Primorac: U 2023. zaplijenjeno 70 tona duhana i 1100 kilograma droge
Uskoro bi moglo početi punjenje dijela Trakošćanskog jezera
Počeli radovi na gradnji vukovarske obilaznice
Šesnaest hrvatskih LGBTIQ+ organizacija ogradilo se od objave Zagreb Pridea
Bjelovarsko kazalište dobiva profesionalnu predstavu Čaruga
U veljači izdano 3,8 posto manje građevinskih dozvola nego lani
Dječja bolnica u Klaićevoj dobila novi MR uređaj, vrijedan gotovo dva milijuna eura

  Gospodarstvo

Bivši direktor mešetario imovinom, a KIO već bio u stečaju

  Marina Borovac/Večernji list           12.07.2010.         2033 pogleda
Bivši direktor mešetario imovinom, a KIO već bio u stečaju

Bivši direktor Keramičke industrije Orahovica Darko Krmpotić, blokadu čije imovine zbog sumnje u malverzacije traži USKOK, napravio je s Centar bankom sporazum o prijenosu vlasništva prodajnog prostora tvrtke u Koprivnici. Učinio je to 23. travnja, na dan kad je u tvrtki otvoren stečajni postupak, pa je stečajni upravitelj Franjo Otročak u izvješću naveo da je sporazum neovlašteno potpisan. Sumnjajući da je Krmpotić zloupotrijebio položaj, Otročak je na uknjižbu prava vlasništva uložio žalbu. Na isti način i isti dan Krmpotić je na Centar banku "prebacio" i vlasništvo na stan u zagrebačkom naselju Šestine. Zašto banka nije htjela dati Otročaku kopiju sporazuma, kao što se tvrdi u izvješću, do zaključenja ovog izdanja nije nam iz Centar banke odgovoreno.


Tko živi u stanovima?


Ima li još takvih slučajeva zatvaranja dugova u posljednji čas i prebacivanja imovine tvrtke na treće osobe, tek se treba istražiti. Naime, još uvijek se ne zna što je sve bilo u vlasništvu tvornice jer se popriličan broj nekretnina tvornice vodi na druge osobe. Knjigovodstvenih podataka o tome u KIO-u nema, a jedina spona između tvrtke i nekretnine jest činjenica da općine šalju opomene za neplaćene račune na adresu tvrtke iako je riječ o stanovima u kojima tko zna tko živi.

Isto tako ispitat će se i čija je zapravo imovina koja se vodi na privatne osobe, a ima i zemljišta upisanih na Hrvatske šume, na koje je KIO dao upisati hipoteku. Takvih se nekretnina našlo i u prošle godine potpisanom sporazumom o priznanju i načinu namirenja duga nešto većeg od pet milijuna eura između tvrtke, s jedne te, Hermas Nekretnina i Petrola Ljubuški, s druge strane.

Dug ‘Londonskom klubu'


Lakoća s kojom su se donosile strateške i poslovne odluke u tvrtki nije od jučer. Tako su još prije rata ostali dužni inozemnim kreditorima udruženima u "Londonski klub" oko 61 milijun kuna. Ti su podaci po nalogu uprave isknjiženi. No, "londonci" su kredite naplatili od hrvatske države koja višemilijunsko potraživanje nije mogla samo tako izbrisati. Porezi i doprinosi u KIO Keramici nisu se plaćali više od dvije godine i za to razdoblje tvrtka Ministarstvu financija duguje 10-ak milijuna kuna. Odgovornosti i odgovora na pitanje:
- Zašto službenici u mjerodavnom ministarstvu, kada su prve godine vidjeli da Krmpotić uspješno izbjegava plaćanja, nisu pravodobno pokrenuli zakonske mjere i osigurali naplatu potraživanja, zasad nema. Kako se to nije dogodilo, 70-ak "utopljenih" državnih milijuna na kraju će platiti hrvatski porezni obveznici.

Izdao bjanko zadužnice bez pokrića za 22 milijuna kuna

U posljednja tri mjeseca na adresu tužiteljstva u Slatini protiv Darka Krmpotića stigle su i dvije kaznene prijave zbog prijevare, zloporabe položaja i ovlasti te zloporabe u gospodarskom poslovanju. Gradonačelnik Orahovice Josip Nemec prijavio je Krmpotića da je štetnim ugovorima i pribavljanjem protuimovinske koristi za svoju tvrtku i sebe kao većinskog vlasnika grad oštetio za milijun kuna jer za KIO nije platio komunalnu naknadu. Daljnja šteta počinjena je u iznosu od 9,4 milijuna kuna na ime neplaćenih računa za opskrbu prirodnim plinom, pitkom vodom i za odvoz komunalnog otpada.

Za taj iznos tereti ga i direktorica orahovičkog komunalnog poduzeća Papuk koja u prijavi navodi da je Krmpotić kao instrumente plaćanja izdao 22 bjanko zadužnice s iznosom od pola milijun kuna za koje nema pokriće.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Gospodarstvo