Banner
Reformist Čačić: Sramotno dovoditi u vezu zločinačku NDH s Domovinskim ratom
SABA: Raos izjednačio ustašku NDH s današnjom suverenom i demokratskom Hrvatskom
Oboljeli od rijetke bolesti srca i dalje čekaju dostupnost lijeka u Hrvatskoj
Plenković: Svi dijelimo vrijednosti jednakosti i poštivanja manjina
Milošević: Raosova izjava o NDH je sramotna
Milošević: Raosova izjava o NDH je sramotna
Jutarnji list: Postroženi uvjeti za gotovinske kredite

  Aktualnosti

Boris Pavelić tuži Novi list zbog 'upozorenja'

  Ivana Erceg Matijašević/tportal           22.07.2015.         2113 pogleda
Boris Pavelić tuži Novi list zbog 'upozorenja'

Iako se činilo da će odustajanje od planiranog otkaza popraviti narušene odnose između Novog lista i novinara Borisa Pavelića, najnoviji razvoj događaja govori suprotno: Doznajemo da će njihov 'nesporazum' završiti na sud - piše Tportal.

Naime, odnos između redakcije i novinara narušen je onog trenutka kad je Pavelić na internetskoj stranici riječkog dnevnika objavio članak s izjavom Josipa Manolića da je Tomislav Karamarko radio za UDBA-u. Na informaciju da će mu zbog toga biti uručen izvanredni otkaz reagirale su novinarske organizacije i pojedinci, a ubrzo je novinaru iz Rijeke stiglo upozorenje o kršenju radne obveze, u kojem je Pavelić upozoren da je 'svjesno zaobišao odluku glavnog urednika' da se tekst s izjavom Josipa Manolića o Tomislavu Karamarku ne objavljuje bez reakcije druge strane.

Zbog 'upozorenja' odvjetnica Vesna Alaburić poslala je Upravi zahtjev za zaštitu prava, kojim je zatraženo povlačenje upozorenja Borisu Paveliću. Budući da se Uprava oglušila na zahtjev, prošlog petka, doznajemo, podignuta je tužba protiv Novog lista.

U želji da provjerimo vjerodostojnost informacije kontaktirali smo s kolegom Pavelićem, a on nam je u kratkoj izjavi potvrdio da je doista tužio svoju redakciju.

'Tužba nije usmjerena ni protiv koga osobno. Želim samo na sudu dokazati da nisam prekršio radna pravila, štoviše. Time želim sačuvati vlastito profesionalno dostojanstvo, ali i profesionalizam kolega u Novom listu jer znam da se mnogi od njih ne slažu sa sankcijama protiv mene', kazao je Pavelić za tportal.hr.

U razgovoru sa stručnjacima za radno-pravne sporove doznajemo da se upozorenjem na obveze iz radnog odnosa mijenja radno-pravna pozicija radnika, odnosno upozorenjem su zapravo 'otvorena vrata' za redovit otkaz uvjetovan ponašanjem radnika.

Ukoliko bi, naime, Pavelić uspio na sudu dokazati da upozorenje na obveze iz radnog odnosa nije bilo osnovano, u tom bi slučaju poslodavac prije eventualnog redovitog otkaza ugovora o radu uvjetovanog ponašanjem radnika morao pisano upozoriti na obveze iz radnog odnosa i mogućnost otkaza u slučaju nastavka povrede te obveze.

Povodom Pavelićeva slučaja ranije je reagiralo Hrvatsko novinarsko društvo upozorivši na sve učestaliju pojavu u hrvatskim medijima u kojima su novinari izloženi sve većem pritisku kako ne bi radili svoj posao. Uz to su izrazili zabrinutost da će se nastaviti pritisci, kao i otkazi novinarima u raznim medijima, a bez opravdanih i u zakonu utemeljenih razloga.

Hrvatsko novinarsko društvo također je javno upozorilo na još nekoliko vrlo uznemirujućih informacija o otkazima koji se spremaju 'neposlušnim' novinarima u više medija, kao i o pritiscima na novinare i urednike kako bi radili neprofesionalno. 'Takvi pritisci već su rezultirali uredničkim odlukama o neobjavljivanju više tekstova u raznim medijima, a protivno standardima novinarske profesije', istaknuli su.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Aktualnosti