Banner
Na Bujštini obilježena 77. godišnjica bitke kod Kućibrega
Hrvatski inovatori osvojili zlatne, srebrne i brončane medalje u Njemačkoj
DP: Covid potvrde za ulazak u Sabor zadiru u ljudske i političke slobode
Arhiv HRT-a do 1990: Kulturno dobro vrijedno milijarde kuna izlazi iz bunkera
Umrla Jelena Brajša, dugogodišnja ravnateljica Caritasa
Božo Petrov pozitivan na koronavirus
Večernji list: Probijen zadnji tunel na pristupnim cestama Pelješkom mostu

  Promet

Bolni rezovi za putnike - vlakom od Virovitice do Zagreba

        17.12.2015.         1995 pogleda
Bolni rezovi za putnike - vlakom od Virovitice do Zagreba

Otkako je u nedjelju stupio na snagu novi vozni red Hrvatskih željeznica, raste nezadovoljstvo Bjelovarčana, Virovitičana, Križevčana. Ukinuto je 12 od prijašnjih 16 izravnih vlakova između Bjelovara i Zagreba - javlja HTV. U HŽ Putničkom prijevozu ukidanje tumače namjerom da smanje troškove i povećaju kvalitetu prijevoza jer se putnici od Križevaca do Zagreba voze elektromotornim vlakovima, pa se smanjuje broj dizelskih.

Putnici su frustrirani. Zbog presjedanja veća je vjerojatnost da će zakasniti na posao. Na kolodvoru u Križevcima 8 minuta treba čekati brzi vlak koji dolazi iz Varaždina. Taj je vlak danas kasnio 20 minuta. Promet se poremetio zbog iskliznuća praznoga vagona u Varaždinu. Novi elektromotorni niskopodni vlak iz Varaždina je stigao pun. U Vrbovcu se prepunio. Inače, novi vozni red ne odgovara ni Križevčanima. Nema vlaka kojim bi u Zagreb stigli prije 6, niti onoga kojim su putovali ljudi koji rade od 9 sati.

Riječ je o iznimnim situacijama, tvrde u HŽ Putničkom prijevozu, navodeći kako je novi vozni red uveden radi smanjenja troškova i povećanja kvalitete vožnje. Na dionici Zagreb-Križevci-Zagreb godišnje se štedi tri milijuna kuna, dodaju. 'Radi se o lošoj organizaciji voznog reda, radi se o premalom broju vagona, a prevelikom broju putnika. Putnike se ne pita, a država ove godine HŽ Putnički prijevoz sufinancira s pola milijarde kuna', kažu u Sindikatu strojovođa.

Bjelovarčani potpisuju peticiju za vraćanje staroga voznog reda. Križevčani su je već poslali. A iz HŽ Infrastrukture najavljuju kako već sutra počinje izgradnja pruge Sveti Ivan Žabno - Gradec. Tu prugu Bjelovarčani su prozvali 'pruga zvana čežnja' - čekaju je 25 godina. Trebala bi biti gotova do kraja 2017., a skratila bi putovanje od Bjelovara do Zagreba sa sat i 40 minuta na jedan sat.

Pogledajte TV prilog

Komentari

Za korisnike Facebooka



Za korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.



Još iz kategorije Promet