Banner
Ministrica Vučković: Dobri rezultati u ribarstvu
INA donirala 900.000 kuna dječjim odjelima zdravstvenih institucija
Sabor: Rasprava oko hitnosti zakona kojim se osiguravaju besplatni obroci u školama
Jutarnji list: Za pripreme osmaša za nacionalne ispite traže i do 2900 kn
Večernji list: Privatnici - za isti novac obavili bismo 25 posto više pregleda
Stručnjaci upozoravaju: Privatizirani mirovinski sustav srlja u propast
Državne nekretnine: Popunjenost državnih stanova 88 posto, 629 prazno

  Domovinski rat & branitelji

Bitka za Vukovar (14): Kraj prve faze bitke za grad

  Boris Ćaleta Car           18.11.2022.         1624 pogleda
Bitka za Vukovar (14): Kraj prve faze bitke za grad

Predsjednik RH dr. Franjo Tuđman za ministra obrane RH 18. rujna 1991.g. imenuje Gojka Šuška, koji je u ovim teškim ratnim okolnostima dao nemjerljiv doprinos u ustroju, jačanju i opremanju Hrvatske vojske, a njegovo kratko izvješće izrečeno pred prvim hrvatskim predsjednikom dr. Tuđmanom nakon pobjednički izvedene VRO Oluja 1995. godine "Gospodine Predsjedniče, zadatak je izvršen!" postalo je sinonimom, a Gojko Šušak simbolom za sve pobjedničke akcije i operacije HV i hrvatskih snaga tijekom Domovinskog rata 1991.-95.g.

U momentu kad preuzima dužnost ministra obrane RH tzv. JNA bila je koncentrirana za početak nove napadne operacije na prostoru Istočne Slavonije, na težišnom smjeru prema Vukovaru i Vinkovcima. Šušak je Bitku za Vukovar koja je počela u kolovozu, usporedio s Bitkom za Staljingrad i tad je rekao, citiram: „niti jedan oklop ne može poraziti hrvatski narod“. Ministarstvo obrane pod njegovim vodstvom većinu je raspoloživih sredstava angažiralo na Istočnoslavonskom bojištu, težišno u Bitci za Vukovar.

Oko 50-60% raspoloživog streljiva iskorišteno je na području Vukovara, kojeg su snage JNA okupirale 18. studenog. Tijekom 1991. g. od rujna do prosinca pod njegovim vodstvom brojčano skromne i malobrojne postrojbe ZNG-a uspio je izgraditi u snažnu i respektabilnu vojnu silu – HV sa oko 60 brigada, suvremeno opremljenu unatoč embargu na uvoz oružja koji su Ujedinjeni narodi 25. rujna 1991.g nametnuli Hrvatskoj. Umro je 5. svibnja 1998.g Ministar obrane SAD William Perry nazočio je njegovu pogrebu kao službeni predstavnik Sjedinjenih Država te u svom govoru među inim o Šušku rekao: “Za Hrvatsku je bio presudan za uspostavu slobode, a za Sjedinjene Države je bio presudan za uspostavu mira i stabilnosti na ovom prostoru”.

Zakon o Obrani stupio je na snagu 20. rujna 1991. godine. Zakon o obrani (NN 49/91): Oružane snage čine jedinstvenu cjelinu i sastoje se od Hrvatske vojske i Zbora narodne garde (čl. 38). Glavni stožer je osnovan, odnosno utemeljen u članku 23. stavku 1. Zakona o obrani, a osnovan je Odlukom Predsjednika RH dr. Franje Tuđmana 21. rujna 1991. godine.

Na kraju ove I. faze Bitke za Vukovar, da bismo shvatili težinu ovih borbi i onih koje će uslijediti za hrvatske branitelje Vukovara, kratko ćemo se osvrnuti na odnos snaga tijekom svih ovih borbi vođenih tijekom kolovoza i rujna 1991.g. Za izračun odnosa snaga u Bitci za Vukovar koristiti ćemo Priručnik (Privremeni priručnik za izračunavanje odnosa snaga, Strogo povjerljivo, GŠ OS SFRJ, I uprava, februar 1988.g) po kome je tzv. JNA vršila izračun i izračunati odnos snaga po snagama koje je tzv. JNA grupirala za napad na Vukovar.

Načelno je stajalište po privremenom priručniku je da je za napad na pravodobno organiziranu obranu potreban omjer 3:1. Na zapovjedno-stožernim ratnim vježbama od 1988. g tzv. JNA je koristila priručnik za izračunavanje odnosa snaga koji je napravljen usporedbom svojih mogućnosti i mogućnosti potencijalnog protivnika. Postrojbe su uspoređivane na osnovi numeričkih vrijednosti, pa tako: pješački, odnosno motorizirani bataljun JNA imao je numeričku vrijednost 1,5 kao i partizanska brigada tzv. JNA; najveću numeričku vrijednost imalo je oklopništvo, pa tako oklopni bataljun tenkova M-84 imao je numeričku vrijednost 2, oklopni bataljun tenkova T-72 imao je numeričku vrijednost 1,5 i oklopni bataljun tenkova T-55 imao je numeričku vrijednost 1; numerička vrijednost mehaniziranog bataljuna s oklopnim transporterima M-60 bila je 1,5, a s borbenim vozilima pješaštva M-80 imao je numeričku vrijednost čak 3.

Primjenom ovog priručnika na rat i angažirane snage tzv. JNA od konca rujna 1991. g možemo zaključiti da je samo Gardijska mehanizirana divizija koja je djelovala na Istočnoslavnskom bojištu i dijelovima snaga napadala Vukovar imala približnu numeričku vrijednost odnosa snaga kao cjelokupne Oružane snage Republike Hrvatske u to vrijeme.

 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Domovinski rat & branitelji