Primorac: U 2023. zaplijenjeno 70 tona duhana i 1100 kilograma droge
Uskoro bi moglo početi punjenje dijela Trakošćanskog jezera
Počeli radovi na gradnji vukovarske obilaznice
Šesnaest hrvatskih LGBTIQ+ organizacija ogradilo se od objave Zagreb Pridea
Bjelovarsko kazalište dobiva profesionalnu predstavu Čaruga
U veljači izdano 3,8 posto manje građevinskih dozvola nego lani
Dječja bolnica u Klaićevoj dobila novi MR uređaj, vrijedan gotovo dva milijuna eura

  Aktualnosti

Borzan i Sabor raspravljaju o bacanju i doniranju hrane

  vn           29.03.2017.         1006 pogleda
 Borzan i Sabor raspravljaju o bacanju i doniranju hrane

Saborski odbori za poljoprivredu, zaštitu okoliša i prirode, te zdravstvo i socijalu održat će u četvrtak, 30. ožujka 2017. u 13.30 sati, zajedničku sjednicu na temu doniranja i bacanja hrane. Prijedlog za održavanje sjednice došao je od Biljane Borzan, glavne izvjestiteljice Europskog parlamenta za izvještaj o bacanju i sigurnosti hrane.

- Ideja je odmah prihvaćena od strane predsjednika triju odbora što samo pokazuje koliko je ova tema aktualna. Ogromne količine bačene hrane u Hrvatskoj i EU su moralni i ekološki problem koji nadilazi stranačke podjele. Doniranje je 2015. oslobođeno PDV-a i donesen je pravilnik, no izostalo je očekivano povećanje donacija hrane i police socijalnih samoposluga se i dalje sporo pune. Moramo vidjeti u čemu je problem i kako ga riješiti - kazala je hrvatska europarlamentarka.

Na sjednici se očekuju predstavnici Ministarstva poljoprivrede, Ministarstva zdravstva, Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, Ministarstva zaštite okoliša i energetike, Hrvatske gospodarske komore, Hrvatske udruge poslodavaca, Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Hrvatske agencije za okoliš i nevladinog sektora.

- Popis pozvanih zorno pokazuje koliki su razmjer i kompleksnost problema. Poljoprivrednici ne mogu prodati pa plodove puste da trunu. Prerađivači koriste samo dio sirovine, a ostatak bace. Trgovci ne uspiju prodati robu, a komplicirano im je donirati pa bace. Građani loše planiraju kupnju namirnica pa im se višak pokvari. U svakom od tih stadija potrebno je pokušati spriječiti bacanje ili hranu usmjeriti u donacije - smatra Borzan.

Kao izvjestiteljica Europskog parlamenta Borzan piše izvještaj i rezoluciju kojom će se predložiti mjere koje Europska komisija i države članice trebaju poduzeti da se smanji bacanje i poveća doniranje hrane. Parlament je u tome dobio podršku Europskog suda za reviziju koji smatra da Komisija ne čini dovoljno da se problem riješi.

- Revizija je objavljena u prosincu i navodi propuste Komisije, ali i država članica. Primjer je financiranje infrastrukture za transport, skladištenje i distribuciju donirane hrane kroz Fond europske pomoći za najpotrebitije (FEAD). To je u Hrvatskoj ogroman problem jer izvan Zagreba humanitarne udruge često nemaju načina za prevesti i zaprimiti donacije. EU to može financirati, ali naša ministarstva takvu mjeru nisu uključila u operativni program za FEAD. To se mora promijeniti - upozorava Borzan te najavljuje uključenje te mjere u izvještaj Parlamenta na kojem radi.

U situaciji kada svakom četvrtom Europljaninu, dakle 125 milijuna ljudi, prijeti siromaštvo, godišnje u EU na smeću završi 89 milijuna tona neprodane hrane. U Hrvatskoj se prema procjenama godišnje baci oko 400 tisuća tona hrane. Samo kruha se u našoj zemlji dnevno baci 135 tona, što je na godišnjoj razini šteta od 600 milijuna kuna.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Aktualnosti