Bernardić: Restart koalicija će sama osvojiti stabilnu većinu
HZJZ: Potpise birača ponajprije prikupljati na otvorenome
Stožer ukinuo zabranu rada nedjeljom
Restart: Vlada je prespavala predsjedanje EU-om
DIP: Podatke za izbore birači mogu promijeniti do 24. lipnja
Polovina umirovljenika prima prosječno 1.420 kuna mirovine
Bernardić: Izdaja je nacionalnih interesa da nafta odlazi u mađarske rafinerije

  Politika

BORIS PAVELIĆ Policija postaje opasna

  Boris Pavelić/Novi list           23.10.2018.         1674 pogleda
BORIS PAVELIĆ Policija postaje opasna

Kritična je točka prijeđena: s migranata, policija represiju širi i na građane vlastite zemlje. Kako drukčije nazvati optužni prijedlog Vukovarsko-srijemske policijske uprave protiv Osječanina Dragana Umičevića, sa zahtjevom za zatvor i 320 tisuća kuna novčane kazne, i to zato što je u zimskoj noći ove godine, pri snijegu, ledenome vjetru i temperaturi ispod ništice, poslušao glas vlastite humanosti pa iz Osijeka otišao u slavonsku nigdinu, da sa studeni spasi četrnestoro ljudi, među kojima i djecu mlađu od tri godine? Kakvi provoditelji zakona koji, umjesto da ga nagrade za plemenitost, čovjeka progone i kažnjavaju kaznom od šezdeset tisuća kuna jer je, eto, »pomagao izbjeglicama da prijeđu državnu granicu«? Presuda Draganu Umičeviću, umirovljenom hrvatskom vojniku i aktivistu udruge Are You Syrious, klasičan je primjer bešćutnog cinizma režima koji, odbijajući biti human prema svima, sve više suzuje krug onih koje ugrožava, pa se na kraju, nužno – toliko smo puta tome u povijesti svjedočili – stane okretati i protiv vlastitih građana.

Ali nije to jedino što se dade prigovoriti hrvatskoj policiji – točnije, njezinu političkom vrhu – kada je riječ o odnosu prema nastojanjima očajnika da prijeđu hrvatski teritorij. Štoviše: ono što je javnost čula na sjednici saborskoga Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, održanoj u četvrtak i posvećenoj problemu ilegalnih migracija, uistinu je zabrinjavajuće. Prije svega, Ministarstvo unutarnjih poslova ignoriralo je pravila tog saborskog tijela, što je samo po sebi uznemirujući signal: umjesto da na sjednicu pošalje, sukladno poslovniku, dužnosnika ne nižeg od razine državnoga tajnika ili zamjenika ministra, sudjelovali su tek zamjenik ravnatelja policije i dva voditelja odjela u MUP-u. Zbog toga je predsjednik odbora Milorad Pupovac nedvosmisleno ukorio MUP, upozorivši da je ministarstvo dužno poštovati pravila najvišeg zakonodavnog tijela ove zemlje, te, na njegov zahtjev, surađivati s njim.
No hajde, recimo da je riječ o manje važnoj formalnosti – premda dakako nije. Ono, međutim, što su na račun MUP-a izrekli Pučka pravobraniteljica Lora Vidović i aktivisti za ljudska prava, zvuči uistinu zloslutno, i, ako je točno – a njima je vjerovati više nego MUP-u – ukazuje, s jedne strane, da hrvatska policija ozbiljno izmiče demokratskoj kontroli te, s druge, da se vraćamo u vrijeme kada je državna represija pogađala i područje koje bi u slobodnome i demokratskom društvu imalo biti među najzaštićenijima: nevladine organizacije za ljudska prava.
Lora Vidović iznijela je niz ozbiljnih primjedaba na rad policije, ponavljajući upozorenja na »konstantne« pritužbe migranata da policija prema njima nasilno postupa. Tu, sada već staru optužbu, aktivistica udruge Are You Syrious Milena Zajović dopunila je onim što zove »novim trendom« – pritužbama izbjeglica da su izložene seksualnom nasilju, nasilju prema djeci rane školske dobi, te »pucanju iz vatrenog oružja u zrak i u vodu«.

Lora Vidović prigovara policiji da ne odgovara argumentirano na njezina pitanja i zahtjeve za istragama, te uskraćuje podatke koji bi istrage mogli potaknuti i učiniti kvalitetnijima. Štoviše, iz tvrdnji pučke pravobraniteljice dade se zaključiti da nikakvih istraga ni nema: zašto je, primjerice, poginula petogodišnja Madina Huseini, koju je 27. studenoga prošle godine na granici Hrvatske i Srbije usmrtio vlak? Ne znamo. Zašto je kod Srba propucano dvoje djece? Ne znamo. Kako su, pitamo sad mi, poginuli svi oni ljudi koji su, prema tvrdnjama same policije, od početka prošle godine izgubili život u Hrvatskoj, njih najmanje dvanaestoro? Pojma nemamo. Pritom, policija Pučkoj pravobraniteljici odbija objasniti kako to da su termovizijske kamere zatajile baš u kritičnome času snimanja tragedije obitelji Huseini. Na sve te primjedbe policija je, spremno, odmah poslije sjednice odbora, odgovorila dugim demantijem – koji je samo novi cinizam. Nije točno, rekli su, da Pučka pravobraniteljica, kao i svaka druga institucija i zainteresirani pojedinac, nije dobila odgovor na njihova pitanja. Jest, dobila je – ali u tom odgovoru, odgovora nije bilo. Osim što izbjegava odgovoriti, policija se, to je sad sasvim očito, poigrava – možda čak izruguje – ne samo s javnošću, nego i s državnim tijelom zaduženim za nadzor ljudskih prava, s institucijom Pučkoga pravobranitelja.

S nevladinim udrugama, još je teže. U optužnome prijedlogu protiv Dragana Umičevića, MUP je tražio zabranu rada Are You Syrious. Takav je zahtjev istovjetan praksi najrepresivnijih policija današnje Europe, kakva je ona u Mađarskoj danas, i kakva je bila prije trideset ili četrdeset godina. Milena Zajović svjedoči: zastrašivali su roditelje aktivista, a njima samima govorili kako se »bave opasnim poslom«, te da će »biti velikih problema«. Takvih prijetnji sjećamo se iz jednopartijskih milicijskih vremena – ili, ako hoćete, iz devedesetih – kada su i milicajci i policajci dobro znali da im nitko ne može ništa, pa su neki od njih tu nedodirljivost obilato i koristili. »Ne budemo li sigurnost promatrali sa stajališta ljudskih prava, ostat ćemo i bez sigurnosti«, upozorila je Pučka pravobraniteljica na sjednici Odbora za ljudska prava, i tu rečenicu vrijedi zapamtiti. A drugo jedno upozorenje, koje zvuči tek kao zloslutna mogućnost, već se, na stanovit način, počinje ostvarivati: »Policija koja danas tuče migrante, i misli da se ništa ne mora promijeniti, sutra bi mogla tući nogometne huligane, a potom i sindikaliste«. A onda – koga poslije njih? I hoćemo li to dopustiti?

Kolumna Pronađena zemlja Borisa Pavelića, Novi list

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije PolitikaVirovitica.net koristi kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na portalu Virovitica.net kliknite ovdje.