Banner
Izložba posvećena Milku Kelemenu u Etnografskom muzeju
DHMZ: Pretežno oblačno s kišom, lokalno obilnom
Plenković o zelenim putovnicama: Mislim da bi sve moglo biti gotovo do ljeta
U utorak i srijedu zatvoren željeznički prijelaz u Ulici Svetog Jurja u Podgorju
Milanović: Zlata Đurđević je moja kandidatkinja za Vrhovni sud
UIO: Žene u Hrvatskoj još uvijek ostaju bez posla zbog trudnoće
Jutarnji list: Beroš zarađuje kao vještak, ali ne stigne na sud

  Komentar

Bolnica na kraju gradu, by Budilica

        20.02.2012.         2319 pogleda
Bolnica na kraju gradu, by Budilica

Prošli tjedan na stranicama portala Virovitica.net  objavljena je informacija o dodjeli bespovratne potpore za 16 poduzetnika u ukupnom iznosu od 686.515,00 kuna. Od toga 600.000,00 kuna dodijeljeno je na ime bespovratne potpore za kapitalna ulaganja i uvođenje novih tehnologija,  a 86.515,00 kuna kao bespovratna potpora za izradu projektne dokumentacije. Bespovratne potpore dijeljene su na osnovu Odluke o poticanju otvaranja novih i širenju postojećih kapaciteta. Nigdje se u Odluci ne spominje ništa o obvezi koja u tome mora biti temeljna, a to je zaposlenost. No, to je ionako tabu tema koja župana i njegovu HDZ županiju i onako ne zanima. O tome drugom prilikom.

Sama vijest i nije toliko loša jer je poduzetnicima koji su dobili bespovratnu potporu (bespovratnu lovu), došla u najljepše vrijeme, vrijeme darivanja tj za Valentinovo. Samo ne znam zašto je odabrao Valentinovo kao dan darivanja tuđe love, kada se župan potpisuje i predstavlja javnosti kao Roks, a ne kao Valentin.

Samo obrazloženje župana o bespovratnoj potpori govori o samoj potpori kao legalnoj pljački proračunskih sredstava. Mislim da je bespovratna pljačka bolji naziv od bespovratne potpore, koju su izmislili župan i njegov HDZ,  plus pročelnik za gospodarstvo.

 I sad slijedi županovo u Roks stilu obrazloženje: Jedina smo županija (nismo samo po tome jedini, jedini smo i po Roksu) u Republici Hrvatskoj, s takvom bespovratnom potporom. Vjerujem da će vam bespovratna potpora  pomoći u radu (vjerojatno je mislio na domjenak za Valentinovo)  i dalje nastavlja - i na ovaj način vračamo vam dio onoga što ste Vi i Vaši marljivi radnici uplatili i uplaćujete u županijski proračun.    

Pitam se nakon ovakvog veličanstvenog govora - je li moguće da samo ovih 16 poduzetnika koji su dobili povrat sredstava, uplaćuje u županijski proračun. I sad zamislite župana i županiju u kojoj samo 16 poduzetnika uplaćuje u proračun. Siguran sam da nije tako, a ova izjava može se spremiti u Roksovu antologiju.  

Sve o ovoj bespovratnoj potpori (može se to slobodno nazvati pljačka proračunskih sredstava u danima darivanja), govori i sama izjava s kojom se u županiji hvale da ovakvu bespovratnu potporu,  nije dodijelila ni jedna druga županija. Da ostale županije rade takve gluposti sigurno bi bili još bliže Grčkoj. Obzirom na to daje naša županija jedina, predlažem županu da što prije patentira ovakav izum dok ga ne preuzme u svoju nadležnost DORH ili USKOK. A na tom patentu može nešto i zaraditi jer će ga sigurno bar dvojica otkupiti a to su gradonačelnik Ju BiTo i gradonačelnik Ker-um. Za ostale nisam siguran.

Čitam dalje i nailazim na još jednu fantastičnu HDZ-ovu ili županovu umotvorinu a ta je da se bespovratna potpora dodijelila još četvorici poduzetnika za izradu (zamislite) projektne dokumentacije. A takovu bespovratnu potporu, ne da nije dala ni jedna od ostalih 20 županija, nego nije ju dao nitko ni u Hrvatskoj (ni u Africi).   

Jako puno projekata završi u ladicama ili u košu a kako će završiti projekti financirani bespovratnom dodjelom sredstava to ne zna nitko. Nas ostale građane, ako budemo imali sreće izvijestiti će USKOK.

Kada smo već na temi izrade projekata financiranih bespovratnom potporom po modelu VPŽ, neki dan sam sreo prijatelja  Šimu iz Jasenaša koji ima stado od 36 ovaca. Žali mi se da je prekasno saznao za bespovratnu, kako on kaže đabalesku kintu koju je za Valentinovo podijelio župan. Zakasnio se javiti na natječaj a ima izvanredan projekt i program ulaganja u ovčarsku djelatnost. Neki dan je započeo rad na projektu „Utjecaj mjesečevih mijena na pubertet ovaca u zimskom periodu". Kaže da mu fali točno 36.515,00 kuna da ga završi. Da je dobio, kako on kaže đabalesku sredstva za Valentinovo, projekt bi bio gotov do 1. aprila ove godine. Još mi je ispričao da se u potpunosti uklapa u ostale uvjete iz natječaja kao što je bespovratna lova za uvođenje novih tehnologija i očuvanja postojećeg stada.

