Banner
Izložba posvećena Milku Kelemenu u Etnografskom muzeju
DHMZ: Pretežno oblačno s kišom, lokalno obilnom
Plenković o zelenim putovnicama: Mislim da bi sve moglo biti gotovo do ljeta
U utorak i srijedu zatvoren željeznički prijelaz u Ulici Svetog Jurja u Podgorju
Milanović: Zlata Đurđević je moja kandidatkinja za Vrhovni sud
UIO: Žene u Hrvatskoj još uvijek ostaju bez posla zbog trudnoće
Jutarnji list: Beroš zarađuje kao vještak, ali ne stigne na sud

  Aktualnosti

Bojite se, Zorane, jako se bojite!

  Boris Pavelić/Novi list           28.01.2016.         2374 pogleda
Bojite se, Zorane, jako se bojite!

Ojunačio se Milanović. »Nemojte nas izazivati da organiziramo pristojne miroljubive građane Zagreba, Rijeke, Splita da izađu na ulice i kažu što misle o vama. To ne želimo, nismo to nikada radili. Samo da znaju filonacisti da ih se ne bojimo, ni u Zagrebu ni u Imotskom!«, poručio je jučer iz sigurne stranačke busije, kasno da kasnije ne može biti, kasno toliko da je naprosto groteskno.

Jučer – ne prije tri godine, nego baš jučer – prepoznao je Zoran Milanović da su desničarske masovke na ulicama, poput ove posljednje na kojoj se Zagrebom orilo »Za dom spremni!«, bile »filofašistički marš«. Jučer je Milanović otkrio da je jedan potpredsjednik Sabora »filofašist«, premda je Tepešova stranka s HSČP-om bila kuhana i pečena. Jučer je,  riječju, Milanović otkrio da se ekstremna desnica opasno valja ulicama.

E pa, što se ovoga novinara tiče, i neka mu. Jer on, Zoran Milanović, utjelovljenje famoznog »pristojnog miroljubivog građanina«, za crnu je lavinu odgovorniji od retora Oreškovića, od veseljaka Crnoje, od revizionista Hasanbegovića. Oni su samo posljedice; izvor je Karamarko; ali odgovoran je Milanović.

Diskretna Milanovićeva sjena, sviđalo se to njemu ili ne, šuljala se jučer zagrebačkim ulicama za onim urlatorima ustaškog pozdrava, pa zamišljeno i suosjećajno trošila vrijeme, baš kao i proteklih godina, tražeći odgovor koji neće naći: kako, zaboga, da ove dečke primirimo, kako da im ugodimo?

A kada se jučer ujutro probudila, protrnuvši od spoznaje da joj je vlast nepovratno izmakla, odlučila je ipak prihvatiti notornu očiglednost kako tu ipak jest riječ o »nepatvorenom fašizmu u embrionalnom obliku« – kako je desničarsko nasilje u središtu Zagreba još 1999. nazvao Slavko Goldstein – pa je odjezdila u sigurnost stranačke središnjice, zauzela pozu ugroženog i nepokolebljivog antifašista, da poruči još jedno od onih legendarnih esdepeovskih »odlučnih možda«: »Nemojte nas izazivati da organiziramo pristojne miroljubive građane Zagreba, Rijeke, Splita da izađu na ulice i kažu što misle o vama. To ne želimo, nismo to nikada radili.«

Žalibože. Mršava će biti sloboda bude li Milanović vodio otpor klubu desničarskih srdaca, sklepanom u rasponu od filozofa i katoličkih svećenika do »novinara« i ratnih veterana. To usrdno društvo uspjelo je u tjedan dana razoriti više nego što su Milanović i njegovi u četiri godine normalizirali. Normalizirali? Kako su normalizirali? Tako što su ugađali ovima koje Milanović danas, fatalno prekasno, zove pravim imenom – »filofašistima« i »filonacistima«.

Samo, danas su oni na vlasti, a Milanović kao da je zaboravio da je bio premijer. Je li zaboravio kako je u Splitu njegov gradonačelnik, Ivo Baldasar, obilježavao »dan borbe protiv antifašizma« i na dan NDH polagao vijenac pod spomenik postrojbi nazvanoj po zapovjedniku ustaške Crne legije? Je li zaboravio da je tih dana s Baldasarom šetao Splitom – i šutio? Gdje je bio Milanović kad su u Vukovaru čekićali dvojezične ploče? Sjedio u Zagrebu.

