa je vizuru spomenika kulture, vanjsku fasadu, i nepovratno cjelokupan izgled zgrade. Obraćamo Vam se u nadi za spas kulturne baštine, tražimo zaštitu ovog spomenika kulture.  Vjerujemo da nećete dozvoliti da svatko uništava Hrvatsku kulturnu baštinu bez obzira na to tko to bio i da će nedodirljivi ipak odgovarati“.

U odgovoru Konzervatorskog odjela u Požegi stoji kako zgrada starog hotela koja je početkom 20. st. bila Svratište k Lippeovoj ruži nije zaštićeno kulturno dobro, nego se nalazi unutar kulturno-povijesne cjeline grada Virovitice koja je zaštićena kao kulturno dobro RH. Za postavljanje ugostiteljske drvena terase na južnom pročelju zgrade ovaj konzervatorski odjel je izdao prethodno odobrenje procijenivši da je starim zgradama nužno dopustiti nove sadržaje koji podrazumijevaju i suvremen građevinske intervencije. U ovom slučaju, po našem mišljenju je riječ o projektantski dobro osmišljenom zahvatu koji ispunjava jedan od osnovnih zahtjeva suvremenih intervencija na povijesnim zgradama - reverzibilnost.

No ipak zaključuju da je konstatacija ,,Udruge" da je zgrada starog hotela u Virovitici devastirana ipak točna, ali nije pravilno prepoznato u čemu se devastacija sastoji. Ne radi se o prigrađenoj ugostiteljskoj terasi na južnom pročelju, nego o glavnom, zapadnom pročelju na kojemu je tijekom nekoliko desetljeća izvedeno niz nelegalnih zahvata, od ugradnje plastične stolarije i prozora neprimjerenih dimenzija, preko uništavanja fasadnih profilacija do montaže reklamnog displeja na ugaonoj atici zgrade. Upravo ti zahvati, a ne drvena terasa drastično narušavaju gradske vizure pa je buduće zahvate potrebno usmjeriti prema rekonstrukciji izvornog izgleda Svratišta k Lippeovj  ruži koji je dokumentiran u više navrata, primjerice na razglednici iz 1909. godine.

Tijekom jučerašnjega dana javili su se svi spomenuti akteri naše priče. Gospodin Branko Žigman, opravdano ljut što se njegovo ime spominje u kontekstu devastacije, pokazao nam je svu dokumentaciju iz koje je nedvojbeno vidljivo da su svi radovi na lokalu, a koji su predmet anonimne prijave, napravljeni prema strogim zahtjevima konzervatora. Uklonjeni su stari predimenzionirani prozori i ugrađeni istovjetni onima s pročelja zgrade iz 1904. godine. Uz to, stabilizirana je deka krovišta, ugrađena izolacija, promijenjene instalacije, a fasada je oličena u istovjetnu boju onoj s početka prošloga stoljeća. Žigman napominje da je jedino on na zgradi radio zahvate u dogovoru s konzervatorima, dok su drugih šest vlasnika zahvate obavljali bez nadzora i na potpuno neprihvatljiv način. Navodi, a što smo se i samo uvjerili, svi ostali lokali imaju  ugrađenu plastičnu stolariju, novoizgrađene stepenice, predimenzionirane prozore, probijana ulazna vrata tamo gdje se nikada nisu nalazila i to sve traje desetljećima. Ni sam ne može dokučiti tko bi mogao stajati iza ove podvale usmjerene na blaćenje njegovog imena jer tvrdi nema neprijatelja, a kroz skoro pet desetljeća života i rada u Virovitici kao liječnik u Općoj bolnici nije ni s kim dolazio u sukobe, već je dapače, samo pomagao. No kako smo kao portal uvučeni u očito zakulisne ratove pojedinaca gradskog društvenog i političkog života, to ćemo svakako do kraja istražiti i doznati tko stoji iza anonimne prijave „zabrinutih građana“.  Kako nam nikako nije bila namjera blaćenje imena i rada gospodina Branka Žigmana, redakcija mu se ovom prilikom ispričava.

No, Konzervatorski odjel u Požegi konstatirao je da je video displej na zgradi postavljen bez njihovog odobrenja. O tome smo pričali jučer s gospodinom Zdenkom Hercigonjom koji je bio u najmu spomenutog lokala nekoliko godina s početka ovoga tisućljeća. Kazao nam je kako je displej postavljen uz sve tadašnje dozvole, a kako suglasnost konzervatorskog odijela nije bila potrebna. Postupak pravda i time da se takvi displeji nalaze i u drugim gradovima i na jednako starim i zaštićenim zgradama u središtima. Pritom kao primjere navodi Zagreb i Osijek čime se možemo složiti, no konzervatori smatraju da to svakako nisu primjerena mjesta i da se to ne bi trebalo događati.

Kontaktirao nas je jučer i Žarko Španiček pročelnik Konzervatorskog odjela u Požegi. Njemu u suštini nije bilo ništa sporno u našem tekstu osim naslova „Konzervatorski odjel u Požegi: Uz blagoslov Grada događa se nezakonita devastacija starog hotela u Virovitici, zaštićenog kulturnog dobra Republike Hrvatske“. Veli kako oni u svom odgovoru nisu rekli da se devastacija događa uz blagoslov Grada. Jest, nisu izravno rekli, no iz njihovog odgovora u kojem navode se devastacija nije dogodila zbog prigrađene ugostiteljske terase na južnom pročelju, već na glavnom, zapadnom pročelju na kojemu je tijekom nekoliko desetljeća izvedeno niz nelegalnih zahvata, od ugradnje plastične stolarije i prozora neprimjerenih dimenzija, preko uništavanja fasadnih profilacija do montaže reklamnog displeja na ugaonoj atici zgrade.

Ako se nešto niz desetljeća radi nelegalno, a do nedavno je uprava Grada bila u zgradi nasuprot ovoj koja se desetljećima devastira, najviše zadnjih dvadesetak godina, ako desetljećima građani, pojedinci pa i Konzervatorski zavod upozoravaju Grad i gradske institucije koje ništa ne čine, onda je naša konstatacija iz naslova točna iako Konzervatorski zavod to tako nije decidirano napisao. No javne institucije rijetko kada nazivaju stvari jednostavnim i svima razumljivim jezikom kako smo to upravo mi naveli u naslovu.

Obnova dvorca Pejačević, sječa zakonom zaštićenog gradskog parka, prenamjena malog parka i sjeća stabala velike su investicije u kojima se isprepliću brojni interesi i vrti veliki novac. Kada još kao i u slučaju sječe parka postoje sumnje da se sve ne radi baš zakonito, tada podmetanja ove vrste nisu rijetkost pa kroz to možemo gledati i ovaj slučaj, iako nitko od aktera, osim Konzervatorskog zavoda, nema ništa s tim projektima. Kako priča o starom hotelu zaslužuje i nastavak, istražit ćemo tko su šest drugih vlasnika prostora, te kako su oni izveli radove koji su doveli do devastacije ove jedne od rijetko sačuvanih starih zgrada u Virovitici. Želimo doznati i koliko su puta i koje gradske službe upozoravane na devastaciju, te što su, odnosno nisu činili kako bi to spriječili. Želimo razjasniti i tko je potpisivao dozvole za izvođenje nezakonitih radova, ako je dozvola uopće i bilo.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije AktualnostiVirovitica.net koristi kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na portalu Virovitica.net kliknite ovdje.