Banner
Sabor u petak o izmjeni Zakona o članarinama u turističkim zajednicama
Demografski plus najveći na Jadranu i sjeveru Hrvatske
Fuchs: Ne razmišlja se o zatvaranju škola i sveučilišta
Umro najstariji stanovnik Irana u dobi od 138 godina
Mogu li prva cjepiva protiv koronavirusa stvoriti imunitet krda? Stručnjaci dvoje
Istraživanje: Do 2050. 4 milijarde ljudi imat će prekomjernu tjelesnu težinu
Krajem listopada ovršeno 247 tisuća potrošača s dugom od 17,4 mlrd kn

  Aktualnosti

BORIS PAVELIĆ Protokoli zagrebačkih ulica

  Boris Pavelić/Novi list           02.12.2018.         1932 pogleda
BORIS PAVELIĆ Protokoli zagrebačkih ulica

Kome je namijenjena ova knjiga? Svakom čitatelju koji se ne boji istine – tako »Ljevak«, jedan od najuglednijih hrvatskih izdavača i knjižara, na svojoj internetskoj stranici reklamira negacionistički spis »Radni logor Jasenovac« Igora Vukića, bivšeg novinara koji se prometnuo u najgorljivijeg hrvatskog negacionista.

A ovako isti taj »Ljevak«, jedan od najuglednijih hrvatskih izdavača i knjižara, na istoj toj internetskoj stranici reklamira jednu posve oprečnu knjigu: »Monografija 'Jasenovac' Ive Goldsteina nastala je u vremenu u kojem je povijesni revizionizam u punom zamahu«.

Isti izdavač, isti knjižar, ista internetska stranica, dvije oprečne reklame – to je, eto, tek sitni kamenčić u nakaradnome mozaiku trženja otrovom kojim golemi, a nevidljivi dijelovi ovoga društva šićare na filoustaškim lažima.

Jučer, oni koji s dobrim razlozima o radikalizmu najviše znaju – Srbi, Židovi, Romi i antifašisti – odaslali su još jedan u nizu apela kojim pozivaju društvo da odbaci ustaštvo.

Nakon što su prije mjesec dana njihove institucije – Srpsko narodno vijeće, Židovska općina Zagreb, romski saborski zastupnik Veljko Kajtazi i Savez antifašističkih boraca i antifašista – najvišim predstavnicima vlasti uzalud odaslali zahtjev da napokon bezrezervno osude i onemoguće masovno širenje mržnje prema manjinama, te negacionističku i revizionističku rehabilitaciju NDH, u jučerašnjem su apelu načinili zapanjujući katalog institucija i najutjecajnijih medija koji sudjeluju u podupiranju, širenju i zagovaranju laži o Nezavisnoj Državi Hrvatskoj.

Tu su Katolička crkva, koja ugošćuje negacionističke autore i čija glasila promoviraju njihove radove; Hrvatska televizija, koja manirom dobrog domaćina a sramotnog »novinara« predstavlja i ugošćuje Igora Vukića i Romana Leljaka; Ministarstvo kulture, koje plaća Hrvatskoj slovo, u čijim se prostorijama promovira knjiga o ubojici iz Jasenovca Vjekoslavu Maksu Luburiću; Ministarstvo branitelja, koje organizira državni pogreb ustaškim vojnicima…

Država, crkva i državni mediji, dakle. No, reći će netko, od njih već duže ništa drugo ne bismo ni očekivali – i bit će, nažalost, u pravu. Pogledajmo, međutim, tek malo ustranu, onamo gdje podršku negacionizmu nikako ne bismo očekivali. Prošetajte, na primjer, knjižarama u središtu Zagreba – teško ćete naći izloga u kojemu Vukićev ili Leljakov napis nije izložen na najvidljivijemu mjestu. Neke od najsnažnijih hrvatskih knjižara, one u centru glavnoga grada, formirale su poseban kutak za revizionističku i negacionističku literaturu – naći ćete tu bombastičnih naslova o najraznovrsnijim aspektima ustaštva, od vojske do svakodnevice u ustaškoj državi.

Većinom to nisu uravnotežena historiografska istraživanja, nego spisi u rasponu od blagoga revizionizma, na granici historiografije i sentimentalne literature, do bezočnog laganja i konstruiranja nepostojeće povijesti, poput pisanija Vukića i Leljaka. Zašto, zapravo, ugledni hrvatski izdavači i knjižari sebi dopuštaju tako besramno uništavati vlastiti ugled, odbijajući razlikovati podnošljivo od nepodnošljivog?

Zašto negiraju vlastitu profesiju, odbijajući razlikovati knjigu od ukoričenog smeća, plod iskrenoga truda od otrova uvezanog u korice? Zar uistinu zbog tih bijednih para? Zar uistinu zbog sitnoga šićara? Ili zato što ništa više ne znače riječi kao što su »ugled«, »profesija«, »odgovornost« i »istina«?

Kako je moguće da »Ljevak« – navodimo ga nasumce, tek kao metonimiju fenomena – samome sebi dopušta reklamirati, gotovo jedan uz drugi, seriozni Goldsteinov »Jasenovac« uz lažljivi Vukićev »Radni logor Jasenovac«; i to prvi s ocjenom da stiže »u vremenu u kojem je povijesni revizionizam u punom zamahu«, a drugi s besramnim uvjeravanjem kako Vukić piše za »čitatelja koji se ne boji istine«? Vrijeme je, zbog svega toga, da se građanske figure, koje će s grimasom gađenja na licu otfrknuti na spomen negacionističkih opskurnjaka, prestanu predstavljati onim što nisu: ustaštvo neće biti suzbijeno ne bude li ga se suzbijalo – dok to ne shvate tankoćutni građanski saloni, teret suodgovornosti pratit će ih poput sjene.

I zato valja podsjetiti na ono što je kazao Seid Serdarević, osnivač i vlasnik časnog izdavača Fraktura, na nedavnoj promociji »Jasenovca« Ive Goldsteina: »Žao mi je«, kazao je Serdarević, »što kolege prodaju negacionističke knjige koje su iste kao i Protokoli sionskih mudraca«.

I valja još, kao zaključak, navesti i upozorenje koje je, na istoj toj promociji, iznio mudri riječki publicist Vuk Perišić: ustaše, podsjetio je Perišić, osim što su »desetogodišnje dječake prisiljavali da sudjeluju u torturama i ubojstvima«, u Jasenovac su deportirali i »cvijet zagrebačke inteligencije, pod optužbom da su masoni«.

Njih fizički zlostavljali nisu, ali jesu onako kako ljudima od knjige jedva da je manje teško: zabranili su im čitati, dopustivši im tek jedno jedino štivo, »Ognjište« ustaškog ministra Mile Budaka. »A to jest važno, jer između veličanja provincijalnih talenata i zločina postoji itekakva veza«, zaključio je Perišić. I zato, gospodo, prestanite se praviti nevještima: promovirajući, reklamirajući i prodajući knjige koje negiraju i lažu o ustašama i Jasenovcu, vi, hotimice ili ne, kao da ispisujete zagrebačku verziju Protokola sionskih mudraca.

Kolumna Pronađena zemlja Borisa Pavelića, Novi list

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije AktualnostiVirovitica.net koristi kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na portalu Virovitica.net kliknite ovdje.