Gdje je bio cijelu prošlu godinu, kad su kamenovali đake srpske pravoslavne gimnazije u Zagrebu? U istom tom Zagrebu šutio je kao zaliven. Gdje je bio Milanović kad je pred Ministarstvom branitelja protuzakonito niknuo šator, i u njemu se utaborili isti ovi koje sada naziva »filofašistima«? Sjedio koju stotinu metara dalje i vodio vladu koja je isti taj šator opskrbljivala strujom, vodom i nužnim porcijama institucionalnog straha.

Gdje je bio kada se, još davno, iz »medija« stala izlijevati Nijagara mržnje, kao prethodnica institucionalizaciji registra izdajnika, na kojemu će se, htio-ne htio, naći i njegovo ime? Zašto nikad dosad, nijedan jedini put, nije Milanović progovorio o skupovima »pristojnih miroljubivih građana«? Zašto se nikad, ni jedan jedini put, nije pridružio »pristojnim miroljubivim građanima« koje su, u potporu manjinama, organizirale nevladine organizacije za ljudska prava, često uz rizik za osobnu sigurnost svojih članova? U čije ime uopće govori Milanović kada filonacistima poručuje »da ih se ne bojimo«? On i njegovi, naime, uvjerljivo su dokazali obrnuto: bojite ih se, Zorane, jako ih se bojite.

Kolumna Pronađena zemlja Borisa Pavelića, Novi list

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

pocelo je
2.2.2016. 10:40
sdp je bio katastrofalan ali za mafiju iz krade se ja, med i mlijeko
freeman
1.2.2016. 17:24
ako netko tvrdi da je SDP ukrao više od kradezea, onda je sigurno dobro upućen u lopovluk, ali nema do ćaće, ma tko mu može biti ravan
mirovnjak2
1.2.2016. 12:50
@ vobrado
"dajte, ljudi, da smo se u firmi ovako jalovo prepucavali oko gluposti, davno bi propali".
I ja bi ovu rečenicu 5 puta potpisao, no bojim se da je premijer sam sebe demantirao na prvom "zavoju" u slučaju gospodina Crnoje, gdje je utrošio 2 dana i 18 sati sastančenja da bi utvrdio gdje Crnoja živi i gdje je prijavljen.
Svaka bi firma u kojoj bi njen menađžer u opće trošio svoje vrijeme za stvar koju mu može provjeriti svaki bolji referent, a on donijeti odluku za 10-tak minuta doista brzo propala.
Loco
1.2.2016. 12:50
Imam dojam da @stole123 ne "konta" baš sve vezano za gornji tekst, u smislu što je "pjesnik" htio reći. Stoga ne bi više o njemu. No, vobrado je druga priča. Mislim, a i razvidno je da je on pobornik jedne, u perspektivi opasne priče. Naravno, sloboda mišljenja u svakom slučaju. Volio bih nakon izvjesnog vremena, da na ovom portalu iznese argumentirano, postignuća ekipe koju ovog časa favorizira. Ne smatram da je ovom portalu bilo tko nanio zlo (ne gledam to tako ). Očito su prisutne oscilacije raspoloženja čitatelja i komentatora, no Goranu puna podrška.
stole123
31.1.2016. 23:00
vobrado potpisujem
vobrado
31.1.2016. 22:03
Pa baš bih volio vidjeti koliko bi se skupilo njegovih istomišljenika na tom skupu. Vjerojatno koliko i na skupovima njegovih nevladinih udruga.

Vjerujem da će i poštovani novinar shvatiti koliko su zlo nanijeli njegovi koji su vladali zadnje 4 godine.

Naravno, lijepo je i vidjeti da je ovaj cijenjeni portal čestitao novoizabranom ministru iz grada Virovitica!

Nažalost, ili na sreću, i ovaj portal je doživio ono što je zastupao. Njegovo poslovično branjenje lijevih orjentacija doživjelo je totalni fijasko kao i bivša vlada.

Ono što je pozitivno u cijelom ovom političkom (naizgled) kaosu, jest činjenica da smo dobili Vladu koja je, po svemu, totalno atipična za Hrvatsku. Zašto pozitivno? Zato jer već po svome ustroju, a i po dosad pokazanom, mijenja ustaljene uzuse vladanja ovom državom. I zato jer je kao takva otporna na političko-ideološke afere i jer djeluje poput sedativa na uspjenjene oporbene redove, koji jednostavno ne razumiju kako je moguće imati vladu koja se ne bavi ideologijom i koja ne njeguje kult ličnosti premijera. Oni to jednostavno - ne razumiju.

