Banner
Reformist Čačić: Sramotno dovoditi u vezu zločinačku NDH s Domovinskim ratom
SABA: Raos izjednačio ustašku NDH s današnjom suverenom i demokratskom Hrvatskom
Oboljeli od rijetke bolesti srca i dalje čekaju dostupnost lijeka u Hrvatskoj
Plenković: Svi dijelimo vrijednosti jednakosti i poštivanja manjina
Milošević: Raosova izjava o NDH je sramotna
Milošević: Raosova izjava o NDH je sramotna
Jutarnji list: Postroženi uvjeti za gotovinske kredite

  Gastro

Božica Brkan na Oblizekima: Murteranima bošpor iz Sopja

  Božica Brkan/Oblizeki           15.05.2019.         3630 pogleda
Božica Brkan na Oblizekima: Murteranima bošpor iz Sopja

Dok su druge zanimali konji i jahanje te stvarno lijepa priroda, Oblizeki su se, prirodno, najviše zanimali za degustacije počevši sa žetvenim doručkom, koji smo čitateljima već predstavili boraveći u ovome lijepom slavonskoj kraju. Pošto su se ogledali mandolinama i tamburama, pršuratama i lokšama, a ne računajući sjajne rakije aromatizirane otočkim biljem, Murterani su predstavili i gulaš od kornatske janjetine s mladim graškom, a domaćini iz Sopja svoj bošpor - piše Božica Brkan na portalu Oblizeki.

Kako sam o bošporu pisala i sa Fra Ma Fu festivala na Višnjici 2016. Bošpor iz Sopja, i crveni i bijeli, nisam se ove godine njime kanila puno baviti. Ali! Odmah mi se javio gospodin Jozo Šantak, veliki društveni aktivist u Sopju, vezan uz stare sportove i folklor, uz drugo organizator i Bošporijade, na koju se prijavljuje i po desetak ekipa.

Među njima redovito kuha ekipa njegove obitelji koja je kuhala i nama: najstariji sin Tomislav Šantak, Jozina supruga Zdenka, supruga srednjeg sina Krešimira Božica i susjeda Kristina Ledinac, inače predsjednica njihove Udruge sportske rekreacije Sport za sve Podravac Sopje.

Budući da je  gospodin Jozo uočio moje primjedbe, primjerice kako je s tadašnje degustacije izostao bijeli bošpor koji se priprema s rasolom od kiseloga kupusa te kako sam, sve idući za rječničkim tumačenjem – naznačila da nedostaje okus češnjaka, sve su to ove godine iznijeli! Uz crveni bošpor, dakako. I to vrlo ukusno, pa mogu ocijeniti kako bi se njihovi bošpori, uz malo dotjerivanja, stvarno mogli predstaviti i na stolu najboljih restorana. Da podsjetim sa su za bošpor ponudili kobasice, a prije pečenju svinjetinu i prženi kruh. Uz takvu ambiciju, očekujem od gspodina Joze i njegove ekipe da se još temeljitije zagledaju u svoju gastrobaštinu te da nam iz nje predstave i svoja nova stara jela.

Rječniku stranih riječi, Bratoljuba Klaića našla sam kako naziv bošpor potječe kao svojevrsna složenica od latinskih riječi basum i porrum što oboje znači češnjak, bijeli luk, a bošpor je paprena juha od ostataka svinjetine, puretine i sl. začinjena bijelim lukom. (Usput, bospor ima drugačije značenje.)

Na kraju, opis kako pripremiti bošpor na način obitelji Šantak.

Jednostavan starinski doručak. Obično se jede pomiješan sa kidanim kruhom i čvarcima ili suhim mesom i kobasicama konzerviranim u masti. Postoje tri varijante bošpora: na češnjaku, na rasolu i od rajčice koji je u zadnje vrijeme najpopularniji. Ovo je recept kojim sam osvojio prvo mjesto na Bošporijadi u Sopju 2017., treće mjesto na 2018. i drugo mjesto 2019.

Priprema

U posudu stavite svinjsku mast i dvije žlice brašna te popržite na laganoj vatri dok brašno ne dobije boju. Kada brašno dobije zlatno smećkastu boju, u posudu ulijte 8-9 dl vode i oko 5 dl koncentriranog soka rajčice te lagano miješajte da zavrije. Razmutite jednu žlicu brašna u 1 dl vode pazeći da razbijete grudice brašna. Vodu s brašnom uz miješanje lagano ulijevajte u posudu s uzavrelim bošporom. Dodajte onu količinu vode s brašnom kako biste dobili željenu gustoću juhe. Posolite po želi, ako osjetite da nedostaje kiseline, dodajte još rajčice. Ako je rajčica previše kisela, možete dodati manje šećera.

Posluživanje

Obično se u tanjur istrga  ili izreže na kockice 1-2 šnite kruha koji je odstojao 1-2 dana, tvrđi gušći kruhovi su poželjniji a mogu se dodati ostaci pečenja, čvarci, prepečeni suhomesnati proizvodi, salama itd. izrezani na komadiće.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Gastro