Primorac: U 2023. zaplijenjeno 70 tona duhana i 1100 kilograma droge
Uskoro bi moglo početi punjenje dijela Trakošćanskog jezera
Počeli radovi na gradnji vukovarske obilaznice
Šesnaest hrvatskih LGBTIQ+ organizacija ogradilo se od objave Zagreb Pridea
Bjelovarsko kazalište dobiva profesionalnu predstavu Čaruga
U veljači izdano 3,8 posto manje građevinskih dozvola nego lani
Dječja bolnica u Klaićevoj dobila novi MR uređaj, vrijedan gotovo dva milijuna eura

  Priroda društva

Brakovi i mrakovi

  Davor Suhan/Moja Rijeka           07.06.2013.         2375 pogleda
Brakovi i mrakovi

Sve do prije nekoliko dana bio sam siguran da u pozadini referendumskog pitanja o ustavnoj definiciji braka stoje vjerska uvjerenja članova građanske inicijative "U ime obitelji"; ali sada je već sasvim jasno da skupljači referendumskog potpisa pravi izvor svojih nadahnuća za ovu akciju nalaze u znanosti.

Istina, ne znam da li je riječ o nekom taktičkom manevru u provedbi referendumskog plana -  kako bi se prikupilo što više potpisa i od onih građana koji ne slušaju nedjeljne mise - ili se radi o svjesnom pokušaju da se iskoristi ova zgodna prilika, i jedna znanstvena lekcija o lezbama i pederima iz programa katoličkog vjeronauka u istom paketu pokuša ugurati u program zdravstvenog odgoja.

U to, dakle, još ni sam nisam siguran, ali poziv na ozbiljan razgovor glasnogovornice ove građanske skupine - potaknut jednom znanstvenom studijom -  primio sam veoma ozbiljno.

"Ispitivanje  je rađeno na jednom teksaškom sveučilištu, na uzorku od 3000 ispitanika u dobi od 18 do 36 godina koja su odrastala u obiteljima gdje su oba roditelja bila istog spola. Studija je pokazala, bez ikakve sumnje,  da djeca koja su odrastala u takvim zajednicama imaju niz poteškoća u raznim kategorijama kada ih se uspoređivalo sa osobama koje su odrastale u heterogenim obiteljima: stopa samoubojstva, stopa ovisnosti, uspostavljanje dobre i sretne veze...Dakle, iz toga proizlazi da djeca ako im se omogući da uđu takve zajednice imaju niz poteškoća.... onda to ne može biti predmet političke korektnosti i o tome se mora ozbiljno razgovarati." - kaže cijenjena gospođa.

Nije mi dugo trebalo da se zamislim. Iako čak i sam autor ove studije kaže da su njegovi zaključci krivo interpretirani - a većina novih istraživanja na puno većem uzorku pokazuje sasvim obratnu sliku -  ne treba sumnjati da djeci koja imaju dvije mame ili dva tate nije lako, pogotovo u kaubojskim državama.

No, kada već želimo biti do kraja ozbiljni, svakako bi trebalo spomenuti i neke druge američke studije koje u kontekstu ove vrste zaključaka pružaju daleko bolju sliku o pravom izvoru ovog problema. Na primjer, studije koje govore o prilikama i neprilikama sa kojima se susreću djeca Indijanaca i crnaca. Njihove obiteljske sudbine uvelike su slične sudbinama ispitanika iz prethodne skupine. Zgodna usporedba, zar ne?

Ali ne moramo ići tako daleko. Postoje i mnoge veoma ozbiljne - nama puno bliže - europske studije, rađene na puno većim uzorcima (neke čak i reda veličine od nekoliko milijuna ispitanika). Ona najpoznatija - nastala u periodu negdje s kraja tridesetih, prošlog stoljeća -  pokazuje da djeca koja su odrastala u obiteljima gdje su jedan ili  oba roditelja bili Židovi također imaju niz poteškoća u raznim kategorijama kada ih se uspoređuje sa osobama koje su odrastale u nežidovskim obiteljima. 

Sličnih studija imamo i danas, samo je uzorak majki i očeva nešto drugačiji,  a problemi sa kojim se susreću njihova djeca tijekom svog  odrastanja eskaliraju do te mjere da ih se od prvog razreda mora odvajati u posebne škole i razrede kako bi se zaštitila sva njihova građanska i ljudska prava.

Djeca iz normalnih, tradicionalnih (autohtonih) obitelji, nemaju tih problema; njima na ulici nitko ne spominje majku i oca po spolu, rodu i vjeri...što je u visokoj korelaciji sa spolnom, rodnom i vjerskom orijentacijom njihovih roditelja. Stoga, u ime brige za svu djecu Hrvatske - te u ime oca i sina i duha svetoga  - prijedlog teksta ustavne odredbe koja definira brak u RH trebao bi glasiti:

"Brak je životna zajednica žene i muškarca hrvatske nacionalnosti i katoličke vjere."

