Banner
Reformist Čačić: Sramotno dovoditi u vezu zločinačku NDH s Domovinskim ratom
SABA: Raos izjednačio ustašku NDH s današnjom suverenom i demokratskom Hrvatskom
Oboljeli od rijetke bolesti srca i dalje čekaju dostupnost lijeka u Hrvatskoj
Plenković: Svi dijelimo vrijednosti jednakosti i poštivanja manjina
Milošević: Raosova izjava o NDH je sramotna
Milošević: Raosova izjava o NDH je sramotna
Jutarnji list: Postroženi uvjeti za gotovinske kredite

  Poljoprivreda

Branko Tomšić kandidat za predsjednika Hrvatskog pčelarskog saveza

        19.07.2009.         3045 pogleda
Branko Tomšić kandidat za predsjednika Hrvatskog pčelarskog saveza

Ugledni virovitički pčelar, Branko Tomšić, predsjednik Pčelarskog saveza Virovitičko-podravske županije na prijedlog Udruge pčelara Virovitice, bit će kandidat za predsjednika Hrvatskog pčelarskog saveza na izborima za tu funkciju 2010. godine. To je rečeno na pčelarskoj manifestaciji Dani lipa koja se tradicionalno održava u Virovitici a na kojoj je ove godine sudjelovalo stotinjak pčelara iz sedam hrvatskih županija. Tomšić je na skupu već dobio podršku pčelarskih udruga iz Virovitičko-podravske županije. Za desetak dana na konferenciji za novinare detaljno će izvijestit javnost o razlozima zbog kojih je Udruga pčelara Virovitice kandidirala svog člana. U narednih mjeseca dana Tomšić će izraditi program i prvo ga predstaviti u Virovitici, a onda i u cijeloj Hrvatskoj. «Virovitičko-podravska županija jedna je od vodećih u proizvodnji meda, naši proizvođači među najvećim izvoznicima, a Branko Tomšić profesionalni pčelar», naveo je Željko Vrbos, predsjednik  Udruge profesionalnih proizvođača pčelara samo neke od razloga zbog kojih virovitički pčelari predlažu Tomšića.

Profesora dr.sc Nikolu Kezića sa zagrebačkog Agronomskog fakulteta obradovala je kandidatura jer je, kako je naglasio, riječ o čovjeku koji živi od proizvodnje meda. «Naše pčelarstvo vode ljudi kojima je to hobi ili dopunsko zanimanje. Činjenica je da su oni brojniji, ali problemi koje tiskaju profesionalne pčelare razlikuju se od  onih koje tište hobiste. Med je jedan od pet proizvoda koji ostvaruje suficit u proizvodnji i izvozu, a ta proizvodnja svakako može biti još dohodovnija. Oni koji proizvode imaju prvo utjecati na rad Pčelarskog saveza», rekao je prof. Kezić i naglasio kako bez profesionalnog odnosa pčelarstvo kao proizvodna djelatnost ne može ostvariti bolje rezultate i to ilustrirao primjerom kako je u Hrvatskoj iskorišteno tek 3 posto ukupnih paša.

Profesor Kezić smatra da pčelarstvo mora dobiti važniji status u cjelokupnoj strukturi gospodarstva.  «Nesreća je u tome što pčelarstvo nije imalo svoj ceh, to nije bila profesija, zanimanje pčelar do nedavno nije bila poznato, a zvanje se nije upisivalo u radnu knjižicu», rekao je Kezić.

 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Poljoprivreda