Milanović: Ovo nije porezna reforma
Marić: Svaku kritiku porezne reforme treba gledati kao pozitivnu
Pametno: Porezi sve kompliciraniji, a njihovo administriranje sve skuplje
Branko Grčić: Nova porezna reforma je skromna
Zeleni poduprli najavljenu mjeru dodatnog poreza na šećer
Kujundžić: Demokratsko je pravo oporbe tražiti opoziv ministara
Vozači, oprez: U parkiranom automobilu izmjerena temperatura od 74 stupnja

Borzan: Rok za novi zakon o duhanskim proizvodima je 20. svibnja, što čeka RH?


  Gospodarstvo           27.04.2016.         1197 pogleda
Borzan: Rok za novi zakon o duhanskim proizvodima je 20. svibnja, što čeka RH?

Odbor za okoliš, zdravlje i sigurnost hrane Europskog parlamenta održao je saslušanje o implementaciji nove direktive o duhanskim proizvodima. Države članice imaju rok do 20. svibnja 2016. za usklađenje nacionalnih zakona s EU zakonom koji su Europski Parlament i Vijeće donijeli prije dvije godine.

 Tada trebaju stupiti na snagu mjere kojima bi se dalje smanjivao broj pušača i time spriječio dio od 700 tisuća smrti od posljedica konzumacije duhana godišnje u Europskoj uniji. Duhan je svake godine, direktno ili indirektno, odgovoran za broj smrti blizu broju stanovnika Zagreba.

"Moramo odvratiti mlade od pušenja. Broj pušača u EU ubrzano opada osim u kategoriji najmlađih, stoga nam je glavni cilj bio duhanskoj industriji otežati regrutiranje novih pušača. Šokantan je podatak da većina pušača počinje pušiti prije 18 godine, a njih 94 posto prije 25 godine. Zato smo zabranili privlačna uska pakiranja koja podsjećaju na npr. šminke i bombone, ali i aromatizirane cigarete," izjavila je SDP-ova eurozastupnica Biljana Borzan.

 Kao članica resornog Odbora za zaštitu okoliša, javno zdravstvo i sigurnost hrane Europskog parlamenta Borzan je sudjelovala u izradi teksta EU direktive. Eurozastupnici su tada bili izloženi svoj sili moćne duhanske industrije i njezinih lobista. Samo je Phillip Morris angažirao 250 lobista koji su "obrađivali" zastupnike i radili na "razvodnjavanju" novih propisa. Čak i nakon izglasavanja, duhanska industrija pokušava srušiti neke odredbe kroz tužbe na Europskom sudu pravde.

 "Kroz lobiranje su uspjeli smanjiti upozorenja sa 75 na 65 posto kutije, no i to je dovoljno. Slike bolesnih ljudi i organa su se pokazale kao uspješan način za odvraćanje od pušenja. Na okorjele pušače neće imati veliki utjecaj, no hoće na potencijalne pušače. Zabranjuju se i podaci o katranu i nikotinu na kutijama kako ne bi dovodili u zabludu da su neke cigarete manje štetne od drugih,"kazala je Borzan.

 Tijekom saslušanja, predstavnik Europske komisije, koja nadzire prenose li države članice EU odredbe u nacionalno zakonodavstvo, nabrojio je osam zemalja koje su već ispoštovale svoje obveze. Hrvatska nije među njima, no Komisija nije htjela posebno komentirati situaciju u našoj zemlji dok ne prođe rok od 20. lipnja.

 "Rok se približava i prema nekim najavama novi hrvatski zakon o duhanskim proizvodima bi trebati biti upućen u Sabor u svibnju. To će biti u zadnji čas i nadam se da neće biti nikakvih kašnjenja i komplikacija. Hrvatska bi se mogla naći pod korektivnim mjerama Komisije ako se ne bude pridržavala svojih obaveza", upozorila je hrvatska eurozastupnica i dodala kako je duhanska direktiva odličan primjer kako EU može pozitivno djelovati na živote pola milijarde svojih građana.

 Video: https://www.youtube.com/watch?v=2YcLvGPufKo

 Neke od mjera koje propisuje Direktiva 2014/40 EU:

- 65 posto površine ambalaže duhanskih proizvoda zauzima upozorenje i slika
- trenutna zabrana svih dodanih okusa, s izuzetkom mentola koji će biti izbačen do 2020. godine, dozvoljava se jedino duhan s okusima za nargile
- zabranjuju se pakiranja u obliku kozmetičkih proizvoda poput šminke ili parfema
- ustanovljava se sustav prioritetnih supstanci koje duhan mogu učiniti opasnijim
- zabranjeni su kancerogeni, mutageni i neurotoksični dodaci štetni već u nezapaljenom duhanu
- ne dozvoljava se navođenje količine katrana i nikotina kako ne bi dovelo u zabludu potrošače da koriste zdravije cigarete
- svi laboratoriji za testiranje moraju biti potpuno neovisni od duhanskih tvrtki
- zabranjeni su promotivni popusti i kuponi na ambalaži
- po prvi su put regulirane e-cigarete ; na državama je odluka kako će ih tretirati, kao medicinski ili kao duhanski proizvod , ako je medicinski tražit će se licenca

- države imaju slobodu uvesti stroža nacionalne propise, poput identičnih pakiranja (blank packaging) za sve vrste cigareta

 

 

 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije GospodarstvoOve mrežne stranice koriste kolačiće kako bismo vam pružili bolje korisničko iskustvo. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje. Nastavkom pregleda web stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda kliknite na: