Plenković: Grbin kapitulirao, Milanović krši Ustav, Most politička sitnež
Udruga osoba s amputacijom poziva na uvođenje novog standarda proteza i kolica
Bulj: Koruptivnoj hobotnici i Plenkovićevoj vladi uskoro će doći kraj
HZJZ: Pojava hripavca u EU zemljama ne može se dovoditi u vezu s našom situacijom
Možemo: Zabranit ćemo prodaju dugova i uvesti zastaru za dugove do 3 prosječne plaće
WHO: Virus hepatitisa dnevno ubije 3500 ljudi
Zemlja ruši globalne toplinske rekorde deseti mjesec zaredom

  Lokalni izbori 2009.

Bitka političara za plijen od 24 milijarde kuna

  Jutarnji list           11.04.2009.         1694 pogleda
Bitka političara za plijen od 24 milijarde kuna

Sporazum HDZ-a, HSS-a i HSLS-a o podjeli funkcija u Sisku nakon lokalnih izbora 17. svibnja najbolje potvrđuje kako su fotelje u općinama i gradovima itekako na cijeni. Na izborima u svibnju građani će izabrati više od 9500 onih koji će sjediti u uredima gradonačelnika i župana, ali i u brojnim predstavničkim tijelima, odnosno gradskim i općinski vijećima.

Većina će ih za to, osim političke moći i utjecaja, dobivati i naknade. Najisplativije je biti vijećnik u većem gradu koji ima više novca, no ni gradovi s velikim brojem nezaposlenih ne štede na naknadi.  Primjerice, u Osijeku dobivaju 1200 kuna, u Šibeniku 1285, u Vojniću 1000, u Zagrebačkoj županiji 2900, Međimurskoj 600, Koprivničkoj 500 kuna...

Premda će prava vlast i najviše novca biti u rukama i džepovima gradonačelnika, ni  vijećnici neće imati razloga za nezadovoljstvo. Osim naknada za rad u vijeću, oni sretniji koji se dočepaju nadzornih odbora i upravnih vijeća lokalnih poduzeća i ustanova dodatno će si poboljšati mjesečni budžet.

Primjerice, u Gospiću s više od 900 nezaposlenih naknada za članstvo u Nadzornom odboru Nacionalnog parka Plitvička jezera je 1500 kuna. I nju prima upravo HDZ-ov gradonačelnik Milan Kolić, koji takvim dodatnim prihodom poboljšava svoju plaću od 11.000 kuna.

Treba se prisjetiti i njegova stranačkog kolege Nediljka Dujića iz Skradina koji je prije nekoliko godina imao veću plaću od premijera i predsjednika države jer je uz 9000 kuna, koje je dobivao za gradonačelničku dužnost, dodatno godišnje zaradio još 150.000 kuna za članstvo u nadzornim odborima triju poduzeća.

Dujić i danas prima 1800 kuna naknade za članstvo u NO-u Cesta Šibenik. Gradonačelnik Duge Rese, HSS-ovac, za 300 kuna mjesečno sjedi u NO-u komunalnog poduzeća, prvi čovek Krapine, HDZ-ovac Josip Horvat, u imovinskoj je kartici prijavio 4900 kuna od NO-a Autoceste Zagreb - Macelj, a u Sisku se za mjesto člana NO-a ili upravnog vijeća dobiva 1000 kuna...

- Sustav lokalne vlasti je kao sustav plijena koji treba podijeliti. Umjesto devize bit ćemo sluge koje rade za građane i koje su za to plaćene, dijeli se plijen - HDZ-u Vodovod, HSS-u Čistoća, a time se dobiva i moć na određenom području - objašnjava prof. Josip Kregar iz Instituta za lokalnu samoupravu, i sam kandidat za gradonačelnika.  Čak 95 posto jedinica lokalne samouprave, objašnjava Kregar, ne može se izdržavati svojim prihodima, odnosno porezom i prirezom, već trebaju pomoć središnje države

- Dakle, moraju moliti pomoć od države, što pogoduje jačanju  stranačke stege jer samo ako si dobar vojnik, dobit ćeš novac iz državne blagajne - upozorava Kregar. 

Velik dio novca kojim raspolažu gradovi i županije odlazi upravo na plaćanje vlasti i administracije, dakle ne samo gradonačelnika i vijećnika već i zaposlenih u lokalnoj samoupravi.

Prema podacima iz 2007., sve županije i gradovi te su godine raspolagli s gotovo 24 milijarde kuna, od kojih je više od tri milijarde kuna otišlo na plaće. Prema podacima Sindikata, 2007. je u lokalnoj upravi radilo više od 33.500 službenika. Njihove su plaće znatno veće nego plaće njihovih kolega po ministarstvma. Primjerice, prosječna plaća u gradskoj upravi Umaga je 6900, a u Novigradu 6600 kuna.

Nakon idućih izbora ukidaju se poglavarstva, te će ubuduće sve glavne političke funkcije obavljati  gradonačelnik i njegova dva zamjenika, čime bi trebalo nestati oko 2000 tih političkih funkcija od kojih su mnoge, osim moći, donosile i izdašne prihode.

U Zagrebu članovi Poglavarstva primaju plaće više od 15.000, u Osijeku 13.000, u Varaždinu 3000, Dubrovniku 2500 kuna.  No, ako je suditi po Sisku, poglavarstva će zamijeniti kabineti gradonačelnika, gdje će opet svaka stranka na vlasti uhljebiti svoje ljude i za to im plaćati.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

mišo111
12.4.2009. 14:44
A gdje nije tako kada se odgovarju HDZ i HSS. U našoj županiji SDP je prihvatio da HSS ima kandidata za Župana i jednog zamjenika, da na listi imaju omjer 1:1, onda je došao prijedlog podjele dužnosničkih mjesta kao u Sisku od strane HSS, Nakon odgovora SDP-a da sporazum treba sadržavati samo pozicije koje se biraju na izborima, a da se ostalo dogovara nakon eventualne pobjede, naravno vodeći računa na prvom mjestu o kometentnosti, a ne stranačkim iskaznicama, HSS se naprasno dogovorio sa HDZ, naravno za birane funkcije dobio je daleko manje, ali su dužnosnička mjesta unaprijed dogovorena, zadovoljila klijentelističke stranke i sporazum je sklopljen.
dalton
11.4.2009. 22:23
Ne samo to nego i novac!
crna guja
11.4.2009. 21:24
vlast je slast


Još iz kategorije Lokalni izbori 2009.