Prvi, težak autogol, SDP i partneri su si već zabili prvi dan u Saboru, a Tim Orešković je iz toga izašao praktički neokrznut. Premijer koji dolazi iz poslovnih krugova, gotovo pa nepoznat široj javnosti i vrlo slabo upućen u hrvatsku političku realnost. S tim i takvim premijerom, hrvatski oporbeni politički jal ne zna što bi. Uperili su SDP-ovci tešku stranačku artiljeriju i zasuli premijera neviđenom kanonadom ideološko-političkih objeda, privatizirali prvu sjednicu Sabora za temeljit repetitorij iz povijesti partizanstva i ustaštva, "otkrili" cijeloj javnosti tko su to masoni, iluminati, filofašisti, filoustaše, filo....(što god), a postigli su samo to da je premijer stoički i elegantno izignorirao njihovu diverziju i poklopio ih jednom jedinom rečenicom tipa "dajte, ljudi, da smo se u firmi ovako jalovo prepucavali oko gluposti, davno bi propali". Pokazao im je jasno i nedvosmisleno da će njegov pristup poslu biti apolitičan i samozatajan. A to je sadašnjoj oporbi najgora noćna mora. Bez narcisoidnog premijera kojeg se može napadati na osobnoj razini, bez ideoloških sukoba, bez filoustaša i filofašista, SDP je prazna priča. Logično, jer oni nisu ništa drugo do interesna skupina filokomunista, koji se uglavnom služe filostaljinističkim metodama neragumentiranih i paušalnih objeda i optužbi na račun protivnika (u čemu je drug Stazić neprikosnoveni autoritet).

Kako bi bilo lijepo da je ovaj portal prenio vijest o skupu 2.000.000 (dva milijuna ljudi) ljudi na rimskom trgu na kojem je sudjelovala svojim govorom i gospođa Željka Markić, predsjednica Udruge U ime obitelji. Skup je organizirao odbor “Zaštitimo našu djecu”, na kojem je sudjelovalo dva milijuna ljudi. To bi bila vijest i vrlo zanimljiva za čitatelje ovoga portala.

Nažalost, izbor tekstova je totalno otjerao i čitatelje i komentatore. Urednik je uspio u svom naumu.

mirovnjak2
31.1.2016. 21:03
Za svaki posao treba dvoje, pa budi siguran da te ovi drugi neće angažirati, pa će ti sa njima posao propasti, samo ti radi za ove tvoje, za njih će ti svi kapaciteti biti do kraja popunjeni a biti ćeš i bar malo dosljedan.
stole123
31.1.2016. 18:00
mirovnjak praonica radi ali neće moći tako brzo oprati sve koje su tvoji zaprljali trebaće puno godina da sve opere pozdrav
mirovnjak2
31.1.2016. 8:37
Stple!
Prihvaćam samo ono što institucije pokreću, a tvoje "birtije i časne reči" me ne interesiraju, pa ni "portali i analitičari" koji nemaju "jaja" ili vjerojatnije argumente da to dostave tamo gdje treba
No Stole važno je da tvoja "praonica" prljavog rublja najveća na ovom dijelu Hrvatske besprijekorno radi.
stole123
30.1.2016. 20:45
mirovnjak dugo se niste javljali a ja vam neću javno pisati o sdpeovom prljavom rublju ali budite sigurni da ga ima i to puno. neki portali i analitičari su izračunali da je sdp napravio više štete nego hdz sa sanaderom skupa , vrijeme će pokazati .pozdrav
mirovnjak2
30.1.2016. 17:03
Možda Stole i bude prljavog rublja i novog, možda bude i jako prljavo, ali je jedno sigurno: Niti ga ima niti ga može biti prljavijeg od ovog koje ti uporno na ovom portalu pokušavaš oprati.
Uzaludan ti trud svirači moj Stole
terzo
29.1.2016. 16:49
@stole , ne treba se bojati , ali prestati po svemu srati .
Njegovo vrijeme je isteklo ........
stole123
28.1.2016. 23:09
za borisa dobar tekst, pogotovo zadnja rečenica.(zorane jako ih se bojite) ja bih dodao i treba da se boje jer će sada prljavo rublje na vidjelo.


Još iz kategorije AktualnostiVirovitica.net koristi kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na portalu Virovitica.net kliknite ovdje.