Banner
Na Bujštini obilježena 77. godišnjica bitke kod Kućibrega
Hrvatski inovatori osvojili zlatne, srebrne i brončane medalje u Njemačkoj
DP: Covid potvrde za ulazak u Sabor zadiru u ljudske i političke slobode
Arhiv HRT-a do 1990: Kulturno dobro vrijedno milijarde kuna izlazi iz bunkera
Umrla Jelena Brajša, dugogodišnja ravnateljica Caritasa
Božo Petrov pozitivan na koronavirus
Večernji list: Probijen zadnji tunel na pristupnim cestama Pelješkom mostu

  Aktualnosti

Borzan za izuzeće Hrvatske iz povijesnog kriterija za Shemu školskog voća i mlijeka

        09.03.2016.         831 pogleda
Borzan za izuzeće Hrvatske iz povijesnog kriterija  za Shemu školskog voća i mlijeka

Na zasjedanju Europskog parlamenta u Strasbourgu raspravljana nova Uredba o shemi uvođenja voća, povrća, banana i mlijeka u obrazovnim ustanovama poznatije kao "sheme školskog voća i mlijeka". Zastupnica Biljana Borzan je zajedno s izvjestiteljem Marcom Tarabellom uložila amandman kojim je tražila izuzimanje Hrvatske iz povijesnog kriterija koji je usvojen na sjednici Odbora za poljoprivredu EP. Naime, budući da se kvote subvencija određuju prema iznosima iz prethodnog razdoblja, a za Hrvatsku to nije moguće jer nije bila članica EU, što bi konkretno značilo da Hrvatska ostaje bez ijednog eura za ovaj projekt. Na taj način se nalaže Europskoj komisiji da primjeni novi izračun za Hrvatsku.

 - Da nismo stavili taj amandman Hrvatska bi dobila nula kuna i naša djeca ne bi imala koristi od ovog hvalevrijednog projekta - zaključuje Borzan.

Shema školskog voća i mlijeka je program kojim EU sufinancira zdrave dječje obroke u školama. Izvjestitelj Europskog parlamenta Tarabella je predložio inzistiranje na svježem voću i mliječnim proizvodima, bez zaslađivača i aditiva kakvi dolazi u primjerice čokoladnom mlijeku, kompotima i slično.

Hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Biljana Borzan (SDP) je podsjetila kako je jedno od troje djece ili prekomjerne težine ili pretilo.

 Istraživanja su pokazala da djeca unose i premalo kalcija. Odrasli pak konzumiraju tek 30 do 50 posto preporučenih količina voća i povrća te ih je više od polovice pretilo. Nezdrava prehrana dovodi do razvoja teških oboljenja koja su teret pojedincu, njegovoj obitelji i društvu u cjelini.

 - Sheme školskog voća i lijeka su izvrstan program kojim se stvaraju zdrave prehrambene navike od najranije dobi. Isto tako, poljoprivrednicima se omogućava da plasiraju svoje domaće proizvode izravno na stolove školskih kuhinja - naglasila je Borzan.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Aktualnosti