Primorac: U 2023. zaplijenjeno 70 tona duhana i 1100 kilograma droge
Uskoro bi moglo početi punjenje dijela Trakošćanskog jezera
Počeli radovi na gradnji vukovarske obilaznice
Šesnaest hrvatskih LGBTIQ+ organizacija ogradilo se od objave Zagreb Pridea
Bjelovarsko kazalište dobiva profesionalnu predstavu Čaruga
U veljači izdano 3,8 posto manje građevinskih dozvola nego lani
Dječja bolnica u Klaićevoj dobila novi MR uređaj, vrijedan gotovo dva milijuna eura

  Obrtništvo

Blokirano 50 posto virovitičkih obrtnika

        23.09.2012.         3155 pogleda
Blokirano 50 posto virovitičkih obrtnika

Početak ove poslovne godine ne pokazuje gospodarski pomak. Vladine mjere za samozapošljavanje i usvojen Zakon o zabrani i sprečavanju obavljanja neregistriranih djelatnosti rezultirali su samo povećanim upitima o otvaranju obrta, ali ne i očekivanim rezultatima - rekao je danas na proslavi Dana obrtnika Virovitice predsjednik Udruženja obrtnika Zdravko Šarić preciziravši da se uglavnom otvaraju obrti vezani za trgovinu i usluge.

Otvoreno je tek desetak obrta koji se bave održavanjem okoliša, uslužnim čišćenjem i uslugama održavanja poljoprivrednih strojeva na terenu. „Oni nisu otvoreno radi gospodarskog opravka već iz nužde, odnosno zbog 18 tisuća kuna poticaja za samozapošljavanje", dodao je Šarić naglasivši kako bi bilo potrebnije poticati postojeće obrte zbog zadržavanja radnih mjesta.

„Gotovo da se ne sjećamo kada je otvoren novi proizvodni pogon ili uslužna radiona. Te se djelatnosti moraju oslanjati na veće gospodarske subjekte kao prateći kooperanti. Usluge su većinom ovisne o kupovnoj moći građana, naravno onih koji rade. Vladajući potiču otvaranje novih obrta i novih radnih mjesta, ali je u ovim uvjetima to nemoguće jer ni postojeći nemaju što ni za koga raditi, a kamo li naplatiti proizvod ili uslugu. Za otvaranje novih proizvodnih djelatnosti koje mogu pridonijeti razvoju i stvoriti nova radna mjesta mora se prije svega osigurati prava poslovna infrastruktura. Bez protoka novca, roba i usluga nema ekonomske opravdanosti za bilo kakvu gospodarsku aktivnost", objasnio je Šarić

Od 1.siječnja ove godine zabilježen je pad registrirah obrta od jedan posto što i nije puno obzirom na stanje u gospodarstvu, ali je puno važniji podatak da je blokirano 50 posto obrtnika jer ne mogu izvršavati svoje novčane obveze. Jedan od razloga ove poražavajuće činjenice je i povećanje ulaznih troškova od 20 do preko 100 posto. „Povećao se i PDV, poskupjela je struja, voda, plin, komunalna naknada i ostala davanja. Da ne govorimo o mladoj generaciji koja ne radi, a sada je već trebala biti nositelj ideja i razvoja, koja nas je već polako trebala zamjenjivati, a zapravo je izgubljena i bez budućnosti", rekao je Šarić.

Nazočnim članovima Udruženja obrtnika Virovitica obratili su se još predsjednik Hrvatske obrtničke komore-područne komore Virovitica Vladimir Ivoš, poslovni tajnik HGK-Županijske komore Virovitica Milan Vanđura i predsjednik Skupštine Virovitičko-podravske županije Josip Novogradec.

Crtice iz povijesti hrvatskog i virovitičkog obrtništva pročitala je prof. Dubravka Sabolić, viša kustosica kulturno-povijesne zbirke virovitičkog Gradskog muzeja.

Udruženja obrtnika Virovitice u brojkama

Ukupan broj obrta i članova  623
Virovitica 442
Suhopolje  68
Lukač  43
Špišić Bukovica  40
Grdaina  30

Ukupno zaposleni 1100

Broj sekcija 7 (Uslužni obrti, trgovci, ugostitelji, proizvodni obrti, autoprijevoznici, frizeri i voditelji poslovnih knjiga)

Uz Dan obrtnika Virovitice dodijeljena su priznanja za dugogodišnji rad. Tko ih je dobio možete vidjeti ovdje.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

Ljubo R. Weiss
25.9.2012. 3:22
Koliko samo praznih lolaka u samom središtu Virovitice??? Ovo sve je RASAP HRVATSKE, KATASTROFA!!!!
david jez
24.9.2012. 11:34
al se nekad dobro jelo, baš


Još iz kategorije Obrtništvo