Banner
Benčić: Bitka u Stubici zagrijavanje je za prosvjed protiv Vladinog vođenja države
Puljak izboru GDO Turudića: Najniža razina demokracije
Grbin: Na prosvjedu ćemo tražiti da se odmah raspišu izbori
Večernji list: Europa ima 500 spalionica otpada, Hrvatska nijednu
U Hrvatskoj porast konzumacije kemijskih droga i ovisnosti
Nagli rast broja agencija za dovođenje stranih radnik
Benčić: Da su ljudi iz krim-podzemlja birali, odabrali bi Ivana Turudića

  Crna kronika

Bjelorus poljskim kamionom iz Mađarske pokušao prošvercati gotovo dvadeset tona duhana

  vn           31.01.2019.         3467 pogleda
Bjelorus poljskim kamionom iz Mađarske pokušao prošvercati gotovo dvadeset tona duhana

Bjeloruskog vozača kamiona, poljsku tvrtku za koju radi i vlasnika te tvrtke policija je prekršajno prijavila jer su prije osam dana preko graničnog prijelaza Terezino Polje iz Mađarske u RH pokušali prokrijumčariti gotovo 20 tona duhana, novčano su ukupno kažnjeni s 181 tisuće kuna, a naplatit će im se i trošarine od gotovo 12 tisuća kuna.

Virovitičko-podravska policija u četvrtak je priopćila kako su granični policajci 23. siječnja na graničnom prijelazu Terezino Polje na ulazu u RH kontrolirali kamion poljskih registracija, koji je vozio 35-godišnji bjeloruski državljanin. U tovarnom prostoru pronađene  kartonske kutije s duhanom, i to nakon što je istim vozilom sat vremena ranije napustio Hrvatsku preko istog graničnog prijelaza.

U pregled kamiona i njegova tovarnog prostora potom su se uključili pripadnici mobilne jedinice Carine Osijek, te utvrdili da je Bjelorus kamionom u vlasništvu tvrtke iz Poljske u RH pokušao unije 90 kartonskih kutija s ukupno 19,8 tona duhana.

Bjelorus izašao iz RH pa se nakon sat vremena vratio s 20 tona duhana

Istragom su carinici i policajci otkrili da je taj vozač istim kamionom prvo napustio Hrvatsku, a potom se nakon sat vremena vratio na isti granični prijelaz s mađarske strane, a da pritom nije sukladno Zakonu i Pravilniku o trošarinama  o namjeravanom unosu duhana obavijestio Carinsku upravu – Trošarinski ured za vezu o namjeravanom unosu duhanske sirovine.

Naime, na taj je način pokušao onemogućiti Carinskoj upravi provjeru i nesmetano obavljanje nadzora nad pošiljkom.

Tom 35-godišnjaku izdan je prekršajni nalog, kao i stranoj pravnoj osobi iz Poljske te odgovornoj osobi u toj tvrtki, a zbog kršenja Zakona o trošarinama.

Taj zakon propisuje da će se novčanom kaznom od 60 tisuća do dva milijuna kuna kazniti pravna osoba, od 30 tisuća do 100 tisuća kuna odgovorna osoba u toj pravnoj osobi.

Ista kazna vrijedi i za fizičku osobu ako obavlja isključivo djelatnost prijevoza energenata i proizvoda iz Zakona, ili duhanske sirovine pri unosu u RH i/ili otprema iz RH, odnosno ne obavijesti Carinsku upravu o namjeravanom prijevozu preko hrvatskog teritorija, radi dobivanja odobrenja za takvo kretanje.

Kazna od ukupno 181 tisuće kuna na vozača, poljsku tvrtku i vlasnika te tvrtke

Policija je u konkretnom slučaju izrekla novčanu kaznu za vozača, poljsku tvrtku i odgovornu osobu u toj tvrtki u ukupnom iznosu od 181 tisuće kune, te po 100 kn troškova prekršajnog postupka ponaosob.

Zakon propisuje i oduzimanje robe koja je predmet prekršaja te je ista i oduzeta.

Bit će podnesen i zahtjev za naplatu trošarine u iznosu od gotovo 12 tisuća kuna, a izdano je rješenje o zadržavanju teretnog vozila po službenoj dužnosti, s rokom do okončanja postupka obračuna i naplate trošarinskog duga.

 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Crna kronika