Da sam dobio bespovratnu lovu za Valentinovo nastavlja prijatelj Šima, ne bih prodavao ovce i janjce do proljeća a tehnološki bi obnovio dvije pojilice koje cure. Uklapam se i u županov govor u kojem kaže da županija sada vraća ono što smo mi dali njoj.

Ja ti moj prijatelju dajem janjce već nekoliko godina za HDZ- ove derneke, vidiš koliko to župan cijeni reče Šima na kraju doda - strašno dobar program kao da ga je osmislio HDZ. Dobiješ novce i ostanu ti ovce. Tješim ga: Prijatelju Šima župan je najavio još takvih bespovratnih potpora i ne sekiraj i ti ćeš nešto uloviti. E, reče Šima, odma mi je lakše i od sada pazim da mi ne promakne takva lova.

Ovo vezano na dodjelu bespovratne potpore morao sam napisati jer je iz navedene podjele sredstava iz proračuna županije vidljivo da se teško stečena sredstva na način kao da je proračun privatno vlasništvo župana i njegovih hadezeovaca. Sve je po zakonu - ko će kome ako ne svoj svome. Vas, stranački prijatelji pozivam na natječaj, uz vas ćemo odabrati još 2- 3 neutralnih - čisto da imamo paravan ako bude neugodnih pitanja od oporbe. Iz ovog ili onog razloga odbijemo onih 2-3. a vama damo čistu lovu i radite što hoćete. Neka se nađe.

Biti će po onoj-psi laju, karavana prolazi.

Primijetio sam da nam se u zadnje vrijeme sa svojim komentarima ne javlja Roks za kojeg bi ova bespovratna potpora bila dobra prilika da napiše: Bravo župane to je pravi posao. Tako se radi i gradi, samo naprijed. To je super ideja za valentinovo. Tvoj Roks

A sada se malo osvrnimo na gradske sličice.

Gradska uprava nam se preselila tamo gdje joj je i mjesto već davno - ravno u STACIONAR. Sada rade i upravljaju gradom iz BOLNICE NA KRAJU GRADA.

Dragi moji sugrađani, kad se malo bolje razmisli nije to ni tako loša vijest. Možemo biti sretni što u Požarima nema napuštena farma krava a budite sigurni da bi Gradska uprava završila u Požarima. Na koncu ni to nije toliko loše, jer iz Požara u Grad na posao putuje(kada in se ide na posao) dvoje važnih HDZ radnika, troškovi za nas manji a zadovoljstvo što nisu u Gradu ogromno.

Sa štovanjem, vaša Budilica.

 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

stole123
22.2.2012. 19:14
slavuj poznajem i takve ali isti su davali volove i za vrijeme hdzea a i sdpea. pa čak poznajem nekoliko braće koji su podjelili stranke pa se jedan nalazio u hdzeu,drugi u sdpeu,treći u hspeu a svi su zajedno radili za sebe nije im smetalo koja je stranka na vlasti
Survive
22.2.2012. 11:32
Dubinska analiza jedne akcije, o kojoj može svatko imati svoje mišljenje. Bilo bi puno bolje da je županija dala subvencije poduzetnicima za novo stvarno zapošljavanje, jer to je u ovom trenutku prioritet.
slavujj
21.2.2012. 21:51
Zanimljiv tekst i samo jedna napomena autoru,
njegov prijatelj teško će doći na red iako je davao janjce za hdz ,jer još uvijek postoje puno oni koji su davali volove ili- samoga sebe
Lj. R. Weiss
21.2.2012. 21:06
Pisao sam o tome ispod informacije objavljene svojevremeno na virovitica.net-u. Dobio sam tada neke nesuvisle odgovore, a moja je ključna teza bila da tržišna ekonomija ne poznaje takvu netransparentnu bespovratnu podjelu sredstava iz proračuna. A što još imamo danas - novu vlast na razini Hrvatske, koja, umjesto da ubere 40 milijardi neplaćenih poreza, smanjuje proračun RH za 3,5 milijardi kuna.
Nemoral do nemorala! Koja smo mi ukleta županija i ukleta zemlja?!!!
karlo01
21.2.2012. 19:25
Ne vidim ni jednog političara koji je bio u Remetincu da mu je baš loše u životu.Sanader se šepuri i jedina obaveza mu je javit se jedanput mjesečno na sud,pritom zabavlja novinare i fotoreportere(lova mu ostala).Ostali dobivaju pokajnice i oslobađajuće presude.Jedini koji je osuđen ali ne pravomoćno je onaj tip za kupnju kamiona(lova ostala).Da su uvaženi ,državljani Kine otišli bi pod zid !
siniša prpić
21.2.2012. 18:30
Ma nije valjda sve tako crno...... ?! Nakon dugog vremena, "simpatičan" tekst.
stole123
21.2.2012. 18:07
dobar i istinit tekst jedino što mi se nesviđa stavljati sve hdezeovce u isti koš.nisu svi toliko loši ako rukovodstvo nevalja oni imaju imena i prezimena treba ih javno prozvati mada ima istine u tom tekstu a istina je ko je bliže vatri bolje se i grije a druga stvar je kako je došao do te vatre dali na pošten način ili ne a to je stvar pravosuđa ,i sanader je mislio da je nedodiriv a kako je završio pa i ostale koji rade na takav način stićiće pravosuđe a i božija kazna ta je možda i puno gora od uskoka,


Još iz kategorije KomentarVirovitica.net koristi kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na portalu Virovitica.net kliknite ovdje.