Banner
Beroš: Epidemiološka situacija dobra, no okupljanja mogu pogoršati stanje
DHMZ: Pretežno sunčano i vruće, popodne mogući pljuskovi
Više turista nego cijele 2020., iznos fiskaliziranih računa bolji od 2019.
Sudarila se dva teretna vlaka kod Križevaca, ozlijeđen strojovođa
Prijatelji životinja: Pripazite gdje ostavljate životinje na čuvanje
Još dvije braniteljske udruge osudile istup Vučemilovića i podržale Medveda
Plenković ponovno pozvao građane na cijepljenje

  Aktualnosti

Bitka za boljitak i dan sjećanja budućnosti: Grad heroja – još jedan grad koji nestaje

  Bruno Gazibara           19.07.2021.         549 pogleda
Bitka za boljitak i dan sjećanja budućnosti: Grad heroja – još jedan grad koji nestaje

Kada govorimo o podijeljenosti u našoj zemlji u prvobitnom obliku misleći na nacionalnu podijeljenost između Srba i Hrvata uvijek je glasniji stav političkih moćnika s debelim novčanicima prislonjenih o masni guz, oslanjajući se na prošlost koja je dalje od jedne budućnosti, budućnosti koja je uvijek sada. Iz svijesti rata ne može se izaći niti se može pobjeći, posljedice što fizičke i materijalne, tako i umne ostaju upisane u glavama mnogih. Ostaju na trgovima grada, u svakoj rupi od metka, u svakoj kući istog oblika još iz doba ratnog stanja, tako i u svakoj pjesmi, svakoj riječi i fotografiji koja nosi osjećaje iz trenutka tog vremena. Pločice s imenima još nisu popunjene do kraja, ta bilježnica, još stoji otvorena.

“Rat, i najduži, samo protrese pitanja zbog kojih se zaratilo, a njihovo rješenje ostavlja vremenima koja nastupaju poslije sklapanja mira,” riječi su Ive Andrića.

O gradu Vukovaru najviše govori i zna za vrijeme 18. studenog, na Dan sjećanja na žrtvu Vukovara. Tada svi moćnici, sve političke elite, jave osobe i stanovnici diljem zemlje i šire dolaze u grad podizati domoljublje, taj jedan dan vraćaju se u doba kojeg se možda sjećaju ili ne. Vrijeme je to posebnog pijeteta. Ali 19. grad je pust. Za Vukovarce, posebice one mlađe, taj je datum samo za kamere.

Iako u obnovama, grad stoji. Cijene su po standardima koji su udaljeni od situacije u kojoj je Vukovar. Mladi odlaze iz grada zbog situacije da u jednom slavljenom gradu, koji je nekada bio moćno središtu uz Dunav, koji je imao kompleks Borovo s kapacitetom od preko 20.000 zaposlenika, koji je živio punim plućima na kupalištima otoka Ade, na stazama za šetnju u šumici Adica, uz ogroman broj mjesta za sport i rekreaciju, što od brojnih igrališta tako i do staza za trčanje i sprava za vježbanje, oni, upravo ti mladi ne mogu pronaći posao. Kao i u ostatku zemlje, tražeći posao dolazite do velikog broja barijera, na mnoge natječaje na koji se mladi javljaju ne dobivaju odgovor, od mnogobrojnih poslanih zamolbi možda je jedna poslana koja će na svoj upit dobiti odgovor. Stranačka vezanost indirektno, iliti bolje rečeno skriveno ključna je za stabilnijim zaposlenjem. Troškovi stana, režija i života na standardima blizu jednog Zagreba pravi je izazov za započeti osnivati obitelj i među ostalog za početak samostalnog života nakon srednje škole. Poslovi u struci nemoguća su misija, posao u globalno idealno je rješenje svakog mladog. Ostvariti prihod ključna je i teška misija koju treba ostvariti i da pri tome moramo svjesno prihvatiti udaljavanje od struke i tko zna kakve prvobitne ideje. Ta ideja pojedinca još mora čekati. Egzistencija.

Zato kada govorimo o podijeljenosti u tom gradu, govorimo ili o politici, ili o posebnim osebujnim pojedincima koju promiču diskriminaciju na nacionalnoj razini štiteći se tankom linijom povijesti bez napretka. Iako grad i dalje ima škole podijeljene na nacionalnoj razini, u birtijama toga nema. U srca grada, u jezgri Vukovara, s pogledom na Dunav, pokraj mene pivo su bili bosanski bauštelci, podizali su ruku u zrak u nadi da će se Vukovarka, konobarica, smilovati i prije fajrunta donijeti još jedno, posljednje piće večeri. S moje druge strane za stolom dva Srbina ispijaju crno pivo dok na suprotnoj strani mladi Vukovarac svira gitaru. Cigareta mu dogorijeva među žicama. Na sav glas, urla se pjesme kontroverznog Bore Čorbe o lutkama sa naslovne strane, pjevaju se i pjesme o smrdljivom gradu koji „zatvara“ jeftine bircuze i pjesme o baladi gdje smo govorili njoj da je tako prolazno sve, kao ptica let...

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Aktualnosti