Banner
Na Bujštini obilježena 77. godišnjica bitke kod Kućibrega
Hrvatski inovatori osvojili zlatne, srebrne i brončane medalje u Njemačkoj
DP: Covid potvrde za ulazak u Sabor zadiru u ljudske i političke slobode
Arhiv HRT-a do 1990: Kulturno dobro vrijedno milijarde kuna izlazi iz bunkera
Umrla Jelena Brajša, dugogodišnja ravnateljica Caritasa
Božo Petrov pozitivan na koronavirus
Večernji list: Probijen zadnji tunel na pristupnim cestama Pelješkom mostu

  Priroda društva

Blowin’ In The Wind

  Davor Suhan/Moja Rijeka           20.12.2013.         2206 pogleda
Blowin’ In The Wind

Kolumna Priroda društva Davora Suhana, portal Moja Rijeka

Staro je pravilo da se novinski komentar ne smije pisati vruće glave, zato nastojim svaku goruću temu odložiti barem do sutra ili prekosutra, čekajući da se malko ohladi. Tako je bilo i ovoga puta. Tema je slučaj Šimunić i odluka disciplinske komisije krovne Svjetske nogometne organizacije da ga se kazni sa deset utakmica zabrane igranja za nacionalnu reprezentaciju. I dobro je da sam pričekao, jer u ponedjeljak (onako vruć) sam bio ZA, a danas sam PROTIV. Mislim da je kazna nepravedna, jer - OSUDIŠE NEVINOG. Obrazloženje slijedi u nastavku.

Rođen sam poslije Drugog svjetskog rata i sve što znam o njemu naučili su me drugi. Jedni su govorili naglas, a drugi su nešto mrmljali sebi u bradu. Iz tog i takvog vremena, stvorio sam povijesnu sliku da je NDH bila fašistička država.

Josip Šimunić je isto rođen poslije Drugog svjetskog rata i sve što zna o njemu naučio je također od drugih. Jedni su isto govorili naglas, a drugi su također nešto mrmljali sebi u bradu. Iz tog i takvog vremena, Joža je stvorio sliku da je NDH bila antifašistička država. 

Dakle, po načinu stjecanja znanja, obojica smo prošli istu metodiku. Odakle onda takva razlika u povijesnoj slici? Naravno, pogađate i sami. Razliku čini vrijeme. Oni koji su nekada govorili naglas, danas mrmljaju sebi u bradu, a oni koji su nekada mrmljali sebi u bradu, danas govore naglas. Zato su moja i Jožina slika potpuno različite.

I kao što ja nisam zaslužan što znam, mislim i vjerujem da je NDH bila fašistička, tako ni Joža nije kriv što zna, misli i vjeruje da je NDH bila antifašistička. Obojica znamo, mislimo i vjerujemo ono što su nas učili drugi.

Koga je onda FIFA trebala kazniti?

Da sam odvjetnik Josipa Šimunića, upravo na ovom pitanju gradio bih obranu u žalbenom postupku. Dobro se zna tko je u njegovo vrijeme (i u njegovom okružju)  o povijesti Drugog svjetskog rata govorio naglas, a tko je mrmljao sebi u bradu. I zato treba jasno reći: To su jedini krivci i zaslužnici za sliku povijesti kakvu u svojoj glavi nosi Joe Šimunić. Pitanje je samo čija krivica je veća...i tko je odgovorni učitelj?

- Je li to Hrvatski nogometni savez, koji je GLASNO poručio da je ostao šokiran antifašističkom ofenzivom FIFA-e?

- Je li to predsjednik upravnog odbora GNK Dinamo, koji GLASNO izražava sumnju da je FIFA donijeli odluku pod pritiskom domaćih antifašista?

- Je li je to naša domaća katolička Crkva koja se GLASNO moli samo za spasenje grešnih duša ustaša i domobrana, ali nikada i duša grešnih partizana?

- Je li to Marko Perković Thompson koji godinama veliča Dom, GLASNIJE od Šimunića, ili su to bivši ministri obrazovanja koji su GLASNO obožavali Thompsona i MRMLJALI sebi u bradu kada je trebao osuditi poglavnikov ratni poklič na njegovim koncertima?

Ima ih, naravno, još na koje sumnjam - onako, pojedinačno i kolektivno - ali ovo je sasvim dovoljno da žalbena komisija FIFA-e korigira svoju odluku i, umjesto Šimunića, rebnu predsjednike HNS-a i GNK Dinamo, uz oštru protestnu notu Vatikanu i Briselu da, sukladno svojim ingerencijama, suspendiraju kardinala Bozanića  na deset nedjeljnih misa i trajnu zabranu vođenja Uskršnje procesije...te obustave isplatu deset zastupničkih plaća svim hrvatskim zastupnicima u Europskom parlamentu, u čijem službenom Mercedesu pronađu CD s pjesmom Čavoglave (u originalnoj izvedbi).

Blaža varijanta mogla bi se primijeniti na kaznu pristupa zračnom prostoru Brazila, i svim europskim stadionima,  tv. komentatoru Dragi Ćosiću...koji je cijelu spornu utakmicu hvalio "veličanstvenu atmosferu" na maksimirskom stadionu, iako se publika za to vrijeme glasno upjevavala uz pjesmice i pokliče neprimjerenog sadržaja.  

Takva odluka bila bi puno pravednija... Nema smisla da za propuste učitelja odgovaraju učenici...Uostalom, nije lako Josipu Šimuniću povezati konce hrvatske povijesti sa drugog kontinenta, gdje je proživio većinu svog života... U tom pogledu griješe i veći od njega... Ni Bobu Dylanu, na primjer, nije baš sve tako bistro - a dečko je skroz ok.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

Davor
20.12.2013. 20:33
I ja :))
siniša prpić
20.12.2013. 19:43
...."Ni Bobu Dylanu, na primjer, nije baš sve tako bistro - a dečko je skroz ok."
Potpuno si u pravu, Davore, kao što isto tako znaš da povijest obično napišu pobjednici. U zbilji, mnogo toga i nije bilo "ružičasto". Ovdje ne mislim na 2.svjetski rat, već mnogo ranije. Stoga tipujem na ....., Bruce Springsteen - War.....

youtube.com/watch?v=mn91L9goKfQ


Još iz kategorije Priroda društva