Banner
Amsterdam planira zabraniti pušenje trave u centru grada
Obilne oborine na području više županija
Grbin: ZOR se sveo na ideološki stav gdje treba provoditi nedjelju ujutro
Plenković: Hrvatsku svi gledaju kao nogometnog giganta
Grbin: Plenkovićeva godina isporuke je pomalo kićenje tuđim perjem
U Hrvatskoj 250.000 ovisnika o alkoholu; među prvih pet u EU po konzumaciji
Hrvatska: 373 nova slučaja koronavirusa

  Dossier Bolnica

Bolnica nastavlja s kršenjem zakona, dodatno nepotrebno troši novac na kazne, ravnatelj bježi od novinara

  Goran Gazdek           17.01.2020.         5498 pogleda
Bolnica nastavlja s kršenjem zakona, dodatno nepotrebno troši novac na kazne, ravnatelj bježi od novinara

Iako se pravomoćnom presudom Županijskog sudu u Rijeci smijenjena ravnateljica Opće bolnice Virovitica Mirjana Peček na to radno mjesto trebala vratiti do 28. prosinca prošle godine, poslodavac joj to još uvijek nije omogućio. Pregovori nisu uspjeli, uprava bolnice donijela je rješenje po kojemu se Mirjana Peček raspoređuje na radno mjesto višeg stručnog savjetnika za ekonomsko financijske poslove na što ona nije pristala.

„Ja jesam došla s mjesta višeg stručnog savjetnika za ekonomsko financijske poslove, ali iz koprivničke bolnice i samo želim da se poštuje sudska odluka po kojoj naš ugovor o radnom mjestu ravnateljice nije prestao. Predloženo mi je da uzmem sav novac do isteka mandata, dakle do srpnja, što meni ne odgovara. Došla sam na posao da me jednog dana netko ne tuži da dobivam plaću, a ne dolazim na posao“, izjavila nam je gospođa Peček.

I jučerašnji pregovori od nekih dvadesetak minuta protekli su u napetoj atmosferi. Ravnateljici je rečeno da ne ne mora dolaziti na posao jer su je bez njena znanja poslali na godišnji odmor, a nakon njega preporučili da otvori bolovanje.

Ovakvo postupanje u suprotnosti je sa Zakonom o radu kojim je propisano da poslodavac mora najmanje 15 dana prije korištenja godišnjeg odmora obavijestiti radnika o trajanju i razdoblju korištenja.

„Prijavili su me na mirovinsko kao višeg stručnog savjetnika u službi za ekonomske poslove bez mog znanja i znanje moje odvjetnice, iako sam jasno i nedvosmisleno izjavila u mailu poslanom odvjetniku Palatnušu kao punomoćniku da mi nije prihvatljiv povratak na ponuđeno radnom mjesto.  Zakon o radu predviđa izdavanja pisane potvrde i sklopljenom ugovoru o radu samo ako ugovor o radu nije sklopljen u pisanom obliku. Ali ovdje nije problem u pisanim/ usmenom obliku ugovora već je problem što ja nisam pristala sklopiti bilo kakav novi ugovor, dakle ne postoji konsenzus ugovornih strana“, objasnila nam je.

Ona ne zna zašto župan Igor Andrović, Upravno vijeće s predsjednicom Jasnom Abramović kao i uprava bolnice tako tvrdoglavo ne želi poštovati pravomoćnu presudu. Želi li time svojim građanima poručiti da se sudske presude ne trebaju poštivati?

„Ovo je nepoštivanje zakona i sudova, ovo je sramota za bolnicu, grad i županiju. U Koprivnici je krenula je priča iz Virovitičko-podravske županije da me se ni pod koju cijenu ne primi na posao. Ne mogu nikoga kriviti da bi mogla prstom pokazati tko je zvao. Ne znam! Predsjednica Upravnog vijeća Opće bolnice Jasna Abramović pred svima me je izvrijeđala govoreći mi da nije jednostavno naći posao za mene jer me nitko neće. Na što sam joj odgovorila: Da niste iznosili klevete na moj račun, sa svojim kvalifikacijama sigurno bih već negdje radila. Ako su mene razriješili na temelju zaključka župana da nisi moj izbor, nije mi jasno kako se aktualnog ravnatelja ne može razriješiti temeljem pravomoćne sudske presude“, tvrdi Peček.

Bolnica je, zbog propusta, neodgovornosti, samovolje i grube zlouporabe ovlasti Mirjani Peček, temeljem pravomoćne sudske odluke, isplatilo sve dospjele plaće zajedno sa zakonskim kamatama za razdoblje od 12. travnja 2016. do 15. siječnja 2020. godine.

Odvjetnica Marija Rožman je upozorila da gospođi Peček uz to nisu isporučene platne liste i nije isplaćena naknada za nekorištenje godišnjeg odmora za 2018. godinu.

Budući da se poslodavac oglušio na donesenu odluku da Mirjanu Peček vrati na posao, ona je podnijela prijedlog za ovrhu radi vraćanja na svoje radno mjesto, a svemu je izviješteno i Ministarstvo zdravstva.

Aktualni ravnatelj Dinko Blažević jučer nije imao vremena za novinare. Ostavili smo broj telefona tajnici, ali se nije javio. Danas se nije javljao na telefonske pozive niti odgovorio na SMS poruku.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Dossier Bolnica