Banner
Uvodi se specijalizacija sudaca za slučajeve nasilja nad ženama
Saborska oporba: Banožić treba vratiti stan i odgovarati
Možemo predlaže usklađivanje mirovina s rastom plaća
Jutarnji list: Nedjeljama 20 posto manje računa nego lani
Večernji list: Rata stambenog kredita ista kao i mjesečni najam
Kampanja Budi mRAK roditelj: Raste broje cijepljenih protiv HPV-a
Situacija s covidom u Hrvatskoj stabilna

  Lokalni izbori 2009.

Bitka političara za plijen od 24 milijarde kuna

  Jutarnji list           11.04.2009.         1652 pogleda
Bitka političara za plijen od 24 milijarde kuna

Sporazum HDZ-a, HSS-a i HSLS-a o podjeli funkcija u Sisku nakon lokalnih izbora 17. svibnja najbolje potvrđuje kako su fotelje u općinama i gradovima itekako na cijeni. Na izborima u svibnju građani će izabrati više od 9500 onih koji će sjediti u uredima gradonačelnika i župana, ali i u brojnim predstavničkim tijelima, odnosno gradskim i općinski vijećima.

Većina će ih za to, osim političke moći i utjecaja, dobivati i naknade. Najisplativije je biti vijećnik u većem gradu koji ima više novca, no ni gradovi s velikim brojem nezaposlenih ne štede na naknadi.  Primjerice, u Osijeku dobivaju 1200 kuna, u Šibeniku 1285, u Vojniću 1000, u Zagrebačkoj županiji 2900, Međimurskoj 600, Koprivničkoj 500 kuna...

Premda će prava vlast i najviše novca biti u rukama i džepovima gradonačelnika, ni  vijećnici neće imati razloga za nezadovoljstvo. Osim naknada za rad u vijeću, oni sretniji koji se dočepaju nadzornih odbora i upravnih vijeća lokalnih poduzeća i ustanova dodatno će si poboljšati mjesečni budžet.

Primjerice, u Gospiću s više od 900 nezaposlenih naknada za članstvo u Nadzornom odboru Nacionalnog parka Plitvička jezera je 1500 kuna. I nju prima upravo HDZ-ov gradonačelnik Milan Kolić, koji takvim dodatnim prihodom poboljšava svoju plaću od 11.000 kuna.

Treba se prisjetiti i njegova stranačkog kolege Nediljka Dujića iz Skradina koji je prije nekoliko godina imao veću plaću od premijera i predsjednika države jer je uz 9000 kuna, koje je dobivao za gradonačelničku dužnost, dodatno godišnje zaradio još 150.000 kuna za članstvo u nadzornim odborima triju poduzeća.

Dujić i danas prima 1800 kuna naknade za članstvo u NO-u Cesta Šibenik. Gradonačelnik Duge Rese, HSS-ovac, za 300 kuna mjesečno sjedi u NO-u komunalnog poduzeća, prvi čovek Krapine, HDZ-ovac Josip Horvat, u imovinskoj je kartici prijavio 4900 kuna od NO-a Autoceste Zagreb - Macelj, a u Sisku se za mjesto člana NO-a ili upravnog vijeća dobiva 1000 kuna...

- Sustav lokalne vlasti je kao sustav plijena koji treba podijeliti. Umjesto devize bit ćemo sluge koje rade za građane i koje su za to plaćene, dijeli se plijen - HDZ-u Vodovod, HSS-u Čistoća, a time se dobiva i moć na određenom području - objašnjava prof. Josip Kregar iz Instituta za lokalnu samoupravu, i sam kandidat za gradonačelnika.  Čak 95 posto jedinica lokalne samouprave, objašnjava Kregar, ne može se izdržavati svojim prihodima, odnosno porezom i prirezom, već trebaju pomoć središnje države

- Dakle, moraju moliti pomoć od države, što pogoduje jačanju  stranačke stege jer samo ako si dobar vojnik, dobit ćeš novac iz državne blagajne - upozorava Kregar. 

Velik dio novca kojim raspolažu gradovi i županije odlazi upravo na plaćanje vlasti i administracije, dakle ne samo gradonačelnika i vijećnika već i zaposlenih u lokalnoj samoupravi.

Prema podacima iz 2007., sve županije i gradovi te su godine raspolagli s gotovo 24 milijarde kuna, od kojih je više od tri milijarde kuna otišlo na plaće. Prema podacima Sindikata, 2007. je u lokalnoj upravi radilo više od 33.500 službenika. Njihove su plaće znatno veće nego plaće njihovih kolega po ministarstvma. Primjerice, prosječna plaća u gradskoj upravi Umaga je 6900, a u Novigradu 6600 kuna.

Nakon idućih izbora ukidaju se poglavarstva, te će ubuduće sve glavne političke funkcije obavljati  gradonačelnik i njegova dva zamjenika, čime bi trebalo nestati oko 2000 tih političkih funkcija od kojih su mnoge, osim moći, donosile i izdašne prihode.

U Zagrebu članovi Poglavarstva primaju plaće više od 15.000, u Osijeku 13.000, u Varaždinu 3000, Dubrovniku 2500 kuna.  No, ako je suditi po Sisku, poglavarstva će zamijeniti kabineti gradonačelnika, gdje će opet svaka stranka na vlasti uhljebiti svoje ljude i za to im plaćati.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

mišo111
12.4.2009. 14:44
A gdje nije tako kada se odgovarju HDZ i HSS. U našoj županiji SDP je prihvatio da HSS ima kandidata za Župana i jednog zamjenika, da na listi imaju omjer 1:1, onda je došao prijedlog podjele dužnosničkih mjesta kao u Sisku od strane HSS, Nakon odgovora SDP-a da sporazum treba sadržavati samo pozicije koje se biraju na izborima, a da se ostalo dogovara nakon eventualne pobjede, naravno vodeći računa na prvom mjestu o kometentnosti, a ne stranačkim iskaznicama, HSS se naprasno dogovorio sa HDZ, naravno za birane funkcije dobio je daleko manje, ali su dužnosnička mjesta unaprijed dogovorena, zadovoljila klijentelističke stranke i sporazum je sklopljen.
dalton
11.4.2009. 22:23
Ne samo to nego i novac!
crna guja
11.4.2009. 21:24
vlast je slast


Još iz kategorije Lokalni izbori 2009.