Banner
HAK: Kolnici mokri
DHMZ: Oblačno, povremeno s kišom
Za dva vanjska člana Vijeća za provedbu Kodeksa ponašanja 24 prijave
U Hrvatsku stiglo novo cjepivo protiv dominantnog omikrona
Na Zeljarijadi u Vidovcu predstavljena rekordna mega sarma dugačka 1.501 metar
DHMZ: Narančasto upozorenje na količinu kiše te jake udare vjetra
Nekoliko stotina mladih liječnika zatražilo hitnu reformu zdravstva

  Kazalište Virovitica

Blanki Bart Hajoš nagrada Hrvatskog glumišta 2021.

  vn           24.11.2021.         1502 pogleda
Blanki Bart Hajoš nagrada Hrvatskog glumišta 2021.

Glumica Kazališta Virovitica Blanka Bart Hajoš dobitnica je Nagrade hrvatskog glumišta za 2021. godinu u kategoriji Drama, najbolja umjetnička ostvarenja - glavna ženska uloga za ulogu Majke u predstavi Alabama, Davora Špišića u režiji Darija Harjačeka. Njezine konkurentice bile su Daria Lorenci Flatz za ulogu Mirne u predstavi "Da sam ptica" Nikoline Bogdanović u režiji Arije Rizvić i produkciji FIJI grupe d.o.o. iz Zagreba i Nina Violić za ulogu Laure Lenbach u predstavi "U agoniji" Miroslava Krleže u režiji Ivice Buljana i produkciji Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu.

<<< Davor Špišić: Kad osjetim da sam postigao dobar stupanj identifikacije mojih lica s dušama u publici, onda sam siguran da sam uspio

Hrvatsko društvo dramskih umjetnika svečano je u srijedu u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu dodijelilo tradicionalne nagrade za najbolja umjetnička ostvarenja u 28 kategorija, dok su nagrade za svekoliko umjetničko djelovanje uručene Ivici Kunčeviću i Ivanki Boljkovac.

Nakon prošlogodišnjeg pandemijskog izdanja u studiju HRT-a, ove godine dodjela Nagrada hrvatskog glumišta HDDU-a ponovo je upriličena u središnjem hrvatskom nacionalnom teatru, uz izravan prijenos na Prvom programu HTV-a. Dodjelu, koja se tradicionalno održava 24. studenoga u spomen na isti datum 1860. kada je s pozornice Narodnoga kazališta na Markovu trgu u Zagrebu glumac Vilim Lesić najavio ulazak hrvatskoga jezika na zagrebačku pozornicu, vodio je glumac Fabijan Pavao Medvešek.

<<< Dario Harjaček: Alabama mora živjeti na pozornicama jer je vanredno dobar tekst, jedan od najboljih u ovom stoljeću

Evo što Marina Mađarević u kritici za naš portal napisala o Blanki Bart i ulozi Ruže:

Nositeljicom predstave mogla bi se nazvati čarobna Blanka Bart koja je svojom ulogom majke Ruže u sjećanje prizvala Paquetov tekst „2:14“, koji je u Raponjinoj režiji Bart također pretvorio u ženu čiji se sin lišava života, no ta majka bila je „lebdeći lik“, žena u oblacima. Za razliku od nje, Ruža je lik koji čvrsto stoji na zemlji, jednostavna je domaćica u svilenoj trenirki i kroksama čiji je zadatak mariti previše, ali svoju zabrinutost ne rasipa neracionalno. Praktična je to žena koja za „više ciljeve“ teška srca žrtvuje i vlastitoga ljubimca, pijetla Pericu. I hrabra je to žena jer deset godina živi s ogromnim teretom i željom da svom jedincu podari nužno potreban mir na onom svijetu. Osim već poslovično znane emocije kojom Bart u svojim ulogama dotiče ravno u srce, lik Ruže svoju karakterizaciju ostvaruje pokretima, uzdasima, zamišljenim pogledima ranjene majke koja osobito pogađa u sceni u kojoj Bart svom preminulom sinu izgovara: „Gotovo je, utjeho moja izmučena.“

Ruža prolazi kalvariju i svoje pročišćenje napokon nalazi u oprostu druge, jednako nesretne majke, što Blanka Bart uvjerljivo postiže balansiranjem između napetosti i posvemašnje odsutnosti.

A što Olga Vujović:

Ruža prolazi kalvariju i svoje pročišćenje napokon nalazi u oprostu druge, jednako nesretne majke, što Blanka Bart uvjerljivo postiže balansiranjem između napetosti i posvemašnje odsutnosti.

Kritika o predstavi:

<<<  Marina Mađarević: Gotovo je, utjeho moja izmučena
<<< Olga Vujović: Od sna do pepela

O Blanki

U Kazalište Virovitica došla je još u osnovnoj školi, a 1970. godine kada je dobila prvu ulogu u Ogrizovićevoj Hasanaginici. Danas broji već sedamdesetak uloga, u predstavama raznih autora – od Hadžića, Feldmana, Nikolića do Shakespearea, Millera, Wildea, Weisa, Čehova, Glowatzkog… Glumački je puno dala u komičnim ulogama kakva je, na primjer, bila uloga punice u Berkoffljevom Kvetchu ili uloga pjevačice u popularnoj Ferenčininoj predstavi za djecu E, moj Pinokio. Pamte je i kao modernu Antigonu (beskućnica Anita) u Antigoni iz New Yorka Janusza Glowatzkog ili svodilju Fjoklu u Gogoljevoj Ženidbi, te Ljubov Andrejevnu u Čehovljevom Višnjiku. Glumačku karijeru zasigurno će joj obilježiti i uloga Mikešove žene Kate u Mikeškom kabareu. Na festivalu ASSITEJ 2006. osvojila je nagradu za najbolju glumicu u predstavi Dug put kući, a dobitnica je i Zahvalnice Virovitičko-podravske županije

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Kazalište Virovitica