Primorac: U 2023. zaplijenjeno 70 tona duhana i 1100 kilograma droge
Uskoro bi moglo početi punjenje dijela Trakošćanskog jezera
Počeli radovi na gradnji vukovarske obilaznice
Šesnaest hrvatskih LGBTIQ+ organizacija ogradilo se od objave Zagreb Pridea
Bjelovarsko kazalište dobiva profesionalnu predstavu Čaruga
U veljači izdano 3,8 posto manje građevinskih dozvola nego lani
Dječja bolnica u Klaićevoj dobila novi MR uređaj, vrijedan gotovo dva milijuna eura

  Kultura

Božićni koncert “Tiha noć”

  Petar Žarković/ Glasslavonije           29.12.2016.         1611 pogleda
Božićni koncert “Tiha noć”

“Božić nije događaj, nego osoba kraljevskoga roda, a kad kralj ide na prijestolje, ili s prijestolja, prate ga fanfare. Zemaljski kraljevi praćeni fanfarama u jednom trenutku morali su stati, jer nisu zasvirale fanfare, nego su zapjevali anđeli: Narodi nam se kralj nebeski, slava Bogu na visini, mir ljudima dobre volje. Božić je osoba koju je pjev anđela navijestio, zato o Božiću treba pjevati!“ Tim riječima za prekrasnu večer božićne pjesme u župnoj crkvi bl. Ivana Merza zahvalio je župnik Nikola Jušić.

Njegova zahvala upućena je svima koji su u utorak nakon večernje svete mise uveličali božićno slavlje u novoj slatinskoj crkvi. A u programu su sudjelovali ženski zbor Gradskog pjevačkog društva Zrinski i dirigent Antonio Brzica, mješoviti zbor mladih Slavis, koji pod ravnanjem Mateje Tomas djeluje kao pomladak u okviru GPD-a Zrinski, i komorni ansambl bivših učenika Osnovne glazbene škole Slatina i sadašnjih učitelja te škole. Osim Antonija Brzice i Mateje Tomas na solo instrumentima svirali su Valentina Martić (flauta), Ivana Miličić, (violina), Domagoj Krpan (truba) i Josip Jagušić (klavir).

Koncertna je božićna večer počela skladbama Kirie eleison i Vesel glas dignimo, uz plamen adventskih svijeća u zamračenoj crkvi. Bio je to pravi uvod za milozvučnu i uvijek o Božiću rado slušanu Tihu noć. Slijedile su izvedbe skladbe Ivana pl. Zajca O, pastiri, amo hajte, Predragi razveselte se, Hajde braćo da idemo i druge. Zbor mladih Slavis predstavljen je kao skupina zaljubljenika u pjevanje, koja klasičnu zborsku, narodnu i zabavnu glazbu kroza smijeh i ples spaja s gospelom i rock'n'rollom, i u kojoj mladi ljudi mogu naći utočište, u dobroj glazbi i dobrom društvu.

U različitim aranžmanima izvedeno je petnaestak božićnih pjesama. Slavis je izveo skladbe iz svjetske glazbene božićne literature, poput What Child is this, Christmas lullaby i The Lord bless you and keeps you, a ženski ansambl društva uz tamburaški sastav izveo je stare hrvatske božićne pjesme (Oj djetešce moje drago, Radujte se anđeli, U to vrijeme godišta). Koncert je završio zajedničkom izvedbom svojevrsne božićne himne, Narodi nam se kralj nebeski.

GPD Zrinski Slatina održao je božićni koncert “Tiha noć” 23. put, a prvi put koncert je održan u prepunoj novoj župnoj crkvi blaženogIvana Merza.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Kultura