Banner
Amsterdam planira zabraniti pušenje trave u centru grada
Obilne oborine na području više županija
Grbin: ZOR se sveo na ideološki stav gdje treba provoditi nedjelju ujutro
Plenković: Hrvatsku svi gledaju kao nogometnog giganta
Grbin: Plenkovićeva godina isporuke je pomalo kićenje tuđim perjem
U Hrvatskoj 250.000 ovisnika o alkoholu; među prvih pet u EU po konzumaciji
Hrvatska: 373 nova slučaja koronavirusa

  Aktualnosti

Božica Jelušić: Analfabetski čvor

  Božica Jelušić/Tačno.net           23.04.2019.         2283 pogleda
Božica Jelušić: Analfabetski čvor

Nisam kanila pisati o jednoj uličnoj epizodi, no sve se nekako skupilo i povezalo u “analfabetski čvor”, pa moram pribilježiti. Dakle, prolazim parkom, staza pored crkve je zakrčena: muškarac srednjih godina, korpulentan, neošišan, u narozanim hlačama, s užasnim cipelama, govori nešto u kameru-mobitel mladiću koji ga snima, dok djevojka asistira. Čujem u prolazu, deklamiranje s poremećenim naglascima: “Ako ja uđem u taj Europski parlament, ja bih se zalagao za….”. Dakle, u pitanju je nekakav promotivni video, a zapušteni subjekt je jedan od SAMOUVJERENIH KANDIDATA, koji ne poznaje distraktore, nema samokritičnosti, i vjeruje da će ga njegova minorna strančica, po svoj prilici blesava ko noć, izgurati do JEVROPE. Ne bih se uopće čudila da to uspije, pa da sjedi zdesna Ruži ili uz rame Dubravki, uživajući kao bubreg u loju, a o ostalim pogodnostima da se i ne govori. Prosjek pameti ostao bi svakako nenarušen - piše Božica Jelušić na portalu Tačno.net.

Zgrozila bih se da mi jutro nije pružilo još veća “zadovoljstva zakorovljenog uma” i odurnog snobizma. U prvom slučaju najavljivačica vijesti koja izgovara ime francuskog klasika kao HUGO, s naglaskom na “u”, u istoj sekvenci visoko pozicionirani crkvenjak, koji govori “Notr Dejm”, i to dva puta, tako da nema riječi o zabuni, već o anglo-snobizmu, koji je preplavio svijet. Kao osoba koja je život posvetila obrazovanju, i koja čita, piše i misli aktivnih 60 godina, osjećam se poraženo, razočaranom i iznevjerenom od vlastite civilizacije. U njoj, očito, ima sve manje mjesta za obrazovane, za altruistične, slobodnomisleće ljude, vođene idejom napretka.

I Crkvi i vlastima na stanovit način odgovaraju primitivizam, neukost, zagriženost, ameboidna povodljivost, mišljenje i govorenje iz primozga, da se previše ne “opterećuje” koji režanj i ganglije, rezervirane za umne napore. Operira se famoznom “većinom”, teorijom velikih brojeva. Oni su glasački stroj, njima je podređeno obrazovanje i izbor predmeta, za njih se kroje kurikuli i programi, podešavaju prosjeci, slažu studijske sheme. Proizvodnja kadrova potisnula je istinsko obrazovanje u drugi plan. Ideologije caruju, miješaju se u život građana od stola do postelje, od uređenja okućnice do javnih spomenika. Kič dobiva opravdanje u “općenarodnoj zahvanosti” Velikom Vođi, odrasli se povlače pred vladavinom gomile (ohlokracija), a djeca su mozak pohranila u računala, pa više vjeruju stroju, nego Bogu, roditeljima i učiteljima.

Jadno, da jadnije ne može biti. Toliko ste ponižavali inteligenciju, toliko potiskivali izvrsne i nadarene, da se analfabetski čvor stegnuo oko vrata zajednice i na njemu visi beživotno truplo kulture, a negdje na prsima visi cedulja s porukom koju nitko ne zna pravilno pročitati, otprilike sahranitemeunotdejmu akojošpostoji. Stoje agramotni ljudi i bulje, i proklinju kolaps interneta, pa ne mogu konzultirati GUGLETA, da im veli o čemu se tu radi. Šteta, beskrajna šteta, a mislili smo da su ta sranja davno riješena.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

Joe Reed
25.4.2019. 13:05
Rekao bih da je žena prije svega slobodna, pa i u poznim godinama briljantnog uma, ne boji se nikoga i stvari naziva pravim imenom! Zbog toga moj duboki naklon!


Još iz kategorije Aktualnosti