Sabor: U srijedu izjašnjavanje o amandmanima na paket poreznih zakona
Bernardić: Vladina porezna reforma je prodavanje magle i SDP je neće podržati
Vasilić: Pred jedinicama lokalne samouprave vrlo stresno razdoblje
Gordana Buljan Flander dobitnica Nagrade za životno djelo za promicanje dječjih prava
Dugine obitelji traže da se omogući udomiteljstvo istospolnim parovima
Vlada suglasna s HDZ-ovim prijedlogom sniženog PDV-a na elektronske publikacije i mahunarke
Za uzgoj goveda, koza, ovaca i peradi 24 milijuna kuna

BORIS PAVELIĆ I policajci imaju ljudsku odgovornost


  Aktualnosti           Boris Pavelić/Novi list           02.08.2018.         967 pogleda
BORIS PAVELIĆ I policajci imaju ljudsku odgovornost

Policija treba dopustiti aktivistima i novinarima da zajedno s njima patroliraju granicom – to je vjerojatno jedini način da se uvjerljivo opovrgnu optužbe kako hrvatski policajci mlate izbjeglice i migrante. Napad na novinare kakav je jučer, u formi pohvale samima sebi, objavio Sindikat policijskih službenika (SPS), pouzdano nije djelotvoran način kojim će policija opovrgnuti sumnje da prema nevoljnicima u životnoj opasnosti postupa protuzakonito i nehumano.

SPS je jučer objavio »Pohvalu policijskim službenicama i službenicima koji obavljaju poslove zaštite i nadzora državne granice«, prosvjedujući njome protiv »ružnih medijskih napisa u kojima se prozivaju policijski službenici u postupanjima prema migrantima«. »Na ovaj dopis najviše su nas potakle pritužbe nekih udruga, a osobito nedavni medijski natpis jednih dnevnih novina u kojem se opisuje ispovijest migranata koji teško optužuju hrvatske policajce kako ih premlaćuju kao životinje, oduzimaju im stvari i novac, a da su na dan finala svjetskog prvenstva u nogometu prema njima bili posebno ljuti i brutalni«.

Riječ je najvjerojatnije o tekstu »Ispovijesti migranta koji teško optužuju hrvatske policajce: 'Tuku nas kao životinje! Na dan kad su izgubili SP bili su posebno ljuti...'«, koji je 23. srpnja objavljen na portalu Jutarnjeg lista. Riječ je, zapravo, o reportaži koju je isti dan objavila Al Jazeera Balkans, a Jutarnji ju je, prevedenu, prenio na svoj portal. U tekstu se citiraju dužnosnici Međunarodne federacije Crvenog križa i Crvenog polumjeseca iz Bihaća kako prenose tvrdnje migranata da ih hrvatski policajci tuku, te aktivisti tamošnjega Crvenog križa koji te tvrdnje iz osobnog iskustva potvrđuju. Citiraju se također, imenom, prezimenom i fotografijama, i ljudi koji detaljno svjedoče o nasilju koje su, tvrde, doživjeli od hrvatskih policajaca.

Policijskim sindikalistima taj se tekst nije dopao, a ne dopadaju im se, sudeći po tonu dopisa, ni druge slične vijesti: »Smatramo da se novinarski posao treba obavljati časno, pošteno i savjesno razmišljajući i o svim posljedicama takvih natpisa koji nakon toga bacaju vrlo ružnu i negativnu sliku o policiji i teško štete ugledu ovog časnog i poštenog poziva, a ako se takvi incidenti i dogode treba ih gledati kao pojedinačne slučajeve koje i mi kao sindikat osuđujemo i koje itekako profesionalno inspiciraju djelatnici unutarnje kontrole nakon kojih se pokreću disciplinski postupci protiv odgovornih«.

E sad, tko bi to trebao »razmišljati o posljedicama takvih napisa« – u ovom konktestu pravilno je »napis«, a ne »natpis« – novinari, ili vlada i policija? Tko je odgovoran za to što kompromitantna svjedočanstva »bacaju vrlo ružnu i negativnu sliku o policiji i teško štete ugledu ovog časnog i poštenog poziva« – novinari ili oni koji uzrokuju to što SPS zove »pojedinačnim slučajevima koje i mi kao sindikat osuđujemo«?

Posao novinara je da javlja što se događa i prenosi važne izjave, a ne da razmišlja o posljedicama vijesti koje objavljuje. Štoviše, ako ima vijest koja »baca vrlo ružnu i negativnu sliku o policiji i teško šteti ugledu ovog časnog i poštenog poziva« tek je tada treba što prije objaviti, jer izvještavanje o nezakonitostima jedini je način da se nezakonitosti i isprave – kamo ide demokracija ako smo to zaboravili? Sindikalistički dopis odaje nerazumijevanje svrhe novinarskog posla, a možda i manjak svijesti o nedodirljivim vrijednostima slobodnog društva.

Nije to međutim nikakva tragedija: kamo bi stiglo novinarstvo kad bismo od policije očekivali da brine nad njegovom vjerodostojnošću? Od policajaca, međutim, svakako valja očekivati nešto drugo, uz profesionalnu odgovornost i lojalnost hijerarhiji koji se u tom poslu podrazumijevaju: svaki policajac ovoga svijeta, kao i svatko od nas uostalom, morao bi njegovati ljudsku odgovornost koja omogućuje razlikovanje između humanog i nehumanog čina.

U proteklim mjesecima naprosto je previše svjedočanstava o nasilju hrvatskih policajaca da bi ih čak i policija smjela otpisivati tek tako. Imamo i potvrđene tragedije: ta policija je sama potvrdila da je u proteklih godinu i pol na hrvatskoj granici poginulo dvanaest izbjeglica i migranata! Kako se to dogodilo? U najvećem broju slučajeva – ne znamo.

Naravno da za to nisu odgovorni policajci: oni samo »rade svoj posao«. I da, točno – za sadašnje postupanje policije na granici apsolutno su, i prije svega, odgovorni politika EU-a, hrvatske vlade i ministra Davora Božinovića. Policajci na terenu, recimo to tako, kolateralne su žrtve te nove europske protuimigrantske politike. Ali baš zato; baš zato što ta politika očito neće biti tako brzo promijenjena, i zato što bi sve više i više policajaca moglo doći u nepriliku da aktivisti i migranti svojim izjavama »bace vrlo ružnu i negativnu sliku o policiji« – baš zato neprocjenjivo raste sposobnost za ljudskost svakog policajca na granici.

Nisu to lake odluke, posve smo svjesni toga – ali nije se jednom u povijesti dogodilo da svak od nas mora odlučivati hoće li ili neće učiniti nešto zbog čega bi se jednog dana morao stidjeti. I zato, želi li policijski sindikat svojim ljudima uistinu olakšati taj nezahvalni položaj – neka zatraži od ministra da dopusti učinkovit civilni nadzor na granici. Pa to bar ne bi trebao biti problem.

Kolumna Pronađena zemlja Borisa Pavelića, Novi list

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije AktualnostiOve mrežne stranice koriste kolačiće kako bismo vam pružili bolje korisničko iskustvo. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje. Nastavkom pregleda web stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda kliknite na: