Banner
Amsterdam planira zabraniti pušenje trave u centru grada
Obilne oborine na području više županija
Grbin: ZOR se sveo na ideološki stav gdje treba provoditi nedjelju ujutro
Plenković: Hrvatsku svi gledaju kao nogometnog giganta
Grbin: Plenkovićeva godina isporuke je pomalo kićenje tuđim perjem
U Hrvatskoj 250.000 ovisnika o alkoholu; među prvih pet u EU po konzumaciji
Hrvatska: 373 nova slučaja koronavirusa

  Aktualnosti

Branitelj zbog čijeg je istupa smijenjen pomoćnik ministra Nenad Križić sada kaže da mu je žao

  Drago Hedl/Telegram           22.02.2020.         5589 pogleda
Branitelj zbog čijeg je istupa smijenjen pomoćnik ministra Nenad Križić sada kaže da mu je žao

Mario Vrbanić, dragovoljac Domovinskog rada zbog kojega je, prije nešto više od godinu dana, sredinom siječnja 2019. razriješen dužnosti Nenad Križić, pomoćnik ministra branitelja Tome Medveda, nedavno je poslao više poruka visokim državnim dužnosnicima, među njima i premijeru Andreju Plenkoviću, izrazivši žaljenje što je Križić razriješen - piše Drago Hedl u Telegramu.

Telegram je prvi, a potom su priču preuzeli mnogi mediji, objavio prepisku između Vrbanića i bivšeg pomoćnika branitelja Križića u kojoj je potonji poslao nekoliko poruka iz kojih se moglo zaključiti kako je Vrbaniću predlagao da rješenje svog stambenog problema riješi tako što će provaliti u neki prazni vukovarski stan.

Medved je prihvatio Križićevu ostavku

Ubrzo nakon izbijanja afere, Nenad Križić dao je mandat na raspolaganje što je ministar Tomo Medved prihvatio, pa je Vlada Križića razriješila dužnosti 17. siječnja prošle godine. Nije dakle bilo pozivanja na presumpciju nevinosti (kao u nekim drugim slučajevima kad su se ministri ili drugi dužnosnici našli u aferama), već je Križić morao napustiti Ministarstvo branitelja, a posao je, potom, dobio u Policijskoj upravi Virovitičko-podravskoj.

Međutim, kao što je poznato, DORH koji je o svemu započeo istragu, krajem ožujka prošle godine, temeljem provedenih izvida, utvrdio je kako ne postoji osnovana sumnja da je Križić, ili neka druga službena osoba u Ministarstvu branitelja i Središnjem državnom uredu za obnovu i stambeno zbrinjavanje, počinila kazneno djelo koje se goni po službenoj dužnosti.

Nije htio da ga smjene, već je samo htio ukazati na probleme

“Da, točno je, poslao sam poruke premijeru, ministru branitelja, šefu HVIDR-a Josipu Đakiću i još nekim dužnosnicima”, kaže Vrbanić za Telegram. “Bilo mi je žao što je razriješen. Naročito kada sam vidio kako neki drugi dužnosnici, s obzirom na afere u kojima su se našli, ni po koju cijenu nisu željeli odstupiti. Križić se nije premišljao, ponudio je ostavku i meni je osobno žao što je morao otići. Nikome nikada nisam želio zlo, pa tako ni Križiću”.

Vrbanić dodaje da njegova namjera nije bila smjena pomoćnika ministra, već je samo želio ukazati na probleme kroz koje je prolazio u rješavanju svog braniteljskog statusa i stambenog problema. Kaže kako je prije spornog događaja s pomoćnikom ministra bio u intenzivnoj komunikaciji, često su se čuli i razmjenjivali poruke. Križić mu je, veli, u nekoliko navrata, osobno financijski pomogao.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

Kemo-Semir Orlic
25.2.2020. 14:00
Povjerenstvu za hitno stambeno zbrinjavanje Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje po zahtjevu Vrbanića odlučivalo je na sjednici 9. studenog 2017. godine i jednoglasno su odbili zahtjev za hitno stambeno zbrinjavanje.
Povjerenstvo za hitno stambeno zbrinjavanje Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje odlučivalo je o zahtjevu gospodina Vrbanića na sjednici održanoj dana 14.11.2018. godine kada su jednoglasno odbili zahtjev za hitno stambeno zbrinjavanje.
Povjerenstvo za hitno stambeno zbrinjavanje jednoglasno je uz prisutnost svih članova Povjerenstva na sjednici, zaključilo kako Vrbanić ne udovoljava uvjetima članka 19.a. iz tada važećeg Zakona o području od posebne državne skrbi. Sve je opisano u mišljenju Centra za socijalnu skrb Donji Miholjac.

Dokument o ovom je objavljen u tekstu Dnevno.hr

https://www.dnevno.hr/vijesti/hrvatska/ekskluzivno-pozadina-afere-ministarstva-branitelja-ako-krenu-na-mene-zovem-hedla-1363358/
Ivica Stigla Matic
25.2.2020. 10:12
Pa ne bi Hedl sam sebe korigirao i demantirao da ne zna kako je Križić nevin.
Ivica Stigla Matic
25.2.2020. 10:09
Stambena komisija Ministarstva hrvatskih branitelja na svojoj sjednici dana 12. srpnja 2019 godine je odbila zahtjev Ane Vrbanić (po punomoćniku Mariju Vrbaniću) obitelji smrtno stradalog hrvatskog branitelja za kupnju stana ili kuće - u provedenom postupku utvrđeno je da je podnositeljica zahtjeva 2005. godine stekla kuću u Velikoj Gorici te kupoprodajnim ugovorom iz 2005 godine stekla kuću u Katoličkom Selišću te istu prodala 2012. godine što predstavlja zapreku za stambeno zbrinjavanje sukladno članku 84. Zakona o pravima hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji.
Ivica Stigla Matic
25.2.2020. 10:02
https://branitelji.gov.hr/izvjesca-i-zapisnici/858
Alan Grgic
23.2.2020. 22:16
drugarice mišić
1. idi u malu rupu kako ti i prezime govori
2. Komentar ti je zlonamjeran i isključiv
Iz teksta gospodina D.Hedla vidljivo je kako g. N. Križić nije kriv jer nikoga nije poticao na počinjenje kaznenog djela. To u konačnici potvrđuju i rezultati istrage nadležnih institucija Republike Hrvatske. Za tebe i slične mučke provokatore: Svaka komunikacija ima svoj kontekst i okolnosti.Neznanje i ne upućenost u okolnosti razapinjanja nažalost bivšeg pomoćnika ministra Nenada Križića ne opravdava tvoje dodvorničko pisanje forme radi.Razmisli, bili novinar ,,kalibra"D.Hedla izvršio korekciju prethodno objavljenog teksta kada bi bio isključiv, jednostran i neprofesionalani i kada ne bi bio uvjeren u čistoću g. Nenada Križića. Zapamti sitna dušo, verba volant skrpta manent prije nego slijedeći puta nekoga kao Nenad Križića optužiš na način kako si u napisala u tekstu.


Još iz kategorije Aktualnosti