Banner
Benčić: Bitka u Stubici zagrijavanje je za prosvjed protiv Vladinog vođenja države
Puljak izboru GDO Turudića: Najniža razina demokracije
Grbin: Na prosvjedu ćemo tražiti da se odmah raspišu izbori
Večernji list: Europa ima 500 spalionica otpada, Hrvatska nijednu
U Hrvatskoj porast konzumacije kemijskih droga i ovisnosti
Nagli rast broja agencija za dovođenje stranih radnik
Benčić: Da su ljudi iz krim-podzemlja birali, odabrali bi Ivana Turudića

  Aktualnosti

Borzan radi na uredbi koja će omogućiti jeftiniju dostavu građanima Hrvatske

  vn           05.03.2017.         1006 pogleda
Borzan radi na uredbi koja će omogućiti jeftiniju dostavu građanima Hrvatske

Hrvatska zastupnica u Odboru za unutarnje tržište i zaštitu potrošača u Europskom parlamentu Biljana Borzan je organizirala radionicu za razmjenu mišljenja o prijedlogu Uredbe o prekograničnoj dostavi za koju je izvjestiteljica.

Online kupovina je sektor koji raste, na godišnjoj razini vrijedi oko 400 milijardi EUR. Prema istraživanjima Europske komisije, povećanje on-line trgovine s trenutačnih 5 posto na 15 posto  bi značilo siguran rast BDP-a na razini Unije za 1,7 posto. Uredbom o prekograničnoj dostavi žele se otkloniti prepreke za online trgovinu.

 „Prekogranična dostava je u pravilu tri do pet puta skuplja od dostave unutar države članice, a što je posebno loše za Hrvatsku, prekogranična dostava u manje država članice je u pravilu bar dvostruko skuplja nego u veće. Više od 30 posto hrvatskih građana kupuje online, i to više nego jednom mjesečno. Hrvatski građani koji kupuju preko interneta nisu ravnopravni s drugim kupcima u EU. Imamo razlike u cijeni dostave, ili situacije kada uopće nema dostave u Hrvatsku“, Biljana Borzan.

 Cilj njene Uredbe je ostvariti veću transparentnost cijena dostave i bolji regulatorni nadzor nad pružateljima usluge dostave, kako bi u konačnici cijene dostave za krajnjeg potrošača ili mala i srednja poduzeća bile niže. Sada imamo primjere gdje dostava u jednom smjeru dođe tri puta skuplje, nego dostava za istu udaljenost u drugom smjeru. Tržište je puno nelogičnosti i nema jasne kontrole nad cijenama.

 „Uredba želi olakšati malim i srednjim poduzetnicima proboj na tržište. Dakle, cilj je omogućiti da svoje proizvode mogu prodavati na puno većem tržištu od svoga grada ili države. Međutim, pokazalo se da je upravo malim trgovcima dostava jako velik problem. Trgovci niti ne znaju koje sve opcije za dostavljanje svojih proizvoda imaju, i kad mijenjaju pružatelja usluge dostave imaju velike troškove“, kazala je Borzan.

 Na radionici su prisustvovali predstavnici nacionalnih pošta, ali i malih poduzetnika i potrošačkih organizacija.

„Veliki interes pokazuje značaj ove teme. Politički moment je jakao dobar i vjerujem da ćemo do kraja godine ispregovarati kvalitetnu Uredbu“, kaže Borzan.

Komentari

Za korisnike Facebooka



Za korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.



Još iz kategorije Aktualnosti