Banner
Benčić: Bitka u Stubici zagrijavanje je za prosvjed protiv Vladinog vođenja države
Puljak izboru GDO Turudića: Najniža razina demokracije
Grbin: Na prosvjedu ćemo tražiti da se odmah raspišu izbori
Večernji list: Europa ima 500 spalionica otpada, Hrvatska nijednu
U Hrvatskoj porast konzumacije kemijskih droga i ovisnosti
Nagli rast broja agencija za dovođenje stranih radnik
Benčić: Da su ljudi iz krim-podzemlja birali, odabrali bi Ivana Turudića

  Politika

BORIS PAVELIĆ Pronađite, zaboga, protukandidata!

  Boris Pavelić/Novi list           26.09.2018.         2227 pogleda
BORIS PAVELIĆ Pronađite, zaboga, protukandidata!

Sumnjivo je priznanje austrijskog dnevnika Kleine Zeitung da je pogriješio kada je objavio predsjedničinu izjavu o »hrvatskim muslimanima« koji da »žive u velikom strahu«. Novinar utjecajnog Deutche Welle Srećko Matić na svom je tweetu jučer objavio kako mu je iz Kleine Zeitunga »potvrđeno da je intervju autoriziran u uredu predsjednice Republike Hrvatske, tj. da je u print izdanju objavljena autorizirana verzija«. »To otvara neka pitanja«, logično je dodao Matić, pa objavio najvažnije: »Kako je npr. moguće da intervju prođe autorizaciju i da nitko ne shvati bizantnost izjave o 'našim hrvatskim muslimanima koji žive u velikom strahu' – pogotovo ako to Kolinda Grabar-Kitarović uopće nije tako rekla, odnosno ako to nije rekla u kontekstu muslimana iz Hrvatske, već BiH?« Glasnogovonicu predsjednice Ivanu Crnić potpisani je novinar jučer SMS-om pitao »je li ured predsjednice, ili predsjednica osobno, autorizirala intervju u Kleine Zeitungu«, ali odgovor nismo dobili.

Nije to, međutim, jedina neobična okolnost ekspresnog posipanja pepelom na koji je pristala ugledna europska novinska redakcija. Kleine Zeitung, na primjer, ni dan nakon što je intervju objavljen, a ni dan nakon toga, u tiskanome izdanju nije objavio ni riječ ispravke. Austrijska publika, dakle, pojma nema da je u intervjuu s hrvatskom predsjednicom objavljena ne baš mala pogreška, i živi u uvjerenju kako hrvatska predsjednica tvrdi da »hrvatski muslimani žive u velikom strahu«. Kako je to moguće, ako su novine uistinu pogriješile? Nisu li bile dužne o pogrešci izvijestiti čitatelje? Jesu, dakako.

Osim toga, Kleine Zeitung nije iskoristio mogućnost kakvu novine najviše vole: izvijestiti o buri koju je njihov intervju podigao u Hrvatskoj. Ne bi li, njima, »malim novinama« koje se smatraju popularnim tabloidom, bila prava poslastica izvijestiti o poruzi koju su u Hrvatskoj izazvale predsjedničine izmišljotine o jogurtu i kruhu? Ne bi li bilo logično prepričati medijske kritike što ih je izazvala predsjedničina radikalno antiimigrantska retorika, s kojom se ne može mjeriti ni sadašnji austrijski desničarski kancelar Sebastian Kurz? U jednu riječ, sumnjiva je ta, samo-za-hrvatske-potrebe, samoispravka Kleine Zeitunga, koju dnevnik nije objavio ni u jednome svom izdanju. Je li ih netko pritisnuo? To, vjerojatno, nećemo nikad saznati.
Ali, imamo mi u Hrvatskoj većih briga od mogućeg političkog utjecaja na populistički austrijski dnevnik: jer odavno već nema ni najmanje sumnje da je Kolinda Grabar-Kitarović golema briga za ovu zemlju. Intervju Austrijancima samo je na naročito bizaran i neugodan način potvrdio tu mnogo puta dokazanu činjenicu. S tim razgovorom, još smo se jednom uvjerili da imamo predsjednicu koja laže, i to laže besprizorno: da u njezino vrijeme nije bilo više vrsta jogurta, da je morala vlastima prijavljivati koliko će kruha sljedećeg tjedna trebati, da hrvatski muslimani žive u velikom strahu – potpisnik naime nastavlja vjerovati da je predsjednica uistinu tako rekla – te da je muftija Islamske zajednice u Hrvatskoj Aziz Hasanović »potpuno iscrpljen« od nastojanja da migrante uključi u hrvatsku islamsku zajednicu. Sve su to očite, prijesne laži zbog kakvih bi, ni više ni manje, roditelji zabrinuto opomenuli vlastitu djecu. Ali mi očito živimo u vremenu koje samo sebe smatra demokratskim, a u kojemu predsjednici država nekažnjeno lažu kako god im padne na pamet.

Ali laganje nije jedini problem predsjedničkoga mandata Kolinde Grabar-Kitarović. Njezinom afirmacijom polusvijeta, od Zdravka Mamića do Velimira Bujanca i Marka Perkovića Thompsona, osobno je odgovorna za kontaminaciju društva prezirom prema izvrsnosti, veličanjem ekstremizma i ulagivanjem neznanju, nasilništvu i primitivizmu. Lukavim i doziranim namigivanjem ustašama razmahala je rehabilitaciju najpogubnije i najsmrtonosnije ideologije hrvatske povijesti, i time obezvrijedila njezine vlastite osude ustaštva, koje je očito izrekla pod izravnom paskom političkih nadzornika iz Amerike i Izraela. Podupirući rigidni konzervativizam, a istodobno se predstavljajući kao emancipirana »self made woman«, izravno je naštetila ravnopravnosti žena i borbi za poštovanje razlika. Kolinda Grabar-Kitarović, u jednu riječ, za tri je godine uspjela razoriti što su njezini građanski prethodnici mukotrpno slagali cijelo desetljeće i pol. Ona bi, ne sumnjamo, tu ocjenu smatrala komplimentom, ali mi baš zato, četrnaest mjeseci prije predsjedničkih izbora, možemo zavapiti samo jedno: pronađite, zaboga, protukandidata!

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Politika