Pri tome fašistički diskurs sadržaja ove definicije ne treba shvaćati kao ideološko, nego kolateralno znanstveno pitanje, jer "ono nije predmet političke korektnosti, nego rezultat niza znanstvenih studija i o tome se mora ozbiljno razgovarati."

Riječ OZBILJNOST treba  posebno naglasiti, i tu je predstavnica spomenute Građanske inicijative  potpuno u pravu, jer u ovoj vrsti razgovora ne može učestvovati nitko tko nije ozbiljan. U protivnom dolazimo u opasnost da pogrešnom interpretacijom znanstvenih rezultata dovedemo u zabludu sebe i druge.

Nekada se to čini i svjesno, a posljedice takvih manipulacija mogu poprimiti RELIGIJSKE razmjere.... Teško ih je kasnije ispraviti jer se s vremenom pretvore u vjerske dogme....I traju toliko dugo dok konačno ne shvatimo da greška nije u drugima nego u nama.

Kolumna Priroda društva Davora Suhana, Portal Moja Rijeka

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

Mikeš09
11.6.2013. 8:30
Nema više takvih utakmica a ni kolumnista...nažalost...a tek Dinamovaca...moj suhoparni...
Davor
10.6.2013. 11:30
@Mikeš, obzirom da sam ja Dinamovac, veoma sam zadovoljan sa ovakvim rezultatom. Ni danas još ne mogu prežaliti onaj poraz u drugoj utakmici finala kupa Kupa Maršala Tita 1982. Kakva je to samo bila utakmica: www.youtube.com/watch?v=_M_q6bKjnPM
Mikeš09
10.6.2013. 8:54
Ova izjava opasno skreće u sad.maz.vode... ``nisi upućen``-konačno priznanje...dakle...nabacivanje svega i svačega s predumišljajem kojemu je jedini cilj napametno blaćenje.... ali ću ipak napisati uz dužno poštovanje na autorov rad i plovidbe od nemila do nedraga uz konstantna repetiranja jednog te istog obrasca u...naravno... virtualnom obliku...
...``sve je jasno i za sve je kasno``...u Maksimiru 3:0 za modre što je senzacionalna vijest...odoše plavi u raj...a Crvenoj zvezdi...osta samo baj...baj...baj
Davor
8.6.2013. 18:15
@Mikeš09, nisam upoznat sa tom temom. Ali moram priznat da sam ovoga puta veoma iznenađen tvojom mlakom kritikom. :))
Mikeš09
8.6.2013. 17:28
Evo teme za vrlog kolumnistu...nek se uhvati ozbiljno u koštac sa ``ugroženom manjinom`` pa prenese znanstvena istraživanja ,,koliko traje u prosjeku jedna homoseksualna veza?...to me jako zanima iz vašeg rakursa i molim širokopojašnjenu analizu s obzirom da ste duboko upućeni u prava istih, skoro kao pučki pravobranitelj i ako može... bez spominjanja crkve,indijanaca,crnaca,židova i katolika...poz.
Davor
8.6.2013. 10:21
...mada se, naravno, ja osobno sa time ne slažem :)
Davor
8.6.2013. 10:17
@fitilj, ako čovjek zbog različitog pogleda na život ne želi “BACITI KAMEN” na drugoga tko misli, vidi i poima svijet različito od njega, ja takvog čovjeka ne smatram devijantnim, i njegovo mišljenje također poštujem bez obzira što se razlikuje od mojeg. U tom slučaju, čak ni stav da je homoseksualnost bolest ne smatram devijantnim, nego samo osobnim stavom koji u potpunosti mogu razumjeti.
fitilj
8.6.2013. 9:07
@Davore hvala na odgovoru i pojašnjenju s kojim se u velikim dijelom slažem, ali mi je neprihvatljivo što se "društveno devijantnim" proglašavaju i oni koji i te kako dobro razlučuju vjeru i naciju i sklonosti bilo seksualne naravi, bilo devijatnog ponašanja kada su u pitanju vjera i nacija.
Davor
8.6.2013. 1:55
@fitilj, ako si razumio kontekst onda si razumio i motiv. Ali evo ti i sasvim preciznog odgovora:
Na prostotu u kojem živimo postoje tri dominantne vrste diskriminacije – po seksualnoj orijentaciji, nacionalnosti i vjeri ( što je karakteristično za cijeli Balkan, a ne samo za Hrvatsku ). Dakle, motiv zašto sam ovakav sadržaj definicije “ubacio u igru” je ukazati na tu vrstu društvene devijacije, koja u konačnici negira našu istinsku kršćansku i građansku kulturu, a mnoge obitelji čini nesretnima.
Bio bih veoma sretan da nisam u pravu.
fitilj
7.6.2013. 19:57
@Davore još samo da nam pojasniš motive iz kojih si ovaj kako priznaješ fašistički diskurs sadržaja definicije "Brak je životna zajednica žene i muškarca hrvatske nacionalnosti i katoličke vjere." ubacio u igru.

Slobodan sam ustvrditi da to nisi učinio dobronamjerno s ciljem plodonosnije i umjerenije diskusije !


Još iz kategorije Priroda društva