Izumrla jadranska vrsta morskog psa pronađena u Crnom moru
Glavni odbor potvrdio Milanovića za SDP-ova kandidata za predsjednika Republike
Božinović: Država i kompanije moraju činiti sve u zaštiti od kibernetičkih napada
Plenković: Idući tjedan Vlada i predsjednik o imenovanju Markića ravnateljem SOA-e
Voštana replika kipa A. Lincolna rastalila se zbog ogromnih vrućina u Washingtonu
Michael Jackson je umro s 500 milijuna dolara duga
Umjetna inteligencija uči jezik tumora radi bolje dijagnoze

  Orahovica

Birači u Orahovici u priličnoj mjeri eutanazirali HDZ

  Drago Hedl/Telegram           30.10.2023.         5291 pogleda
Birači u Orahovici u priličnoj mjeri eutanazirali HDZ

Bila je to crna nedjelja za HDZ u Slavoniji. U Vinkovcima, nezadovoljni seljaci nosili su transparente ”Eutanazirajmo HDZ”, isti onaj slogan koji se u tom gradu pojavio na nedavnoj manifestaciji Vinkovačke jeseni, na kojoj se našao i premijer Andrej Plenković, pa je policija brzo maknula transparent. No, jučer nisu uklanjali poruku seljaka koji najavljuju i pohod na Zagreb, očajni zbog situacije koja ih je snašla pojavom afričke svinjske kuge. Ali na drugom kraju Slavonije, u Orahovici, najmanjem gradu Virovitičko-podravske županije, na jučerašnjim izvanrednim izborima za tamošnje gradsko vijeće birači su u priličnoj mjeri eutanazirali HDZ – piše Drago Hedl na portalu Telegram.

Vladajuća stranka dobila je samo četiri vijećnika, isto koliko i SDP i tek jednog više od nezavisne liste Josipa Nemeca, njihovog bivšeg gradonačelnik koji se razišao sa svojom nekadašnjom strankom i sada je, kako se čini, spreman koalirati sa SDP-om. Dogodi li se to, a veliki su izgledi, nakon jučerašnjih izbora HDZ će u Orahovici imati svog gradonačelnika Sašu Ristera, ali ne i vlast u Gradskom vijeću, što će mu u velikoj mjeri vezati ruke. SDP bi, kako se čuje, imao predsjednika Gradskog vijeća, a Nemecova lista zamjenika.

HDZ sa šest spao na četiri vijećnika

Iako se HDZ hvali izbornom pobjedom – dobili su najveći broj glasova, 526 ili 31,08 posto, ali to im osigurava tek četiri vijećnička mandata. U prošlom sazivu imali su šest. Lista SDP-a, osvojila je 27,77 posto, ili 470 glasova, pa će SDP imati jednak broj vijećnika u novom sazivu Gradskog vijeća. HDZ je osobito loše prošao u Gradu Orahovici: dobio je 379 glasova, a SDP čak 405. Pobjedu HDZ-u osigurali su birači u 13 naselja u sastavu Grada. U gradsko vijeće ušao je i vijećnik HSS-a, te vijećnik s nezavisne liste Valentine Špalj.

Dijelili poklon-pakete za novorođenčad

HDZ je činio sve da zadrži vlast u Gradskom vijeću Orahovice, no sa šest spali su na četiri vijećnika. Samo tjedan dana prije izbora jake snage HDZ-a prevođene ministricom turizma Nikolinom Brnjac (u pratnji su bili saborski zastupnici Josip Đakić i Vesna Bedeković, te Virovitičko-podravski župan Igor Andrović i njegov zamjenik Marijo Klement) obišle su najveći županijski turistički projekt, uređenje Turističko-rekreacijskog centra Jezero-Hercegovac-Ružica grad u Orahovici, gdje je ministrica iskazala oduševljene projektom za koji tvrdi kao će služiti cjelogodišnjem turizmu.

U tjednu pred izbore gradonačelnik Rister potpisao je u ime Grada Orahovice ugovore sa sedam poduzetnika dajući im financijsku potporu do 31 tisuću eura. Potom je samo četiri dana prije izbora, prošlog utorka 24. listopada, podijelio poklon-pakete za 33 novorođenčadi rođenih u proteklih godinu dana, a istoga dana raspisao i javni poziv za ostvarivanje prava na poticajnu naknadu za razdoblje listopad – prosinac 2023. godine.

Problemi u tradicionalnoj HDZ-ovoj utvrdi

Telegram je nedavno pisao kako se slika koju o Orahovici širi vladajuća stranka bitno razlikuje od tamošnje stvarnosti. Najveći turistički županijski projekt (financiran novcem iz EU), onaj na orahovačkom Jezeru kasni, grad je za njegov završetak bio prisiljen podići kratkoročni kredit u iznosu od tri milijuna eura; gradska blagajna je prazna pa je ulična rasvjeta pogašena kako bi se uštedjelo na troškovima za struju, dok je grad istodobno, zbog nemara, izgubio milijune kuna otpisujući potraživanja za komunalnu naknadu.

Rezultat izbora u Orahovici, bez obzira što ga u HDZ-u tumače kao pobjedu, ozbiljan je pokazatelj da bi stranka Andreja Plenkovića na parlamentarnim izborima sljedeće godine u Slavoniji, svojoj tradicionalnoj utvrdi, mogla imati ozbiljnih problema.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Orahovica