Plenković: Grbin kapitulirao, Milanović krši Ustav, Most politička sitnež
Udruga osoba s amputacijom poziva na uvođenje novog standarda proteza i kolica
Bulj: Koruptivnoj hobotnici i Plenkovićevoj vladi uskoro će doći kraj
HZJZ: Pojava hripavca u EU zemljama ne može se dovoditi u vezu s našom situacijom
Možemo: Zabranit ćemo prodaju dugova i uvesti zastaru za dugove do 3 prosječne plaće
WHO: Virus hepatitisa dnevno ubije 3500 ljudi
Zemlja ruši globalne toplinske rekorde deseti mjesec zaredom

  Aktualnosti

Bivši čelnici Udruge Franak osnivaju Udrugu kreditnih dužnika

        03.11.2015.         1394 pogleda
Bivši čelnici Udruge Franak osnivaju Udrugu kreditnih dužnika

Bivši volonteri i članovi Udruge Franak osnivaju Udrugu kreditnih dužnika – KREDA, udrugu koja će se baviti zaštitom potrošača korisnika usluga financijskih i kreditnih institucija, a prvenstveno dokazivanjem počinjenja kaznenih djela tuženih banaka u kolektivnom sudskom procesu saveza Potrošač.

„Postoje mnogi nedostaci Zakona o potrošačkom kreditiranju, koji je jednoglasno izglasan u Hrvatskom saboru, a kojim bi se trebala provesti konverzija kredita s valutnom klauzulom CHF u eurske kredite. Ministarstvo financija odbilo je uvrstiti u Zakon odredbu o fiksiranju kamatne stope u iznosu od maksimalno jedan posto veće od početne kamatne stope koja je bila ugovorena“, smatraju predstavnici Udruge kreditnih dužnika. Dodaju da propuštanjem reguliranja visine kamatne stope, dužnici su još jednom prepušteni samovolji banaka te nadzoru Hrvatske narodne banke, koja je već propustila djelovati i zaštititi ih kada su banke prvi put nezakonito mijenjale ugovorne odredbe.

Predstavnici Udruge osvrnuli su se i na pismo Europske komisije o problematici CHF kredita, koje je danas objavljeno u medijima:,,U pismu stoji kako je Hrvatski sabor donio zakonsko rješenje kojima se svi krediti s valutnom klauzulom u švicarskim francima konvertiraju u kredite s valutnom klauzulom EUR i u kunske kredite. Izglasan Zakon o potrošačkom kreditiranju ne omogućava konverziju u kunske kredite. Štoviše, HNB je izričito zabranila takvu vrstu konverzije strašeći građane, Vladu RH i ostale relevatne institucije kako bi takva konverzija narušila monetarni sustav. Postavlja se pitanje radi li se o neupućenosti Europske komisije ili joj netko daje lažne informacije?“, pitaju se iz Udruge.

Također, pitaju se radi li se u ovom slučaju o još jednoj umreženoj prijevari dužnika i pogodovanju bankama s obzirom da je zakon izglasan neposredno prije parlamentarnih izbora. „Zašto je Zakon morao biti hitno izglasan upravo pred izbore te je time u velikoj mjeri skraćeno vrijeme za analiziranje prijedloga Zakona koji neposredno utječe na oko 300 000 života hrvatskih građana?“, navode predstavnici Udruge, te dodaju da konverzija koju trebaju provesti banke ne bi trebala biti u apsolutno nikakvom odnosu s parlamentarnim izborima i politikom općenito.

Iz toga razloga, Udruga kreditnih dužnika će u vrlo kratkom roku pripremiti kaznene prijave koji će svaki građanin moći podnijeti Državnom odvjetništvu ukoliko smatra da je oštećen postupanjem svoje banke te će dopisom obavijestiti Europsku komisiju da konverzija CHF kredita u kunske kredite nikada nije bila opcija jer hrvatske institucije, na čelu s Hrvatskom narodnom bankom, nisu dopuštale niti izbor kune kao alternativne valute. „Takvo ponašanje je u suprotnosti s direktivom Europske unije koja nalaže da se u slučaju tečajnoj rizika, krediti konvertiraju u domaću valutu. Zašto je Hrvatska narodna banka ponovo dovela dužnike, koji su već jednom bili izloženi velikom tečajnom riziku, u potencijalno rizičnu situaciju? Kakvu to monetarnu politiku vodi HNB ako smatraju da konverzija, koja bi bila provedena u skladu s direktivom Europske unije, predstavlja opasnost za gospodarstvo države i samu državu?“, pitaju predstavnici Udruge kreditnih dužnika.

Upozoravaju sve dužnike koji u nadolazećim danima očekuju izračune i ponude konverzija od banaka, da ne potpisuju nikakve izjave o odricanju od tužbe jer, prema njihovim neslužbenim saznanjima, banke će uvjetovati konverziju potpisom takve izjave koja bi bila u suprotnosti sa zakonskim odredbama koje ne dopuštaju derogiranje prava dužnika i takvo uvjetovanje provedbe konverzije.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Aktualnosti