Banner
Benčić: Bitka u Stubici zagrijavanje je za prosvjed protiv Vladinog vođenja države
Puljak izboru GDO Turudića: Najniža razina demokracije
Grbin: Na prosvjedu ćemo tražiti da se odmah raspišu izbori
Večernji list: Europa ima 500 spalionica otpada, Hrvatska nijednu
U Hrvatskoj porast konzumacije kemijskih droga i ovisnosti
Nagli rast broja agencija za dovođenje stranih radnik
Benčić: Da su ljudi iz krim-podzemlja birali, odabrali bi Ivana Turudića

  Antifašizam

Branitelji antifašisti: Hrvatska je nastala povijesnom borbom partizana antifašističkih boraca, a obranjena je u Domovinskom ratu

  Goran Gazdek           11.04.2022.         3764 pogleda
Branitelji antifašisti: Hrvatska je nastala povijesnom borbom partizana antifašističkih boraca,  a obranjena je u Domovinskom ratu

Na inicijativu županijske organizacije SDP-a Virovitičko-podravske županije održan je inicijalni sastanak Koordinacije udruga koje u svojim programima između ostaloga imaju za cilj očuvanje jednog od najvažnijih temelja Ustava Republike Hrvatske - antifašizma. U koordinaciji su SDP Virovitičko-podravske županije, Braniteljska udruga antifašista BRANA, na razini Hrvatske s predsjednikom Dejanom Glišićem, Savjet za ratne veterane SDPH, kojeg predstavlja predsjednik Vinko Kovačić i Zajednica udruga antifašističkih boraca i antifašista Virovitičko-podravske županije koju zastupa predsjednik Vladimir Jurić.

Otvarajući konferenciju za novinare, inicijator osnivanje koordinacije, Mate Vukušić, naglasio je kako mnogi žele stvoriti sliku da Hrvatska devedeset i prve nije stvarana s pozicije antifašizma.

„Zadatak nam je očuvanje antifašizma kao jednog od najviših civilizacijskih dosega. Prvi je ovo primjer u Hrvatskoj da to činio ovako, putem koordinacija udruga. Cilj je prikazati i održati tradiciju onoga što je u cijelom svijetu bilo dobro i pozitivno kontra onih sila koji antifašizam žele prikazati kao nešto loše i negativno. Ali, to je zapisano u knjigama i promijeniti se ne može, koliko god oni to htjeli. I dalje ćemo brinuti o održavanju spomeničke baštine iz vremena NOB-a ali i educirati mlade generacije o značaju antifašizma u svjetskim okvirima, od samih početaka tridesetih godina prošlog stoljeća“, rekao je Vukušić

Dejan Glišić, predsjednik braniteljske udruge antifašista RH, BRANA:
-
Udruga je osnovana prošle godine na Svjetski dan mira, 21. rujna, tako da smo novi u braniteljskom sektoru. Djelujemo na razini Republike Hrvatske, podržavat ćemo lokalne udruge i zajednice antifašista u obilježavanju značajnih obljetnica i održavanju spomen obilježja.

Vladimir Jurić, predsjednik Zajednice udruga antifašističkih boraca i antifašista VPŽ
-
Krajem prošle godine uspjeli smo organizirati i treću udrugu u Virovitičko-podravskoj županiji tako da smo se mogli okupiti i u zajednici i djelovati kao županijska udruga. Zadaća nam je čuvanje tradicije antifašizma na našim prostorima. Imamo udruge u Orahovici, Slatini i Virovitici i sada nam slijedi širenje prema zadadu i osnivanje udruge u Pitomači.

Vinko Kovačić, pukovnik HV u mirovini, predsjednik SDP-ovog Savjeta za ratne veterane
-
Osim Domovinskog rata, u programu Savjeta za ratne veterane imamo i promociju antifašističkih vrijednosti zato što naš ustav govori da su temelji hrvatske države odluke ZAVNOH-a iz 1943. godine, a izričito se govori da je uspostava NDH-a najnegativniji dio hrvatske povijesti, zato jer je partizanski antifašistički pokret u NOB-u od strane gubitnika u Drugom svjetskom ratu postao pobjednik i vratio dijelove Hrvatske koje je kvislinška NDH darovala svojim gospodarima koji su ih mimo volje velike većine hrvatskog naroda doveli na vlast; zato što je i Domovinski rat u nekim obilježjima antifašistički; zato što sve relevantne stranke u svojim programima podržavaju antifašizam i odriču se NDH kao najcrnje mrlje hrvatske povijesti; zato se cijela civilizirana Europa i cijele demokratski svijet u kojem se Hrvatska želi pozicionirati, temelji na vrijednostima antifašizma i bilo koju raspravu u kojoj veliča fašizam ne dopušta.

Važno je da ne dozvolimo krivotvorenje povijesti. Namjerno govorim krivotvorenje jer revizija može biti nešto pozitivno. Ovdje se radi o malobrojnim dijelovima društva koji krivotvore povijest. Jedna od teza koja se povlači kod naših političkih neistomišljenika je da je na temeljima Domovinskog rata nastala ova država. Ona je nastala i na temeljima Domovinskog rata. Nastala je povijesnom borbom partizana antifašističkih boraca, obranjena je u Domovinskom ratu. Naša dužnost je to prenositi mlađim naraštajima, naša je zadaća da se to nikada ne zaboravi. U politici SDP-a uvijek ćete imati podršku za te aktivnosti.

Savjet za ratne veterane postoji od 2007. godine od kada javno promoviramo naš program. Apelirao bih na one koji su u poziciji vlasti da nam daju podršku u očuvanju antifašističkih vrijednosti, a posebno na svoje suborce da znaju kako nas te vrijednosti pozicioniraju u demokratskom svijetu.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Antifašizam