Primorac: U 2023. zaplijenjeno 70 tona duhana i 1100 kilograma droge
Uskoro bi moglo početi punjenje dijela Trakošćanskog jezera
Počeli radovi na gradnji vukovarske obilaznice
Šesnaest hrvatskih LGBTIQ+ organizacija ogradilo se od objave Zagreb Pridea
Bjelovarsko kazalište dobiva profesionalnu predstavu Čaruga
U veljači izdano 3,8 posto manje građevinskih dozvola nego lani
Dječja bolnica u Klaićevoj dobila novi MR uređaj, vrijedan gotovo dva milijuna eura

  Crna kronika

Bjelovarčanima nije plaćen pošteno odrađen posao čuvanja virovitičke tvrtke

  Darko Marčinković/Večernji list           21.11.2010.         2712 pogleda
Bjelovarčanima nije plaćen pošteno odrađen posao čuvanja virovitičke tvrtke

Već i na sam spomen domaćeg pravosuđa i njegove efikasnosti, Dani Sučiću, vlasniku bjelovarske tvrtke Zaštitar-Sučić, diže se kosa na glavi. Nikakvo čudo obzirom na višegodišnje iskustvo u apsurdnoj pravnoj borbi u kojoj njegova tvrtka ne samo da godinama ne uspijeva doći do pošteno zarađenih 760 tisuća kuna, nego joj prijeti nepotrebni gubitak od oko 2,5 milijuna kuna.

Uljudno ignoriranje

Sve je počelo još u veljači 2001. godine sklapanjem ugovora sa tvrtkom Virovitičanka modna konfekcija d.d. u stečaju. Poštujući zakonsku obvezu koja kaže da prilikom proglašenja stečaja svaka tvrtka zbog zaštite imovine, mora angažirati zaštitarsku službu, Željka Sivački, tadašnja stečajna upraviteljica Virovitičanke sklopila je ugovor s tvrtkom Zaštitar-Sučić. Poslovna suradnja trajala je do kolovoza 2003., kada je imovina Virovitičanke iznajmljena drugoj tvrtki. U tom razdoblju za pružene usluge Zaštitar-Sučić ispostavio je račune ukupne vrijednosti od gotovo 813.000 kuna, od kojih je Virovitičanka podmirila tek nepune 52.000.

- Stečajnoj upraviteljici smo u više navrata slali urgencije na koje je uljudno odgovarala izražavajući žaljenje i obećavajući da će dug uskoro podmiriti - ističe Dane Sučić, vlasnik zaštitarske tvrtke i dodaji da je prozvana upraviteljica za to vrijeme uredno plaćala drugim dobavljačima ignorirajući račune njihove tvrtke.

Presuda bez učinka

Nakon što je i tvrtka iznajmljivač odustala od dalje proizvodnje, u Virovitičanki je nastalo rasulo. Sivački je smijenjena, a novi upravitelj je jednako ignorirao dug prema Zaštitaru, kojem je jedino preostalo da odštetu zatraži podnoseći tužbu protiv bivše upraviteljice. Trgovački sud u Bjelovaru još 2004. presudio je u njihovu korist naloživši tuženoj podmirenje duga, no usvojivši njezinu žalbu Visoki trgovački sud je nakon četiri godine presudu ukinuo i postupak vratio na početak. Nažalost on i danas traje, a šansa da Zaštitar naplati dug svaki dan je manja.

- Naša potraživanja su trošak stečajnog postupka i ne bi trebala ovisiti o stečajnoj masi i ishodu stečaja - tvrdi Sučić, dodajući da je ovo ogledni primjer neefikasnog pravosuđa, zbog čega će se, kaže, obratiti višim instancama i europskoj komisiji.

Trgovački sud ostao nijem zbog toga što postupak još nije gotov

Tomislav Mrazović, glasnogovornik bjelovarskog Trgovačkog suda, a ujedno i sudac u ovom dugotrajnom postupku, nije želio davati bilo kakav komentar ovog slučaja, pravdajući to činjenicom da predmet još uvijek nije okončan. Napomenuo je jedino da se stečajni zakon u tom razdoblju mijenjao nekoliko puta, te da rok od četiri godine, koliko je Visokom sudu trebalo da reagira na prvostupanjsku presudu, nažalost nije iznimka. Nažalost, nismo uspjeli dobiti ni komentar bivše stečajne upraviteljice jer sud s njom više nema nikakvog kontakta. Prema dostupnim informacijama, povukla se iz tog posla i navodno završila u privatnom sektoru negdje na širem području Virovitice.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

ivan2
22.11.2010. 1:01
Mislim da oštećeni nije prevalio ni jednu desetinu puta. Znam da je jedan naš sud nakon presude Visokog trgovačkog suda čija je presuda dakle pravomoćna nije postupio po tom rješenju već 14 godina,Mi sigurno sa takvim pravosuđem i ostalim strukturama vlasti ne možemo u Evropsku uniju.Da bude još gore država je ostala u tom poslu bez PDV-a pa su savjetovali tužitelja da povuče tužbu. A pravde li silne?Vjerojatno je i u ovom poslu država ostala bez značajnog iznosa pa nek se zna koga država čuva?


Još iz kategorije Crna kronika