Banner
Benčić: Bitka u Stubici zagrijavanje je za prosvjed protiv Vladinog vođenja države
Puljak izboru GDO Turudića: Najniža razina demokracije
Grbin: Na prosvjedu ćemo tražiti da se odmah raspišu izbori
Večernji list: Europa ima 500 spalionica otpada, Hrvatska nijednu
U Hrvatskoj porast konzumacije kemijskih droga i ovisnosti
Nagli rast broja agencija za dovođenje stranih radnik
Benčić: Da su ljudi iz krim-podzemlja birali, odabrali bi Ivana Turudića

  Europska unija

Borzan upozorava na ovisnost o internetu

  vn           30.10.2023.         1280 pogleda
Borzan upozorava na ovisnost o internetu

Odbor za zaštitu potrošača Europskog parlamenta je izglasao Izvješće o ovisnosti o internetu. Prijedlog je podržala i hrvatska europarlamentarka Biljana Borzan koja ističe kako je problem prepoznat i u Hrvatskoj budući da je čak 83 posto ravnatelja u školama protiv upotrebe mobitela kod djece. „U zadnjih desetak godina, vrijeme koje djeca provode na internetu se udvostručilo. Premda je dob za pristupanje društvenim mrežama ograničena, više od polovice djece je na njima svaki dan. Čak četvrtina djece pokazuje znakove ovisnosti o pametnom telefonu. Mnoga istraživanja vrlo uvjerljivo povezuju porast problema s mentalnim zdravljem s pretjeranom upotrebom društvenih mreža. Uz to, gledanje u ekrane više od dva ili tri sata dnevno ima utjecaj na živčani razvoj, sposobnosti učenja i pamćenja“, objašnjava Biljana Borzan.

Mladi između 16 i 24 godine su na internetu u prosjeku sedam sati dnevno. Odrastali pak u prosjeku posegnu za mobitelom više od sto puta dnevno. Eurozastupnici kažu da upravo zato kada se ograniči vrijeme maloljetnika na internetu oni pokazuju znakove slične odvikavanju od ovisnosti o alkoholu ili duhanu.

„Društvene mreže su dizajnirane na način da igraju na psihološke slabosti i ranjivosti ljudi. Lajkovi, bezgranična scrollanja, čak i nova funkcija da je vidljivo kad osoba tipka se baziraju na potrebi mladih da budu prihvaćeni i voljeni. Na globalnoj razini čak trećina djece je doživjela zlostavljanje na internetu. Mi smo već zabranili prakse koje manipulativno utječu na izbore koje radimo online, međutim EU mora srezati problem u korijenu i donijeti obvezujuća pravila o negativnom utjecaju dizajna internet platformi“, kaže Borzan.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Europska unija