Primorac: U 2023. zaplijenjeno 70 tona duhana i 1100 kilograma droge
Uskoro bi moglo početi punjenje dijela Trakošćanskog jezera
Počeli radovi na gradnji vukovarske obilaznice
Šesnaest hrvatskih LGBTIQ+ organizacija ogradilo se od objave Zagreb Pridea
Bjelovarsko kazalište dobiva profesionalnu predstavu Čaruga
U veljači izdano 3,8 posto manje građevinskih dozvola nego lani
Dječja bolnica u Klaićevoj dobila novi MR uređaj, vrijedan gotovo dva milijuna eura

  Gospodarstvo

Borzan: Više od 80 posto građana smatra da Vlada nije dobro nadzirala poskupljenja i kako se cijene nikad neće vratiti na staro

  bb/vn           01.02.2024.         1705 pogleda
Borzan: Više od 80 posto građana smatra da Vlada nije dobro nadzirala poskupljenja i kako se cijene nikad neće vratiti na staro

Hrvatska europarlamentarka Biljana Borzan je provela istraživanje stavova građana o poskupljenjima u Hrvatskoj. Čak 77,2 posto ljudi ne vjeruje da će se cijene vratiti na staro. „Zakon o euru bez kazni za neopravdano povećanje cijena, upisivanje u Etički kodeks bez ikakvih uvjeta, slanje inspektora na teren da svaki mjesec provjere isti javno poznati uzorak, sve je to rezultiralo velikim poskupljenjima svih proizvoda osim vjerojatno tog samog uzorka. Građani se žale na niz nepravilnosti, a više od polovice ih smatra da je trebalo produžiti dvojno iskazivanje cijena. Naravno, Vlada ni za to nije imala sluha“, kaže Biljana Borzan.

Čak 84,9 posto građana smatra kako Vlada nije dobro organizirala nadzor poskupljenja i kako je posljedično uvođenje eura doprinijelo poskupljenjima. „Ono što posebno zabrinjava je što više od 60 posto građana kupuje manje te su primorani kupovati jeftinije i manje kvalitetne proizvode. Poražavajuće je što je polovica naših građana primorana kupovati manje hrane“, kaže Borzan.

Borzan je više puta javno upozoravala Vladu na manjkavosti zakona te je slala pismo u Europsku komisiju o najvišem divljanju cijena u zemljama s najnižom prosječnom plaćom - zemljama istočne EU. „Svi smo svjesni da je veliki dio poskupljenja isključivo posljedica pohlepe tržišnih igrača i propusta Vlade da zaštiti građane. To je fenomen koji je izraženiji u istočnoj EU gdje su građani prepušteni na milost i nemilost tržištu. Svaka kriza se iskorištava za deranje kože građana i tome moramo stati na kraj!“, kaže Borzan.

 

Komentari

Za korisnike Facebooka



Za korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.



Još iz kategorije Gospodarstvo